Magyarország az új Kongó: Hende Csaba gyerekkatonákat akar

2012.04.27. 14:05 Módosítva: 2012.04.27. 14:40

Az újabb, brutális megszorító csomag és a még újabb, tréfás adók bejelentése után azon viccelődtünk a szerkesztőségben, hogy milyen közérzetjavító lépésekkel próbálja majd eltereni a kormány a választók figyelmét.

Azért kezdtünk listát írni ezekről, mert - hogy, hogy nem - épp a 600 milliárdos megszorítás bejelentésekor állt elő egy tök ismeretlen fideszes kéviselő azzal, hogy rádöbbent, túl szigorúak a közlekedési büntetések és akár enyhíteni is lehetne a KRESZ szabályain. Egy csomó minden volt a cukor-korbács-listánkon, a csipszadó eltörlésétől a dohányzó kocsmák visszaadásán át Eto'o leigazolásáig a Videotonba.

De nem véletlen, hogy nem mi kormányozzuk az országot, hanem a Fidesz: miközben minden tippünkkel mellélőttünk, a kormánypárt sokkal okosabbat húzott. Minek engedményt tenni, ha azt is lehet csinálni, hogy az ember belenget valamit félelmetesen nagy marhaságot? Hogy a végén a lakosság már azt is nagy örömként élje meg, hogy a világra szóló hülyeség nem valósult meg.

A lőgyakorlat kamu célpontját stílszerűen a Polgári Közép Chuck Norrisa, Hende Csaba honvédelmi miniszter engedte föl a levegőbe.

Pénteken Miskolcon tárgyalt, ami után a polgármester közleményt adott ki arról, hogy a város nyitott Hende ötletére, és bevezetik a kötelező katonaságot Miskolc középiskolásainak. Nem viccelek, itt van leírva, hogy "Dr. Kriza Ákos polgármester vállalta, hogy a miskolci oktatási intézményekben megszervezik a katonai ismeretek tantárgy bevezetését."

A Honvédelmi Minisztériumnak ugyanis az az ötlete, hogy a Nemzeti Alaptantervbe kerüljön be a honvédelmi képzés, a 12-13 éves korosztálynak, "hogy a tanulók képet kapjanak a honvédelem alapvető kérdéseiről és eldönthessék, hogy a későbbiekben akarnak- e komolyabban foglalkozni ezzel a területtel. A honvédelmi oktatásra járó diákok akár érettségi vizsgát tehetnek ebből a tárgyból, ami továbbtanulásuk esetén plusz pontokat jelent." A gyerekkatonásdinak neve is van, úgyis mint KatonaSuli Program.

Tény, ami tény, szívesebben érettségiztem volna latrinaásásból, mint a "szocialista átmenet a kelet-európai országokban" töritételből, és tuti ötöst kaptam volna arra, ahogy az "atomvillanás balról!" vezényszóra magamra terítem minden ruhadarabok legbüdösebbikét, a vegyvédelmi köpenyt. (Bár lehet, hogy buktam volna, mert Vajda szerkesztő úgy emlékszik, hogy atomvillanáskor nem is kellett magunkra teríteni a vv-köpenyt.)

De a dolog ennek ellenére óriási kamunak tűnik. Annak ellenére, hogy Kriza polgármester tökéletesen megérezte a stílust, amikor közleményében azt írta, hogy "a honvédelem rendszerének teljes átalakítása egybecseng a miskolci törekvésekkel, ugyanis Miskolcon is a rendteremtés a cél. Elmondta: igenis fontos, hogy a gyerekek életében megjelenjen a rend és a fegyelem fogalma, hiszen ezek ismerete nélkül nem lehetnek sikeres felnőttek."

Kriza Ákos ezen szerint nem lehetett katona, hiszen akkor csak a hónapokon át nem fürdésről, a raktárhelyiségekben való rejtőzködésről, a másnaposság kezeléséről, illetve a mértéktelen önkielégítés mentális és fiziológiai hatásairól szerzett volna ismereteket. A rendről és fegyelmről aligha. Kérdés, hogy állami feladat-e a 12-13 éveseket ilyesmire tanítani, én nem vagyok benne száz százalékig biztos, de majd jövőre megkérdezem a miskolci gyerekkatonákat.