Akták

Budapesti kínai negyed

28 cikk Frissítve: 2018. szeptember 23.
  1. Az Indexen két nagy cikket olvashat a Magyarországon élő kínaiak társadalmáról és a kínai gasztronómiáról. A lényeg röviden.
  2. Magyarországon nagyjából 25 ezer kínai él. Budapest a régiós kínai kereskedelmi központ lett.
  3. Az első betelepülők még a 90-es években jöttek batyús árusként, ők később piacozni kezdtek. Azóta felnőttek az ő gyerekeik is, sokan közülük már Magyarországon születtek.
  4. Az utóbbi években a kínai migrációnak újabb lendületet adott a letelepedési kötvény, ezzel inkább tehetősebbek érkeztek.
  5. Mindeközben olcsó kínai ruhák piaca a fast fashion terjedése miatt csökken, ezért a helyi kínaiak is egyre inkább a szolgáltatásokra állnak rá.
  6. Kőbányán, a Mázsa tér környékén például valóságos kínai gasztronómiai negyed alakult ki, ahol több tucat étteremben próbálhatjuk ki az igazi kínai ételeket.
  7. Mi végigpróbáltuk a fontosabb helyeket és bejártuk a negyed más jellegzetes üzleteit, szépségszalonjait, orvosi központját, templomjait, iskoláját, szerkesztőségeit is.
  8. Rengeteg interjút készítettünk ott élőkkel, a negyedben dolgozókkal, a különböző generációk tagjaival, a helyi kínai közösséget jól ismerőkkel.

28 cikk az aktában