2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Bruneiben biztosan a Grincs uralkodik

2015.12.23. 13:31

Tegnap írtunk arról, hogy a tádzsik oktatási minisztérium megtiltotta, hogy az iskolákban karácsonyi dekorációt használjanak és ünnepséget tartsanak. Ez viszont semmi a brunei szabályozáshoz képest: az olajban gazdag ország szultánja tavaly vezette be az iszlám törvénykezést, és ezzel együtt a karácsonyt is betiltotta.

A helyi muszlimok nem énekelhetnek ünnepi dalokat, nem használhatnak keresztény és karácsonyi szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, de még üdvözlőlapokat sem küldhetnek. Aki vét a törvény ellen kisebb „bűncselekmény” esetén csak 20 ezer dolláros pénzbüntetést kap. Azt, aki minden létező karácsonyi szabályt megszeg 5 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Az országban élő keresztények – akik a félmilliós lakosság kilenc százalékát teszik ki – privát körben megünnepelhetik a karácsonyt. 

A sáriának nem a karácsonnyal van baja: a faállítást és az ajándékozást tartja bálványimádásnak az iszlám törvénykezés. Ezért a döntés miatt több muszlim felháborodott: „Röhejes ez a tilalom. Azt a képet vetíti, mintha az iszlám nem tisztelné más vallások jogát, hogy megünnepeljék a hitüket” – nyilatkozta egy muszlim édesanya az ABC News-nak.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet is élesen bírálta Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, írja az MTI.

Miért fél Brunei teljhatalmú diktátora a Mikulástól?

– kérdezte Phil Robertson, a HRW ázsiai részlegének igazgatóhelyettese a Twitteren. „A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat” - tette hozzá Robertson.

A Twitteren egy mozgalom indult a Bruneiben bevezetett törvény ellen. A felhasználók a #mytreedom és #brunei hashtagekkel tesznek fel képeket a saját karácsonyfájukról, hogy így tiltakozzanak.