Ma ingyen szállítanak az online áruházak

2012.12.13. 10:35

Idén harmadszor rendezik meg az Ingyen Szállítás Napot, december 13-án az akcióban részt vevő áruházak vállalják, hogy az aznap leadott rendeléseket ingyen szállítják házhoz. A résztvevő webáruházak listája megtalálható a hivatalos oldalon.

Az Ingyen Szállítás Napot először Amerikában rendezték meg 2008-ban. Azóta szerte a világon egyre több ország csatlakozott a kezdeményezéshez, Magyarországon harmadik alkalommal vállalják az online kereskedők, hogy ingyen szállítják házhoz a termékeket. Általában az arany vasárnap előtti utolsó csütörtökön tartják ezt a napot, de ez az idén karácsony előtt négy nappal lett volna, ezért a megrendelt terméket nem értek volna oda a vásárlókhoz. Márpedig a nap lényege, hogy az ajándékok mindenképpen még karácsony előtt érjenek a vevőkhöz.

Hazánkban még mindig a személyes vásárlás a legnépszerűbb, azonban az Árukereső által készített felmérés szerint a netezők 69 százaléka tervezi, hogy az interneten is vásárolni fog karácsonyra. A szervezőknek több célja volt az akcióval. Egyrészt népszerűsíteni szeretnék az internetes vásárlást, mert Magyarországon a vásárlásoknak csak a három százaléka történik online, míg az Egyesült Államokban ez az arány hét százalék. Másrészt fel szeretnék hívni az emberek figyelmét arra, hogy kényelmesebb az interneten vásárolni. Mivel a szállítás ingyenes ezen a napon, pluszköltségek sincsenek.

A részt vevő áruházak növekedésről számoltak be az előző években. Olyan bolt is volt, mely néhány óra után kénytelen volt bezárni az első ingyen szállítási napon, mert nem bírta volna teljesíteni a több ezer megrendelést. Sok kereskedő stabil vevőkört alakított ki az akcióval, mások pedig arról számoltak be, hogy a visszatérő vásárlók egyre többet költenek egy-egy vásárlás alkalmával. A kisebb webáruházakban akár 8-10-szeres forgalom növekedés is előfordul, de a nagyoknak is legalább 3-5-ször nagyobb a forgalma ezeken a napokon egy átlagos naphoz képest. De egy decemberi naphoz képest is kétszer annyian vásárolnak online az ingyen szállítás miatt.

A résztvevők száma ennek ellenére csökken, 2010-ben 240 kereskedő, 2011-ben 200 az idén 160-180 között vannak. A visszalépők a magas szállítási költségeket okolják, mert a kereskedőnek ezt ki kell fizetnie a futár cég felé ezen a napon is, és így már kevésbé éri meg. Ugyanakkor néhány kereskedőnél annyira bevált az ingyenes szállítási nap, hogy év közben is tartanak ilyen napokat, így minden hónap első hétfőjén ingyen lehet rendelni több áruházból.