Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Japán mangahős indul az űrbe

2006.03.07. 15:32
Dice-K-nek nevezi magát a világ negyedik fizetős űrturistája, aki húszmillió dollárt csengetett ki az élményért az utat szervező Space Adventures-nek. A 34 éves japán férfi az internetből gazdagodott meg, szereti szőkére festeni a haját, és rajong a képregényekért.

Átment az egészségügyi teszteken, és ha jól folytatja a kiképzést, még idén ősszel az űrbe jut minden idők legexcentrikusabb űrturistája, a japán Daisuke 'Dice-K' Enomoto. A 34 éves japán üzletember útját ugyanaz az amerikai cég, a Space Adventures egyengeti, amely a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást üzemeltető orosz űrhivatallal együttműködve már három vagyonos űrturistát utaztatott meg.

Dennis Tito, Mark Shuttleworth és Gregory Olsen után a magát befektetési cégéről csak Dice-K-ként emlegető japán mágnás egyes hírek szerint idén szeptemberben, más források szerint októberben juthat az űrbe, húszmillió amerikai dollárért (egészen pontosan 4,278 milliárd forint).

Festett szőke képregényhős

#alt#
Dice-K képmása saját céges szájtján
Bár az eddigi utasok sem voltak hétköznapi figurák, Dice-K mindegyiken túltesz. Gyakran mutatkozik szőkére festett hajjal, bevallottan rajong a képregényekért, annyira, hogy saját cégének szájtján elhelyezett életrajzához is képregénykaraktert csatolt (kedvenc sorozata az űrben játszódó japán történetfolyam, a Gundam). Hong Kong-ban él, és a Dice-K tulajdonosaként független befektetőként, illetve tanácsadóként működik. Ügyfelei között van a japán NetVillage mobiltartalom-szolgáltató és az Astrix Capital Partners befektető cég is.

Dice-K egyébként a Livedoor nevű ingyennet-szolgáltatóból gazdagodott meg, 2003-ig ő volt a vállalat stratégiai főigazgatója, majd eladta részét a cég elnökének, Takafumi Horiének, akit mellesleg idén januárban a japán rendőrség csalás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vett, és azóta is ott tart.

Űrkalandok mindenkinek

#alt#
Daisuke Enomoto élőben
Elődeihez hasonlóan Dice-K is egy Szojuz, pontosabban egy TMA-9-es fedélzetén hagyja majd el a Föld légkörét, miután sikeresen befejezte az elméleti és fizikai felkészülést az oroszországi Csillagváros Jurij Gagarinról elnevezett kozmonautaképző központjában. Az orosz űrhivatal már hivatalosan is felvette Dice-K-t az űrhajósjelöltek közé, és a férfi aláírta az utazás részleteit tartalmazó szerződést a szervező céggel.

Az első fizetős ázsiaiként az űrbe induló Dice-K repülését intéző, Virginia állambeli Arlingtonban székelő Space Adventures most az egyetlen cég a világon, amely űrrepülések lebonyolításával foglalkozik. Akinek nincs húszmillió dollárja egy űrutazásra, számos olcsóbb szolgáltatást talál náluk: a Space Adventures-nél lehet repülni Mig 23-as, 25-ös és 29-es, L-39-es és Szu-30-as sugárhajtású vadászképpel, a súlytalanság állapotát a G Force One repülőgép fedélzetén lehet kipróbálni. Ha valaki a mélybe vágyik, kipróbálhatja az orosz Mir típusú tengeralattjárót, amely kívánságra leviszi egészen a Titanic roncsáig.

Mennék én is, de honnan szedjek össze húszmilliót?

Kockázatelemzésből

#alt#
Dennis Tito
Azok közül, akik eddig fizetős konstrukció keretében az űrbe jutottak, életútját tekintve az amerikai Dennis Tito állt legközelebb a küldetéshez. Az 1940-ben született férfi aeronautikából szerezte diplomáját a New York Egyetemen, aztán mérnöki képesítést szerzett, és kutatóként dolgozott a NASA sugárhajtómű-laboratóriumában, a JPL-ben. A 2001-ben egy Szojuz TM-32-es fedélzetén végrehajtott, húszmillió dolláros repüléshez azonban, amely 7 napig és 22 percig tartott, nem a tudóskodásból szerezte a pénzt, hanem egy 1972-ben alapított cégből, a Wilshire Associates-ből, amely kvantitaív analitikai módszerekkel elemzi a pénzügyi tranzakciókkal járó kockázatokat.

Dotkombizniszből

#alt#
Mark Shuttleworth
Titónak 60 éves koráig kellett várnia arra, ami űrturistatársának, Mark Shuttleworth-nek már 29 éves korára sikerült. A második űrturista 2002-ben jutott ki nyolc napra az űrbe egy Szojuz TM-34 fedélzetén, egyéves felkészülést követően, amelyből hét hónapot a Csillagvárosban töltött. Shuttleworth a dél-afrikai Welkomban született 1973-ban, aztán a Cape Town-i egyetemen folytatott pénzügyi és informatikai tanulmányokat. Szerencséjét a digitális tanúsítványokkal és netbiztonsággal foglalkozó vállalata, a Thawte eladásával csinálta meg; 1999-ben a VeriSign 575 millió dollárért vette meg a céget.

Diódából

#alt#
Gregory Olsen
Bár miniszterségig nem vitte, Kóka János-i karriert tudhat maga mögött a harmadik űrturista, az amerikai Gregory Olsen, aki egy Szojuz TMA-7-essel kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson 2005-ben, és összesen kilenc napot töltött az űrben. Olsen első nagy bizniszét akkor ütötte nyélbe, amikor vállalatát, a fényérzékelőket és ledeket gyártó Epitaxxot 12 millió dollárért adta el, aztán 1992-ben megalapította a hasonló profilú Sensors Unlimited-et, amelytől 2000-ben 700 millió dollárért szabadult meg, csak hogy két év múlva hatmillióért visszavásárolja, felvirágoztassa, majd 60 millióért újra eladja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.