Ősi filiszteus temető oldhatja meg a Biblia egy nagy titkát

2016.07.11. 12:13

A Bibliában olvasható egyik nagy rejtélyt oldhatja meg egy mostani felfedezés. Egy nemzetközi régészcsoport Izraelben talált egy temetőt, amelyben kétszáz emberi maradványt temettek el. Filiszteusok lehettek, akikről nagyon keveset tudnak a történészek.

Ez a mediterrán eredetű nép több ókori forrásban szerepel, egyiptomi dokumentumokban is említik őket. Nem tudják, honnan érkeztek, a filiszteus név sem kapcsolható semmilyen ismert nyelvhez. A Bibliában Izrael törzseivel harcoltak, nyugatra vándoroltak és öt nagy várost alapítottak a mai gázai övezetben. Talán a leghíresebb filiszteus Góliát volt, akit Dávid győzött le.

Nem is találtak eddig olyan sírokat, amelyek a filiszteusokhoz voltak köthetők. A most feltárt helyszínen ékszereket, illatosított olajakat találtak. A filiszteusok láthatóan szerves részei voltak az akkori mediterrán világnak, legalábbis a sírokban talált tárgyakból erre következtettek.

A filiszteusok szóhoz idővel negatív jelzők társultak, kulturálatlan, földhözragadt embert jelöltek ezzel a szóval. A régészek szerint ideje felülvizsgálni ezt, mert a sírok alapján nem ez a kép rajzolódik ki a filiszteusokról.

A temetőt három méter mélyen találták, egy római kori borászat alatt. Olyan testeket is találtak benne, amelyeken még rajta voltak az ékszerek, Találtak nagyobb edényeket is, amelyekbe csecsemők testeit temették.

Az ásatás harminc évig tartott, több egyetem régésze is részt vett benne, például a Harvard, a Boston College, az illinois-i Wheaton College és az alabamai Troy University kutatói. Az ásatás eredményeit az utolsó három évben teljes titokban tartották, mert nem akartak ultraortodox tüntetőket a lelőhelyen. Sokszor előfordul Izraelben, hogy ha emberi maradványokat is találnak egy lelőhelyen, nem engedik elmozdítani mondván, hogy zsidó is lehetett az elhunyt és vallási okokból nem szabad a maradványokhoz nyúlni.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM