Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Orosz TV show fődíja egy űrutazás

2002.10.09. 16:38
Az orosz televíziós csatorna az ORT igen vonzó főnyereménnyel csábítja a résztvevőket közeljövőben induló showműsorához. A játék nyertese jövő ősszel az Alfa nemzetközi űrállomásra utazhat.
A tervekről jelenleg annyit lehet tudni, hogy minden néző részt vehet majd a showban, és közülük fogják űrkutatási szakemberek szigorú tesztek alapján kiválasztani azt a 15-20 embert, aki tovább versenghet a fődíjért. Ők az orosz űrkutatási hivatal felkészítő táborán vehetnek részt, és aki a tréning és a tesztek alapján a legtöbb pontot begyűjti, az repülhet.

A show nem más, mint egy utolsó kétségbeesett próbálkozás arra, hogy megmentsék az orosz űrkutatási iparágat - jelentette a Spiegel. A Die Welt értesülései szerint a tavalyi év során Oroszország egyszer már elmulasztotta az Alfa űrállomással járó költségek egyik részletének átutalását, így szerződés szegés miatt az Energija űrutazási vállalat jelenleg súlyos adóságokkal küszködik. A vállalat vezetői legutóbb szeptemberben kérvényezték az Alfa program orosz részének leállítását.

Felülre menekülnek

Az egyetlen kiutat a kilátástalan anyagi helyzetből az űrturizmus fellendítése jelentheti. Oroszország nem titkoltan piacvezető akar lenni ezen a téren, ami nem lesz nehéz, tekintve, hogy egyedüli "szolgáltatóként" állnak jelenleg a piacon. Eddig Dennis Tito, és a dél-afrikai internetguru Mark Shuttleworth fizettek fejenként 20 millió dollárt egy-egy űrkalandért, de sajtóhírek szerint aspiránsokban nincs hiány. Állítólag Cindy Crawford is az űrbe vágyik, de egy meg nem nevezett lengyel milliárdost is a jelentkezők között emlegetnek.

Határ a csillagos ég

Az orosz cégek egyelőre egy olyan modul üzembe helyezéséjért harcolnak, amely egyszerre három űrturista szálláshelyéül szolgálhat. Hét olyan űrhajó építését is tervbe vették, amelyek menetrendszeri járatként szolgálnának a föld és az Alfa között. A tervek szerint egy odaút fejenként 150.000 dollár nyereséget hozna a cégnek. Állítólag százan már előjegyezték a különleges utat - ami némi előleg befizetésével is járt - további 150 utazni vágyó pedig szintén jelezte érdeklődését.

Az ORT vezetése nem hajlandó elárulni, hogy ők mennyit fizetnek a fődíjért, de mint a tévétársaság szóvivője elmondta, a pénz nem számít. "Lényeg, hogy a terv országunk űrkutatási eredményeit hirdeti majd ország-világ előtt."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!