Visszakövetelik a balatonkenesei partszakaszt

2012.07.09. 14:51

Az önkormányzat a múlt héten kerített le egy körülbelül 200 méter hosszú szabad partszakaszt, hogy ott fizetős strandot alakítson ki. Civilek tiltakozásként a kormányhivatalhoz fordultak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, és szombatra fórumot hívnak össze a település képviselő-testületének meghívásával. Tömör István (Fidesz-KDNP), Balatonkenese polgármestere szerint az érintett, bejáró nélküli partszakaszra, ami hivatalosan közpark, hiába helyezték ki a "Fürödni tilos!" táblát, sokan mégis fürdőzésre használták, ami már balesethez is vezetett.

Az utóbbi időben két panasz érkezett emiatt hozzájuk, ezért döntött úgy a testület, hogy lekerítik a mintegy 200 méter hosszú, és változó, 10-25 méter szélességű parti sávot, majd strandnyitási engedélyt kérnek. Reményeik szerint egy-két héten belül megtörténik a vízminőség-vizsgálat, fogadnak vízi mentőt, elhelyeznek egy strandlejárót, és fizetős strandként megnyithat ez a partszakasz is.

Horváth József, az Alsóréti Üdülő Egyesület elnöke hétfőn arról számolt be, hogy több módon is követelik: adják vissza a helyi lakosoknak, üdülőknek, nyaralóvendégeknek a Balatont. Álláspontjuk szerint az önkormányzat törvényt sértett, amikor a helyi civilekkel történt egyeztetés nélkül, zárt ülésen döntött egy jelentős partszakasz lezárásáról. Emiatt az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, már mintegy 500 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze, és szombaton egy fórumra várják a település vezetőit, hogy megvitathassák a történteket.