Tévével ér véget a karácsony

2012.12.24. 17:40

A hal még vidáman csapkod a kádban, pedig már vagy háromszor megpróbálta agyon verni: először egy tepsivel, aztán egy kalapáccsal, végül pedig elkeseredésében a karácsonyfa talppal. A fát spárgával kötötte végül az elemes bútorhoz, mert persze a talp elferdült, de a ponty még mindig nem adta meg magát. Magába töm egy marcipános szaloncukrot, és gondosan visszacsomagolja a semmit. Körülnéz. Senki nem vette észre, az asszony a konyhában a krumplisalátával küzd, a gyerekek egymás fejét csapkodják nagy egyetértésben a nagypapa botjával, és a nagymama járókeretével, miközben a nagyszülők büszkén mondogatják egymásnak, hogy nézd milyen nagyot nőttek.

Már csak a halászlére tud gondolni, meg a bejglire, meg hogy a gyerekek degeszre zabálják maguk és beleájulnak az ajándékhalomba. És ő végre megnézhet egy jó filmet a tévében.

hugh-snow

18:55-kor kezdődik a Reszkessetek betörők az RTL Klubon, de nem, Maculay Culkin és a csoki együtt veszélyes elegy: úgy bepörögnének a gyerekek, hogy csapdát állítanának a szomszédnak, vagy felgyújtanák a karácsonyfát. Akkor már inkább a Shrekből az angyal ugyanekkor a Tv2-n, a gyerekek már biztos elfelejtették, hogy ugyanezt adta a Tv2 tavaly és tavalyelőtt is.

Este nyolckor az M1-en leadják a Diótörőt, ráadásul 3D-ben, végre használhatná valamire a szemüvegeket, amiket a térhatású tévéhez vett még tavaly karácsonykor. Már előre röhögött, hogy milyen képeket csinálhat majd az anyósáról, akit a kultúra mindig kiüt, így jó eséllyel már az ötödik percben napszemüvegben horkol majd a tévé előtt. Az asszony biztos a Szerelmes Shakespeare-t akarja majd nézni este nyolctól, még jó, hogy nem mondta el neki, hogy előfizetett a Cinemaxra. Az Igazából szerelmet viszont nem tudja megúszni este kilenckor a Viasat3-on, pedig ha Hugh Grant még egyszer összejön azzal a bögyös-farossal, ő most már tényleg habcsókba fojtja magát. Ebből a Hair lesz, mint kompromisszum, 20:40-től a Film Mánián. Ugyan hippik énekelnek benne, de legalább Milos Forman rendezte. Esetleg azÍzlések és pofonok kilenctől az RTL Klubon, ami ugye romantikus vígjáték gasztroszállal, de legalább játszik benne Cathrine Zeta-Jones.

Pedig 19:25-kor kezdődik az ATV-n a Ben Hur az egész film, 210 perc kardozás, meg fogathajtás, ráadásul az egész teljesen karácsonykompatibilis. Vagy akár ott van a Die Hard 3 is este kilenctől a Film+-on. Mondjuk ez az első olyan Die Hard, ami nem karácsonykor játszódik, de sebaj, attól még John McClane atlétája ugyanúgy véres, és a terroristák ugyanúgy megszopják a nyár kánikulában is. És akkor már abba nem is mer belegondolni, hogy mi lenne, ha este nyolckor a Comedy Centralra kapcsolna, ahol a Brian életét adják. Az apósa rögtön levegő után kapkodna, az fix.

Este tízkor ünnepi Legyen Ön is milliomos Friderikusz Sándorral az RTL2-n, vagy a Comedy Centrál a bejgli mellé: ott ugyanis az este hátralévő részében South Park és Family Guy megy azoknak, akik nagyon nem bírják a karácsonyi hangulatot.

perfect world

Ha az asszony fent van még este tizenegykor, akkor tuti meg kell nézniük a P.S. I Love You című filmet a Tv2-n, mert ugye Gerard Buttler, meg az örök szerelem. Szerencsére addigra ő már tuti úgy beszaloncukrozik, hogy öntudatlanul fekszik már csak a kanapén. Pedig fél tizenegykor megy a Tapló Télapó a Vaisat3-on, amit már 55 perccel korábban a Filmboxon sem mert bevállalni: az egyetlen karácsonyi film, amiben elhányja magát a Télapó.

Pedig hajnalban azért van még pár igazán jó film azoknak, akik átverekedték magukat a karácsony első napján: hajnali 1:20-kor adják a Taxisofőrt Robert De Niroval és a nagyon fiatal Jodie Fosterrel a Viasat3-on, és 2:25-kor levetítik a Tökéletes világot a TCM-en. Eredeti nyelven, Clint Eastwood rendezésében, még abból az időből, amikor Kevin Costner még jó színész volt jó filmekben.

Ott állt, a kezében két elcsent szaloncukor, a kádban a hal még mindig vergődött, a konyhában pedig az asszony elsírta magát, hogy már megint túl sós lett a krumplisaláta, és a halászlét is majd biztos elrontja. A gyerekek már a nagymama fején csimpaszkodtak, ő meg csak arra tudott gondolni, hogy szereti a karácsonyt. Meg a tévét.