Kesztyű érintőkijelzőhöz, Android-zenegép

2011.12.19. 10:35
Jó ajándék a mobil, de mihez kezdjünk azokkal, akik már év közben megvették maguknak a legjobb készüléket? Szerencsére léteznek egyéb mobil kütyük és kiegészítők, amik izgalmasabbak egy bluetooth fülesnél vagy egy memóriakártyánál.

Zenét oszt a Kingston Wi-Drive

Az iPhone nem kezeli a memóriakártyákat, de ez nem akadályozza meg minket abban, hogy bővítsük a háttértárát. A telefonhoz jó kiegészítő a Wi-Drive, amit a Kingston gyárt 16 és 32 gigabájtos méretben. A telefonnal rá kell csatlakozni az Wi-Drive által létrehozott wifi hotspotra, és az App Store-ból ingyen letölthető programmal érjük el a fájlokat.

A Wi-Drive-on képeket, filmeket és zenéket is tarthatunk. Persze figyelni kell a formátumra, mert csak azokat a médiafájlokat tudjuk lejátszani, amiket a készülékünk is támogat.

Androidra még csak egy béta verziójú szoftver elérhető, ám a tesztelés során ez is hibátlanul működött. Egyszerre három telefonról tudtam lejátszani három különböző albumot, és két videó egyidejű lejátszása sem okozott gondot. Az akkuja 3-4 órát bír, de jó lenne, ha a dedikált telefonos program helyett úgy lehetne elérni, mint egy hálózati adattárolót. A 32 gigabájtos Wi-Drive már 29 ezer forinttól beszerezhető.

kingstonwidrive

Ujjlenyomatok nélkül

Érintőkijelzős kütyüvel veszélyes évszak a tél, mert csupasz ujjaink pillanatok alatt megfagynak. Kétféle megoldásunk van a problémára, az egyik az ezüstszálakkal szőtt kesztyű, a másik az érintőkijelzős toll.

Hazánkban borsos áron dobták piacra az Agloves kesztyűit, ami úgy működik az iPad, a Galaxy Tab, és a többi kütyü kapacitív érintőkijelzőjén, mintha csak a saját ujjainkat használnánk. Így nem hagyunk ujjlenyomatot a kijelzőn, és az ezüstszálnak még  baktériumölő hatása is van. A két méretben kapható kesztyű nyolcezer forintba kerül.

5051686531 3b6960e9a5 b

Az érintőkijelzős toll olcsóbb típusai 2800-3000 forintba kerülnek, és a segítségükkel nemcsak rajzolni tudunk, hanem - amennyiben kesztyűt húzunk - fogcsikorgató hidegben is kezelhetjük a tabletet.

Mobilnettel is lehet közösködni

Apró mérete és egyszerű felépítése ellenére a D-Link DWR-510 mobilnetes adapter különleges eszköz. Még a szolgáltatói modemeken megszokott microSD foglalat sincs rajta, csupán egy SIM-kártyát helyezhetünk bele, de van egy nagyon lényeges tulajdonsága: egyszerre többen netezhetnek vele. Van az oldalán egy kapcsoló, amivel az egy felhasználós modem módból átkapcsolhatjuk router módba, és ilyenkor elindul egy wifi elérési pont, amelyre többen csatlakozhatnak. Az usb-s eszköznek csak áramra van szüksége, amit megkaphat egy laptoptól vagy egy 230V-os adaptertől is – ideális lehet erre az iPhone töltője, amiből ki lehet húzni az usb-s vezetéket.

D-Link Le Petit

A HSPA modem legfeljebb 7,2 megabites letöltési és 5,76 megás feltöltési sebességre képes, ami nem elég arra, hogy egyszerre többen YouTube-videókat nézzenek, de 2-3 eszközzel még lazán el lehet böngészgetni. Belső hálózati eszközként valamivel jobban teljesít a DWR-510, az elméleti maximális adatátviteli sebesség 150 megabit per másodperc, ami nem rossz egy zsebre vágható eszköztől. A router három eszközt még jól kiszolgált, de ennél több csatlakozott, akkor általában lelassult. A D-Link DWR-510 körülbelül 31 ezer forintba kerül.

Zenegép Androidhoz

Több száz iPhone-dokkolós zenelejátszó közül választhatunk, de az Androidot nagyon elhanyagolják az elektronikai gyártók. Érthető is, hiszen amíg mindegyik iPhone-nak ugyanott van a csatlakozója, ugyanez nem mondható el az androidos kütyükről. Az egyiknek a tetején, a másiknak az alján, a harmadiknak az oldalán kell bedugni a töltőt.

A nehézségek ellenére a Philips összerakott pár kihangosítót, amikre androidos telefont köthetünk. Persze a csatlakozóra húzott mobilok ennél a kihangosítónál is összevissza állnak, a Samsung Galaxy S-em például fejjel lefelé. A dokkoló alapból csak tölti a telefont, és a zene bluetooth kapcsolaton megy át hangszórókra, de ha feltelepítjük a Philips programját és a Songbird nevű zenelejátszót, akkor a dokkoló távirányítójával vezérelhetjük a lejátszást. Az AS851-es dokkoló 55 ezer forintba kerül.

philips-fidelio-as851

Spájzban tárolt adatok

Otthon nem kell beérnünk néhány gigabájtos tárhellyel, mert mobilunkkal és táblagépünkkel rácsatlakozhatunk a több terabájtos hálózati vincseszterekre is (ezeket hívják NAS-nak, ami a Network Attached Storage rövidítése). A NAS-ok egyik legnépszerűbb típusa a Synology DiskStation, aminek az otthoni használatra optimalizált 211j típusát teszteltük. A tárhely kezelőfelülete a böngészőben jelenik meg, tehát nincs szükségünk számítógépre. (Azért erre a célra egy nagy felbontású tablet jobb a mobilnál.) A gyártó egyébként négy mobilos szoftvert is készített Androidra és iPhone-ra: zenelejátszót, fényképnézegetőt, fájlkezelőt, és egy segédprogramot, amivel a NAS-t megtaláljuk a belső hálózaton.

Synology-DS211j-nas

Ez az adattárolók svájcibicskája, van benne Bittorrent és Rapidshare, iTunes szerver, biztonsági mentést készíthetünk a számítógép merevlemezéről, webszervert futtathatunk rajta, ráköthetjük a biztonsági kameráinkat. A mobilra telepített zenelejátszó nemcsak a lakáson belül működik, a zenéinket az interneten is elérjük.

A Magyar Telekomnál ez az új Médiatár, és sokkal profibb az elődjénél, ami egy lebutított, zajos és nagy számítógép volt. Részletre is elvihető, 1 terabájtos merevlemezzel hetvenezer forintba kerül. A kütyü forgalmazója, a lejatszo.hu elárulta, hogy már náluk és a Telekomnál is az újabb verzió, a DS212j kapható, amiben kétszer több RAM van, és nagyobb, csendesebb ventillátor hűti.