Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz TV show fődíja egy űrutazás

2002.10.09. 16:38
Az orosz televíziós csatorna az ORT igen vonzó főnyereménnyel csábítja a résztvevőket közeljövőben induló showműsorához. A játék nyertese jövő ősszel az Alfa nemzetközi űrállomásra utazhat.
A tervekről jelenleg annyit lehet tudni, hogy minden néző részt vehet majd a showban, és közülük fogják űrkutatási szakemberek szigorú tesztek alapján kiválasztani azt a 15-20 embert, aki tovább versenghet a fődíjért. Ők az orosz űrkutatási hivatal felkészítő táborán vehetnek részt, és aki a tréning és a tesztek alapján a legtöbb pontot begyűjti, az repülhet.

A show nem más, mint egy utolsó kétségbeesett próbálkozás arra, hogy megmentsék az orosz űrkutatási iparágat - jelentette a Spiegel. A Die Welt értesülései szerint a tavalyi év során Oroszország egyszer már elmulasztotta az Alfa űrállomással járó költségek egyik részletének átutalását, így szerződés szegés miatt az Energija űrutazási vállalat jelenleg súlyos adóságokkal küszködik. A vállalat vezetői legutóbb szeptemberben kérvényezték az Alfa program orosz részének leállítását.

Felülre menekülnek

Az egyetlen kiutat a kilátástalan anyagi helyzetből az űrturizmus fellendítése jelentheti. Oroszország nem titkoltan piacvezető akar lenni ezen a téren, ami nem lesz nehéz, tekintve, hogy egyedüli "szolgáltatóként" állnak jelenleg a piacon. Eddig Dennis Tito, és a dél-afrikai internetguru Mark Shuttleworth fizettek fejenként 20 millió dollárt egy-egy űrkalandért, de sajtóhírek szerint aspiránsokban nincs hiány. Állítólag Cindy Crawford is az űrbe vágyik, de egy meg nem nevezett lengyel milliárdost is a jelentkezők között emlegetnek.

Határ a csillagos ég

Az orosz cégek egyelőre egy olyan modul üzembe helyezéséjért harcolnak, amely egyszerre három űrturista szálláshelyéül szolgálhat. Hét olyan űrhajó építését is tervbe vették, amelyek menetrendszeri járatként szolgálnának a föld és az Alfa között. A tervek szerint egy odaút fejenként 150.000 dollár nyereséget hozna a cégnek. Állítólag százan már előjegyezték a különleges utat - ami némi előleg befizetésével is járt - további 150 utazni vágyó pedig szintén jelezte érdeklődését.

Az ORT vezetése nem hajlandó elárulni, hogy ők mennyit fizetnek a fődíjért, de mint a tévétársaság szóvivője elmondta, a pénz nem számít. "Lényeg, hogy a terv országunk űrkutatási eredményeit hirdeti majd ország-világ előtt."