Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Október elseje óta nem mozdul a Spirit

2004.10.07. 10:17
A Spirit nevű Mars-járó irányító és kormányzó rendszere október elsején meghibásodott, jelentették a NASA munkatársai. A robot azóta nem mozdult, írja a Space.com.
Az űrügynökség közleménye szerint a robot jobboldali és bal hátsó kerekei "a hónap első napja óta nem működnek és nem képesek az irányításra." A NASA mérnökei már vizsgálják az ügyet, megpróbálják kidolgozni a lehetséges megoldásokat. Az egyik lehetőség szerint kikapcsolják a két sérült keréken a fékeket, és ezáltal biztosítják a jármű továbbhaladását. A Spirit így - bár korlátozott formában - de újra működőképes lesz, és folytathatja az útját.

Az elemző teszteket kedden elvégezték, és az adatok meg is érkeztek a Földre, nyilatkozta Rick Welch, a Mars-járó projektmenedzsere a pasadénai Jet Propulsion NASA laboratóriumban.

Kiiktatják a fékeket

A kerekeket blokkoló fékek kiiktatása lenne az egyik megoldás, azonban az elemzések szerint ez nagyon kockázatos vállalkozás. "Akkor választjuk ezt a megoldást, ha nem látunk más lehetőséget a javításra. A fékek kioldásának egyik módja, hogy egy paranccsal kiégetjük a fékekhez tartozó biztosítékokat, azonban ebben az esetben ezeket a fékeket a továbbiakban nem lehet használni" - mondta Jim Erickson, a roverprojekt vezetője.

A fékek nélkül ez a két kerék a kisebb emelkedőkön és lejtőkön kipördülhet, így a járművet eltérítheti a tervezett irányból. Erickson szerint bizonyos szinten ezeket a problémákat minimalizálni lehet. "A többi keréknél, a jármű baloldali, illetve jobb hátsó részén a fékek továbbra is működnek, és majd igyekszünk kisebb távolságokat haladni a járművel" - fogalmaz.

Álldogál és vizsgálódik

A Spirit 3,6 kilométert tett meg a Marson, és éppen a Columbia dombon járt, amikor a hiba jelentkezett. Októbber elseje óta emiatt egy helyben áll a jármű, de mivel robotkarjai és kamerái működnek, a továbbhaladásig is képes a kőzetek és a talaj vizsgálatára.

A Spirit januárban érkezett a Marsra, majd áprilisban szoftverfrissítésen esett át. Akkor háromszorosára növelték a naponta megtehető út hosszát.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!