Hogyan készül az Index igazából?

2009.05.27. 16:13

Az úgy volt, hogy 2004-ben, az Index ötödik születésnapjára összeraktunk egy dögösnek szánt albumot, amiben benne lettek volna Etele "Egy soha el nem készült könyv képei" című posztsorozatában bemutatott fotók, mindenféle besztof cikkválogatások, a legjobb címek, és a képregényem, amiben lelepleztem volna, hogyan készül ez a trágár náci-kommunista botránylap.

Az album sorsa klasszikus Index-recept szerint alakult, miszerint egyszer csak észrevettük, hogy eltelt pár év, de a termék még nem jutott el a nyomdáig, bár 2004 tavaszán már ott sorakoztak egymás után a friss, ropogósra sült fájlok. Amikor kitaláltuk ezt a mostani "ötéves az ötéves az Index"-akciót, azt is elhatároztuk, hogy nyomtatásban egy dolog fog megjelenni, a képregény új változata. Frissítére azért is szükség volt, mert kiderült, hogy a beszkennelt verziók elvesztek, csakúgy, mint az eredeti rajzok egy része, például az a lap, amin a Zsidó, a Kommunista, a Jeti, a Nordikus Ufó és a Szemita Ufó közösen mozgatják az aktuális hírügyeletes ujjait. No meg az Index sem pont úgy készül, mint mondjuk hét évvel ezelőtt.

Az alant letölthető képregényben - íme, itt a világpremier - két főhősünk, a fura szuperképességgel rendelkező Kalapácsember, és szuperhős barátja, a trágársággal pusztító Gézengúz Recskabajnok megnyernek egy rejtvénypályázatot. A nyereményként kapott wellnesshétvége egyik fakultatív programja az Index szerkesztőségének otthont adó kísértetkastély megtekintése. Hőseinket Burány Csubakka, a szerkesztőség gyapjas mindenese vezeti végig az ijesztő termeken, az olvasó pedig bekukkanthat a kulisszák mögé. A képregény nyelvezete értelemszerűen trágár, akit ez riaszt, az, kérjük, ne nézze meg. Vagy töltse le csakazértis, aztán írjon felháborodott levelet, hogy milyen szemetet toltunk az arcába.

A látvány is sokkoló lehet több ponton, mondjuk a Dávid Ibolya lábszőrzetéből klónozott, bankártestű lény esetében, kérem erre is figyeljenek.

A képregény dizájnere és megteremtője Fester, azaz Sós D. Bálint. A cucc, mint mondtam, nyomtatásban is meg fog jelenni, kisebb példányszámban, de mi most képernyőn nézegethető, illetve kinyomtatható formában gyorsan közzé tesszük. Az éles szemű olvasó kétféle pdf-fájlt talál alant. Az első az egyszerűbb verzió, ennél az a4-es lapok egyik oldalára kerül kép, és monitoron is nézegethető. A második változat kiprintelése kiadványszerűbb végeredménnyel jár, amennyiben a lapok mindkét oldalára kerül valami.

Így készül az Index, nézegetős verzió (.pdf)

Így készül az Index, nyomtatható változat (.pdf)

Jó szórakozást, akinek van kedve, írja meg ide lentre, hogy tetszett!