Szabina
4 °C
12 °C

Titokzatos jeleket hagy majd a Curiosity

2012.07.02. 07:22

Múlt héten az egyik Tumblr mikroblog jóvoltából terjedt el, hogy a NASA legújabb Mars-járójának, a Curiositynek kerekén nem véletlenül vannak négyszögletes lyukak. A bejegyzés szerzője szerint a lyukak azért kerültek oda, mert a NASA nem engedte a robotos űrkutatással foglalkozó részlegének, a Jet Propulsion Laboratorynak (JPL) – melynek első igazgatója a magyar Kármán Tódor volt –, hogy elhelyezze logóját az űreszközön.

Klikk a képre a nagyobb verzióért!
Klikk a képre a nagyobb verzióért!
Fotó: NASA/JPL-Caltech/ Index

Válaszul a JPL-nél úgy tervezték meg a kerekeket, hogy azok a részleg rövidítésének morzejeleit hagyják a Mars talaján minden egyes fordulásnál. 2007-ben még azt nyilatkozták a Curiosity előzetes változatának építői, hogy ez nem marad így a végleges változatban, a kerekek más mintát hagynak majd a talajban.

Most azonban kiderült, hogy mégis maradt a JPL-morzekód. Az okokról ugyan nem nyilatkoztak, de a tényt a NASA egy kutatója is megerősítette az Indexnek. Az persze kérdéses, hogy mennyire maradandó egy ilyen alkotás, hiszen a Mars közel sem olyan nyugodt, mint a Hold, a légköri mozgások több helyen a talajra is hatással vannak. A lyukak egyébként nemcsak a furcsa reklámra alkalmasak, segítségükkel gyors távolságbecslést is végezhetnek a kutatók, és a réseken keresztül a kerekekbe bekerült talajdarabok is távozhatnak.

A Curiosity nyomokat hagy majd a Mars felszínén
A Curiosity nyomokat hagy majd a Mars felszínén
Fotó: NASA / JPL-Caltech

A Mars-járó a tervek szerint magyar idő szerint augusztus 6-án, reggel 7 óra 30 perckor landol. Mint ahogy elődei is, egyelőre nem rendelkezik a landoláshoz szükséges teljes szoftvercsomaggal, azt majd az utolsó napokban kapja meg. A mérnökök már több pályakorrekciót is végrehajtottak, az egyiket csütörtökön, az utolsó nyolc napban pedig még három módosítás várható.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.