Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Aszimmetrikus bérelt fonal

2001.02.16. 20:55
A rendőrség a fél óra türelmi idő leteltével elhajtotta a Matáv-székház elől az összeverődött pár tucatnyi tizenéves előfizetőt. A Matáv tarifapolitikája ellen szervezett, majd az akció napján visszavont és betiltott tüntetés békés osztálykirándulássá szelídülve végződött a Vérmezőn.

Nincs itt semmi látnivaló
Délután négy után öt perccel a Matáv Kriszina körúti székháza előtti buszmegállóban nagyobb csoportosulás alakul ki: távolról nem lehet egyértelműen megállapítani hogy a helyközi járat késik, vagy tényleg lesz valami. A levegőben enyhe feszültség vibrál, épp csak mintha beültünk volna sörözni a happening előtt, de semmiképpen sem emlékeztet egy indulatos tömegmegmozdulásra. Nem is az: a szervező az utolsó pillanatban meggondolta magát, az előre bejelentett tömegelés törvényes mivolta így annulálódott. Oszlathatóság forog fenn.

A székházzal szemben, a parkban üldögélő óvatos fiatalok mobilon hívnak erősítést, mások a székház előtt sétálnak tova szégyenlősen járőkelőnek álcázva magukat. A rendőrök két dzsippel vonultak ki a helyszínt biztosítani, csúnyán néznek, de hagyják magukat fényképezni.

Örül az újságírók érdeklődésének
A székház védői bekészítettek két ezerwattos hangfalat az épület elé - ha minden kötél szakad, a több független nemzetközi kultúrtörténész által egybehangzóan a pszichikai hadviselés egyik legádázabb eszközének nyilvánított James Kochalka válogatott műveivel oszlatnák a csőcseléket. György Péter egy ötödik emeleti ablakból közvetíti az események alakulását az éppen máshol tartózkodó Straub Eleknek. Az Origo munkatársai - Krecz Tibor, Nádori Péter és Juhász György - halált megvető bátorsággal egyenesen a tömegből, dühös felhasználónak álcázva tudósítják az ötcsillagos portált.

A saccra ötvenfős csoporton nehéz fogást találni a digicammel, mivel a nyomtatott, elektronikus és online média képviselői olyan mennyiségben vegyülnek el a tizenéves internetezők között, hogy minden képen több a médiamunkás, mint a tüntető.

Molnár Márton, a tüntetés szervezője
Kölcsönös pózolás és vidám tüntetőleg nézés után egyszercsak Molnár Márton, a tüntetés szervezője emelkedik szóra, és közli, hogy igen, elmarad a tüntetés, mert a mögötte öt méterrel röhögcsélő haverjai az utolsó pillanatban betojtak, egyedül viszont nem bírná koordinálni a tömeget. Amúgy szívesen leülne tárgyalni a Matáv képviselőivel, egy nagy kerek asztalhoz, de további fejleményeket nem tervez, ráijesztettek a rendőrök még a délelőtt, ha anyagiakban vagy emberéletben kár esik, ő lesz a felelős.

A rendőrök ezek után egyre egyértelműbben jelzik az egybegyűltek felé, hogy a csoportosulás akadályozza a járőkelők járás-kelését, majd formációba rendeződnek és egyszerűen letolják a fiatalokat a járdáról, akik meg sem álltak a Vérmezőn, egykedvűen tovasétáltak egy szebb jövő, egy gazdagabb Matáv-játszótér, egy üres Burgerking felé.

Aszimmetrikus erőviszonyok
A monitor előtt magukat mindenhatónak képzelő tizenéves bitbuherátorok bátorsága a szemünk láttára foszlik semmivé az utcán. Itt nem hevernek rakétavetők minden kapualjban, mint a Quake III-ban, nem lehet duplacsövű shotgunnal lemészárolni az egyenruhásokat, az állampolgári engedetlenség eszköztára pedig egyik first person shooterben sem szerepel.

A hatóság felszóllítására illedelmesen megindulnak a Vérmező felé. Semmi szükség a Matáv-székház elé demonstratíve kiállított izomagyúakra, még annyi se a kihelyezett hangszórókra, amelyeken feltehetően párbeszélni próbált volna a telefontársaság. A mai magyar tizen-, és huszonéveseknek a jelek szerint kimaradt az antikapitalista romantika: már az iskolapadban öltönyös, cégeskitűzős karrierre edzenek. Individualizmus helyett corporate identity, lázadás helyett tülekedés a szamárlétra alsó fokai körül.

Békés elvonulás
Prágában, Laoszban, Genfben voltak tüntetések. A világbank, a globalizáció és a nagytőke ellen. A Matáv ellen tüntetők a globalizációért tüntettek volna. Azért, hogy az ember úgy válhasson az internetező világ (a jövő, a progresszió) részévé, hogy közben ne menjen rá a gatyája. A demonstráción, annak lemondása ellenére megjelent ötven ember konkrétan láthatta, hogy az ország többek között a globalizációra is szarik.

Acélszürke eminenciás
Egymást vonszoló, vérző orrú anarchisták ugyanolyan abszurdak lennének itt, ahogyan a közvélemény számára abszurdnak tűnik, ha valaki érdeklődik a világ iránt, és ezért az utcán is hajlandó felemelni a hangját. Az amúgy tehetséges médiamunkások itt minálunk nem a kisembert képviselik, mert az nem tudja megfizetni őket - a Matáv-sztárgázsiért a saját anyjukat is lekommunikálnák a járdáról.

A megjelent demonstrálók túlnyomó része nem töltötte be a huszadik életévét, így még nem tanulhatta meg, hogy az elbutulás olcsó és egyszerű megoldás, mindenesetre egyszerűbb, mint az utcán követelni az esélyt ennek elkerülésére. Példának okáért mindjárt itt van a tüntetés szervezője, aki arra a figyelmezetésre, hogy az esetleges károkozásért a felelősség őt terheli, mindetől elállt - és persze ki mást is terhelne, ő egy magánember, az állam pedig azért van, hogy mint ilyet megadóztassa és/vagy seggberúgja. A csávó örül az újságírók érdeklődésének, jogosan, azután elküld mindenkit a fenébe, és az osztálytársaival együtt távozik még a gyengéd oszlatás előtt.

A civil társadalom gyalázata, hogy ma Magyarországon egy tizenhét éves középiskolásnak kellett a nevét és az arcát adnia ehhez a megmozduláshoz. A kérdés nem az, hogy a fent említett fiatalember által szervezett tüntetés miért fulladt kudarcba, hanem hogy miért neki kellett ezt a balhét elvinnie, és kik helyett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!