Houston, tájékoztatjuk önöket, hogy a Mikulás létezik

GettyImages-800395720
2020.11.14. 07:52
Hőseink felfedeznek egy apró kék gombócot, ami mindannyiunk szülőbolygójának bizonyul.

1968 semmilyen szempontból nem volt egy akármilyen év, de mindössze hat évvel az után, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke, John Fitzgerald Kennedy egy houstoni amerikaifutball-stadionban bejelentette, hogy az évtized vége előtt embert juttatnak a Hold felszínére, az Apollo–8 űrhajó elérte a „sajtból” készült égitestet.

Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders űrhajós nem szállt le, de űrhajójuk elsőként állt pályára a Hold körül, és hagyta el gravitációs mezejét. És igen: az asztronauták elsőként töltötték az űrben a karácsonyt. Az Apollo–8 mintegy húsz órát töltött az égitest körül, tízszer megkerülve azt.

Isten látta, hogy ez jó

A Hold körül keringő űrhajósokat a földi irányítás értesítette, hogy az előre megbeszélt karácsonyi bejelentkezésüket a tévé közvetíti szenteste, így többen hallják és látják majd őket, mint a történelemben bárkit, és kérték őket, hogy valami alkalomhoz illővel álljanak elő.

Az asztronauták végül felolvasták a Teremtés könyvének első tíz sorát. Jim Lovell később elmesélte, hogy azért döntöttek a teremtés mellett, mert minden vallás kezdete a teremtés, és szerettek volna mindenkihez szólni.

December 27-én az Apollo–8 begyújtotta a rakétáit, és hazaindult. A Hold gravitációját elhagyva Lovell űrhajós közölte Houstonnal, hogy „Tájékoztatjuk önöket, hogy a Mikulás létezik”.

Az Apollo–8 december 27-én sikeresen földet ért a Csendes-óceánban. A legénység ajándéka egy kép volt: a földkelte, amelyet a Hold felett fotóztak. 

(Borítókép: Jim Lovell, Bill Anders és Frank Borman. Fotó: NASA / Interim Archives / Getty Images)