Egyetemre menni az előszobán keresztül

2006.02.13. 14:27
Az érettségit követően az egyetemek és főiskolák szakjain kívül harmadik útja is van a felsőoktatásba kerülésnek: a felsőfokú szakképzések (fsz) rövid idő alatt, állami finanszírozással, jól hasznosítható szakmát adnak hallgatóiknak. Ráadásul az Oktatási Minisztérium évről évre bővíti is az fsz képzésekre felvehetők keretlétszámát, így a bejutás is egyre könnyebb ezekre a helyekre.

A diákok elsősorban gazdasági, műszaki területről válogathatnak, ezeken a területeken kínálnak gazdag programot a felsőfokú szakképzések. Itt elsősorban olyan szaktudást igénylő munkákra készítenek fel, amelyekhez szükségtelen a felsőoktatásban eltölteni négy-öt évet, és inkább a gyakorlati elemeken van a hangsúly.

Az állam fizeti

Két nap a jelentkezésig
Már csak két napig gondolkodhatnak a diákok, hogy melyik egyetemre, főiskolára adják be felvételi kérelmüket, a jelentkezési határidő február 15-én, éjfélkor lejár. Az előző évekhez hasonlóan a diákok többsége most is szinte az utolsó pillanatig kihasználja a rendelkezésre álló időt, az Országos Felsőoktatási Információs Központhoz (OFIK) péntek délutánig közel nyolcezer jelentkezési lap érkezett be - közölte Roberts Éva tájékoztatási igazgató-helyettes. Magyar Bálint oktatási miniszter a közelmúltban az MTI-nek úgy nyilatkozott: az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 150 ezer jelentkezőre számít. Jelezte: a fiatalok közül az eddiginél kevesebben vehetnek majd részt jogász-, közgazdász-, valamint különböző bölcsészképzésben, viszont többen járhatnak műszaki, természettudományi, s egyebek mellett felsőfokú szakképzettséget adó szakokra.

Komoly előnye ezeknek a képzéseknek, hogy a legtöbb esetben az állam finanszírozza a tanulmányokat, szemben az általában több tízezer forintra rúgó tanfolyami díjakkal. A rendszer a diákok számára kedvező, hiszen a felsőfokú szakképzés megszerzése után a hallgatót még megilleti az ingyenes tanulás joga, így mehet tovább állami finanszírozású alapszakra.

A felsőfokú szakképzés az új típusú bolognai rendszerben lényegében a többciklusú képzés első lépcsője, mely az érettségire épül, OKJ szakképesítést ad, és a szakirányú felsőoktatási intézményekben kreditpontok formájában beszámítható a további tanulmányok során (ez intézményfüggő, az adott felsőoktatási intézmény adhat róla információt).

A képzések illeszkednek a piaci követelményekhez, így a munkaadók szempontjából is keresett szakmák sajátíthatók el. Ez a képzési forma egyben a felsőfokú tanulmányok főpróbájának is tekinthető, a végzettek a későbbiekben gyakorlottan kerülnek be a felsőoktatás körforgásába.

Jó esélyek

Egyes felsőoktatási intézmények vizsgálatai szerint, akik felsőfokú szakképzés megszerzése után kerültek be egyetemi vagy főiskolai szakra, átlag feletti teljesítményt nyújtottak. A jelentkezéseknél pedig nem utolsó szempont, hogy mivel a keretlétszám ezen a területen évről évre nő, egyre könnyebb a bejutás.

Igaz, 2006-ban a felvételhez szükséges minimális ponthatár a korábbi 60-ról 72 pontra emelkedik, ez még mindig kevesebb, mint az alapszakoknál előírt minimális követelmény (78 pont). A képzések szinte kivétel nélkül kétévesek, és a felsőoktatási intézmények keretein belül a velük megállapodott középiskolák, szakképző intézmények tartják. A felsőfokú szakképzésekre is február 15-e a jelentkezési határidő.

További érettségi feladatsorok, vizsga előkészítő évfolyamok és a kétszintű érettségivel kapcsolatos információk a 06/1 473 07 69-es telefonszámon, az info@dft.hu e-mail címen és a www.dft.hu oldalon.