Jól megkopasztanak minket karácsonykor

2015.12.08. 09:47 Módosítva: 2015.12.08. 09:47

Átlagosan 132 ezer forint extra költsége jelentkezik egy magyar családnak karácsonykor egy felmérés szerint. Ebből 90 ezret vernek el ajándékokra, 42 ezret minden másra, így nem csoda, ha a válaszadók szinte felének az év anyagilag legmegterhelőbb hónapja a december. Egyébként a CIB megbízásából a GfK online kérdezett meg önbevallásos módszerrel 500 embert. Ez nem olyan nagy, de legalább reprezentatív minta.

Ajándékokra egyébként nemzetközi összehasonlításban is talán még mindig még mi költjük arányosan a legtöbbet. 

Mindenesetre átlagosan hét embernek veszünk ajándékot, szintén átlagosan 4300 és 27 ezer forint közti értékben. Emellett a válaszadók 42 százalékának stresszes az egész karácsony a kötelező ajándékozás miatt. Pedig szintén 42 százalék (nem tudjuk, bár valószínűleg pont nem ugyanaz a 42 százalék) előre megbeszélt ajándékot vesz. 11 százaléknyi válaszoló pedig saját magát is megajándékozza ilyenkor.  A válaszadók nagyjából kétharmada bevásárlóközpontokba és hipermarketekbe megy ajándékot venni, de a felük online is vesz ilyesmit. 

 

Szinte mindenki állít karácsonyfát, de csak 39 százalék vesz műfenyőt a válaszadók közül. Karácsonykor még sok sütit eszünk, a válaszolók 61 százaléka eszik érzékelhetően több sütit, mint egyébként, de csak 32 százalék próbál ki különleges ételeket ilyenkor.