Szombat este újra érkezik a műsor, ami mindig odaragasztja a tévé elé az embereket

GettyImages-2151938068
2024.10.25. 14:39
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 11. fordulójában a címvédő Real Madrid hazai pályán fogadja az éllovas FC Barcelonát, vagyis jön az idei szezon első el Clásicója. A szombati játéknap legnagyobb rangadója 21 órakor kezdődik, a vendégek pedig nagyon jó formában várják a világ egyik legnézettebb sporteseményét. Külön érdemes lesz figyelni a 36 éves Robert Lewandowskira, aki másodvirágzását éli a katalán csapatnál. A lengyel támadó a Borussia Dortmund játékosaként egyszer már nagyon megszórta a madridi alakulatot, és most ugyanerre készül.

A Barcelona idén májusban jelentette be, hogy Hansi Flick váltja Xavit az előző idényben bajnoki ezüstérmes, a Bajnokok Ligájában negyeddöntős FC Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján. Az 59 éves szakember korábban már bizonyította, hogy kiváló edző, a Bayern Münchennel két német bajnoki címet (2020, 2021) és egy Bajnokok Ligája-trófeát (2020) nyert.

Azt azonban talán senki nem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan ütőképes csapatot épít a rendelkezésére álló keretből. Lewandowski bombaformában kezdte az idényt, 10 bajnokin 12 gólt szerzett, a BL-ben ehhez további három gólt tett hozzá három meccsen (a Bayern kapuját is bevette, de tiszteletből látványosan mellőzte a gólörömöt). Ilyen ütemben legutóbb a klub legendája, Lionel Messi halmozta a találatokat még a 2019–2020-as szezon elején.

Új élet kezdődött a német edző érkezésével

A lengyel támadó a 2023–2024-es szezonban 35 bajnokin 19 gólt jegyzett, és nyár elején állítólag felvetődött, hogy megfelelő ajánlat esetén elengedik őt a katalánok. A hírek szerint José Mourinho szerette volna őt átcsábítani a török Fenerbahcéhoz, illetve a Los Angeles Galaxy is szóba jött pletykaszinten mint lehetséges kérő, de Lewandowski hallani sem akart a klubváltásról.

A szóbeszédnek a brazil tinédzser, Vitor Roque adott alapot, hosszú távon vele szeretnék pótolni a klasszis gólvágót. A 19 éves támadó azonban nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba, így lepasszolták őt a Betisnek – egyelőre csak kölcsönbe. Lewandowski tehát nyugodtan készülhetett az új idényre, és Flick irányítása mellett valósággal megtáltosodott.

Rendkívül jó a munkakapcsolatunk, olykor nem is mondunk egymásnak semmit, mégis tudom, mit kell tennem, és mit vár el tőlem az edző. Flick rendszerében több labda jut el hozzám a kapu közelében, így többször van lehetőségem gólt lőni. De a csapattársaim is szintet léptek az érkezésével, most mindannyian jobban nézünk ki a pályán

– dicsérte a német edzőt a lengyel gólgyáros, egyúttal picit oda is szúrt Xavinak.

Mellette Pedri is utalt arra, hogy a jó rajt annak is tulajdonítható, hogy sokkal keményebb hajtást vár el tőlük a szakmai stáb az edzéseken, mint korábban.

„Az új erőnléti edzők, akik a mesterrel érkeztek, remek munkát végeznek. Ezt a meccseken is észre lehet venni. A csapat teljesítménye nem esik vissza a 70. vagy 80. perc után, nincs gond a kondival, bírjuk szusszal a lefújásig” – ismerte el ezekkel a gondolatokkal a tehetséges középpályás, hogy a korábbiakban elfáradtak a lábak a meccs végére.

Lewandowski volt az egyik legnagyobb haszonélvezője a változásoknak, hiszen a Flick által kedvelt 4–2–3–1-es felállásban Pedri, Raphinha és Lamine Yamal folyamatosan gólhelyzetbe tudják hozni a Barca kilencesét.

„Mindenki támogatja Lewát, még mindig nagyon érzi a kaput, pontosan tudja, mit kell tennie a tizenhatoson belül. Nálam még mindig ő a világ legjobb centere. Nagyon elégedett vagyok vele, hiszen ontja a gólokat. És az is látszik, hogy 100 százalékos formában van” – nyilatkozta Flick a Varsóban született klasszisról.

A támadógépezet másik fontos eleme is magára talált

Lewandowski annyira feldobta, hogy beindult a csapat szekere, és a visszavonulásról most hallani sem akar. „Reggelente úgy ébredek, hogy nincsenek fájdalmaim, nagyon fittnek érzem magamat, annak ellenére, hogy már betöltöttem a 36. életévemet” – jegyezte meg a támadó, aki bajnoki meccsen még nem tudta bevenni a Real kapuját.

Az eddigi legjobb meccsét 2013 áprilisában játszotta a Real ellen, a BL-elődöntő első meccsén négy gólt lőtt a spanyol gárdának még a Dortmund színeiben. A Jürgen Klopp irányította Borussia aztán a fináléba is bejutott, de ott kikapott a Bayerntől.

Raphinhára is érdemes kitérni néhány gondolat erejéig. A brazil szélső nagyon összekapta magát, miután a nyáron a katalán gárda megpróbálta átigazolni Nico Williamst, aki az Eb-n fantasztikus párost alkotott Yamallal. A 27 éves támadó ebben a szezonban 13 meccsen kilenc gólt dobott be a közösbe, a Bayern szurkolóit egy mesterhármassal szomorította el a hét közepén.

Hogy milyen nagy önbizalomra tettek szert a játékosok Flick érkezése után, azt jól demonstrálja Yamal friss nyilatkozata, amit a Bayern legyőzése után adott a CBS-nek, vette észre az Infostart.

Már a meccs előtt is rendkívül magabiztosak voltunk. Úgy véljük, mi vagyunk a legjobb csapat a világon és azt hiszem ezt bizonyítani is tudjuk. Mindent bele fogunk adni a Clásicón, aztán győzzön a jobb.

A Barcelona támadógépezete tehát félelmetes formában van, a csapat az előző két mérkőzésén kilenc gólt szerzett, és a bajnokságban három pontos előnyből várja a szombati szuperrangadót.

A címvédőben is benne van 2-3 gól meccsenként

Azért van mitől tartaniuk nekik is, hiszen a Real Madrid is nagyon jó támadókkal rendelkezik, bár Rodrygo sérülése érzékeny érintheti a bajnoki címvédőt. A Daniel Carvajalt helyettesítő Lucas Vázqueznek nem lesz könnyű dolga jobb oldali szélső védőként, a bal oldalon pedig Ferland Mendynek okozhat kellemetlen perceket Yamal.

Ami a középpályát illeti, madridi oldalon az a kérdés, hogy Federico Valverde és Jude Bellingham mellett ki kezd az Aurélien Tchouaméni, Eduardo Camavinga, Luka Modric-hármasból. A túloldalon Gavi, Frenkie de Jong, Dani Olmo és Ferlín López is felépült sérüléséből, de Flick minden bizonnyal bent hagyja a kezdőben Marc Casadót, aki remek duót alkot Pedrivel, mióta felkerült a B csapatból.

Azt is érdekes lesz látni, hogy a Real sztárigazolása, Kylian Mbappé mire megy a mindössze 17 éves Pau Cubarsíval. Utóbbi a spanyol labdarúgás egyik nagy tehetsége, míg a francia támadó meccsről meccsre egyre jobb formát mutat a klubcsapatában.

A Real Madrid még veretlen a bajnokságban, és legutóbb 2023 márciusában kapott ki tétmeccsen az ősi riválisától. Szoros mérkőzésre van kilátás, remélhetőleg a futballról marad emlékezetes a meccs, nem pedig a csontzenéről vagy valamilyen botrányról.