Balaton

Alacsony a Balaton és a Duna vízállása

2012. augusztus 15., 16:37 Módosítva: 2014.01.13 14:06
19

A Balaton vízminősége továbbra is kiváló, de a tó alacsony vízszintje a hajósoknak gondot okoz, továbbá a part menti sekély részeken tömegesen elszaporodott a zöldalga, ami ugyan nem esztétikus, de vízminőségi és egészségi problémát nem okoz – nyilatkozta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője szerdán.

A szakember tájékoztatása szerint a Balaton vízszintje szerdán 54 centiméter volt, 16 centiméterrel kevesebb a nyár végi szabályozási szint minimális értékétől. Ez ugyan semmiféle vízminőségi gondot nem okoz, és rendkívülinek sem mondható, de a személy- és kereskedelmi hajózást már jelentősen nehezíti.

Nem kotornak, pedig lehetne

Több kikötőben is aktuálissá vált a fenntartó jellegű kotrás, amihez nem feltétlenül szükséges hatósági engedély, az érintettek mégsem végzik el a munkát, mondván: nincs lehetőség a zagy elhelyezésére. Pecseli szerint a kérdés inkább anyagi jellegű, hiszen léteznek jó ideje nem működő, de üzemelési engedéllyel rendelkező zagyterek, amelyeket némi ráfordítással ismét aktívvá lehetne tenni. Azonban vita zajlik arról, hogy kinek kellene erre költenie: az önkormányzati tulajdonú hajózási társaság szerint állami alapfeladatról van szó, az érintett hatóságok álláspontja szerint viszont nem.

2004-ig a vízügynek rendszeresen kellett vékonyréteg-kotrást végeznie a Balaton medrében, így távolítva el jelentős mennyiségű szerves anyagot a tóból. Ezt követően azonban annyira javult a tó vízminősége, hogy a szakemberek véleménye megoszlott arról, szükség van-e a rendszeres kotrások folytatására. Így az anyagi szempont döntött, és jelentős összegeket spóroltak meg a vékonyréteg-kotrás elhagyásával.

A zöldalga, más néven  békanyál felszaporodása a part menti sekély, hamar felmelegedő vizekben nyár végén természetes jelenség. Azon kívül, hogy csúnya, nem rontja a víz minőségét, és nem okoz semmiféle kiütést. Eddig két strandról érkezett bejelentés amiatt, hogy a fürdőzőkön piros kiütések keletkeztek, amit nem a békanyál, hanem a nagy tüskés hínár okoz. Az önkormányzati strandok zöménél igyekeznek eltakarítani mind a hínárokat, mind a békanyálat, amíg tart a szezon – mondta Pécseli Péter. A Balaton kiváló vízminőségét az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete is megerősítette a napokban.

Az érdes békanyál (Cladophora glomerata) nevű, világszerte elterjedt fonalas zöldalga a partközeli sekély, 10-20 centiméter mélységű és akár 35 Celsius-fokra felmelegedő vízben képes gyorsan elszaporodni. Terjedésének a vízmélység szab határt, negyven-ötven centiméteres vízmélységnél mélyebbre nem hatol a Balatonban. Ellenszere nincs, csak a vízállás emelkedésével szorul vissza az állománya. A békanyál-invázió okozta kár csupán esztétikai, a növény egészségkárosító anyagokat nem termel - erősítette meg a kutató.

Leállhat a dunai hajóforgalom

A Duna vízállása is alacsony. A folyó jelenleg még hajózható, de a tartós szárazság miatt rohamosan romlik a helyzet, és ha így megy tovább, szeptember közepére leállnak a teherszállító hajók a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) elnöke szerint. Szalma Botond elmondta, a hajók kisebb merülése érdekében már most is csak könnyítésekkel zajlik a hajózás, ami plusz költséget jelent az áru átrakása miatt. Ráadásul ha sokat veszít a hajó a merülésből, akkor egy idő után gazdaságtalanná válik a hajózás, mert nem térül meg az üzemanyag, illetve a személyzet költsége. Tíz centiméterenként 80-100 tonna áru vész el, azaz ennyivel kevesebbet lehet berakni.

A MAHOSZ elnöke elmondta, hogy az Al-Duna most még jól járható, de a német szakaszon egyre rosszabb a helyzet, és elképzelhető, hogy két hét múlva már nem tudnak a hajók onnan elindulni, így leállhat a vízi szállítás. A leállás veszélyezteti a magyar külkereskedelmet is, különösen a most induló gabonaexportot. Ha továbbra is tartós lesz a meleg, és nem esik eső a vízgyűjtő területeken – Ausztriában, Németországban – akkor veszélybe kerülhet a turistahajók közlekedése is. Ezek merülése azonban alacsonyabb, mint a teherszállító uszályoké, így egyelőre biztonsággal közlekednek.

A Budapesti Közlekedési Központ kedden közölte, hogy a Duna folyamatos apadása, valamint alacsony vízállása miatt szerdától bizonytalan ideig nem közlekednek egyes hajójáratok Budapesten, illetve néhány kikötőnél nem kötnek ki.

Ne aggódjatok, az életem árán nem

2012. augusztus 3., 10:52 Módosítva: 2016.11.08 11:33
63

Kádár Krisztina csütörtök délután indult Keneséről, hogy első nőként hosszában ússza át a Balatont. Mint reggel megtudtuk, hajnalban Zánkánál kénytelen volt feladni.

Krisztina útja itt követhető.

 

Nagyon beütött ez a banki nyavalya

2012. július 23., 09:59 Módosítva: 2012.07.23 15:19
145

Nagy tervek mindig vannak a Balaton fejlesztésére, ám ezek közül sok hosszú évek vajúdása után sem születik meg, vagy szimplán elhal. Mint például az SCD nagyszabású fejlesztési tervei. Azóta már SCD sincs, az ingatlanfejlesztő nyomát elgazosodott tóparti kempingek jelzik. De a Balatont amúgy is évek óta kihasználatlanul álló, rothadó épületek szegélyezik. Összegyűjtöttünk tizet az elhalt-elhúzódott projektek közül. Tókörüli kalandozásunkon láttuk, hogy volna még jelölt. Ha tud valamit, írjon!

Tovább

Balatonkenese lebontja a parti kerítést

2012. július 19., 22:06 Módosítva: 2015.02.05 13:10
26

Visszavonta korábbi döntését a balatonkenesei képviselő-testület csütörtöki ülésén, és úgy döntött, hogy lebontatja a július 5-én a parti sétány keskeny sávján felhúzott kerítést. A határozatról az Alsóréti Üdülő Egyesület elnöke adott tájékoztatást a képviselő-testület rendkívüli ülése után.

Tovább

Messze elkerüli a Balatont a luxus

2012. július 17., 11:08 Módosítva: 2012.07.17 11:08
246

A balatoni turizmus leszálló ágban van. A probléma nem új keletű, a Balatont évtizedeken keresztül tápláló főként német és osztrák turisták száma már a kilencvenes években drasztikusan esett, és azóta is évről-évre egyre kevesebb külföldi vendég érkezik a tóhoz.

Csalogatni, csalogatni

Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon, vagy legalábbis megálljon, legalább három dolgoknak kéne megvalósulnia: vissza kellene csalogatni a külföldi turistákat, szükség lenne olyan, nem kifejezetten a vízparthoz kötődő, időjárástól független programokra, amik a főszezonon kívül is odavonzzák az utazókat, és a minőségi szolgáltatások emelésével a tóhoz kéne csábítani azokat, akiknek eddig a Balaton nem nyújtott megfelelő alternatívát más üdülőhelyekkel szemben.

Időjárástól függetlenül
Időjárástól függetlenül
Fotó: Nagy Attila / Index

A legnagyobb probléma a menedzselés hiánya, mondja Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke. Évtizedeken keresztül nem volt egységes fejlesztési koncepció, a források szétforgácsolódtak, az elmúlt évtizedekben kidolgozott stratégiák pedig sorra félbemaradtak, vagy el sem kezdődtek. Az elmaradt fejlesztések miatt a tó infrastruktúrája nagyrészt ma is a kilencvenes évek szintjét idézi, az épületek állapota, a szolgáltatások minősége messze elmarad a külföldi versenytársak mögött.

Tovább

Szennyvíz a a Balaton Fejlesztési Tanács előtt

2012. július 16., 19:54 Módosítva: 2012.07.16 19:54

Szennyvízkezelésről, strandkotrásról, tömegsportról tárgyalt a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) hétfői rendkívüli ülésén. A BFT vezetése hétfőn némileg módosította a szennyvízkezelés megoldására kiírt pályázat feltételrendszerét, mivel az év végéig erre a célra rendelkezésre álló 150 millió forint csak az igények töredékére elegendő. A módosítás elsősorban a felszíni vizek szempontjából fokozottan érzékeny területeknek és a lakosságot a programba nagyobb arányba bevonó önkormányzatoknak kedvez. A keret felhasználására pályázatot írnak ki.

Tovább

Nyolc kacsát ittunk fejenként

2012. július 16., 14:00 Módosítva: 2012.07.16 14:00
3

Vizipisztollyal csempészik be a prémiumfesztiválra a fiatalok az alkoholt és kiröhögik David Guettát: a Balaton Sound másik arca.

Kövessen minket a Facebookon is!

Akik túlbulizták a Balaton Soundot

2012. július 15., 13:58 Módosítva: 2012.07.16 13:58
23

Megnéztük, mit kezd magával a partiállat, akinek fél fogára sem elég a fesztiválon reggel hatkor lehúzott zene.

Kövessen minket a Facebookon is!

Közparkból nem lesz szabadstrand

2012. július 13., 15:13 Módosítva: 2012.07.19 22:06
54

Szerkesztőségünkhöz számos dagályos terjedelmű felháborodott levél érkezett arról, hogy igazságtalanság történt, amikor múlt héten lezártak egy korábban szabadon látogatható, körülbelül 200 méter hosszú balatoni partszakaszt Balatonkenesén. Azóta óriási tiltakozás alakult ki, az lezáráson felháborodottak  jogellenesen, a civilek kizárásával döntött az önkormányzat a szakasz lezárásáról. Az Alsóréti Üdülő Egyesület szerint ennek csupán annyi értelme van, hogy fizetős strandra kényszerítsék az embereket.

Tovább

Riporter még sosem került ekkora slamasztikába

2012. július 13., 13:56 Módosítva: 2012.07.16 13:57

Úgy indult a Balaton Sound, hogy felrántottunk orrba egy vodkát, de az igazi rémálom csak ezután következett.

Kövessen minket a Facebookon is!

Leteszteltük minden vízünk

2012. július 11., 07:53 Módosítva: 2014.05.13 13:29
228
Ilyen sterilizált üvegekben jutott el a mintavételtől a vizsgálatig a víz
Ilyen sterilizált üvegekben jutott el a mintavételtől a vizsgálatig a víz
Fotó: Ránki Dániel / Index

A cikk kitalálásakor úgy tűnt, sikerült két nap strandolást szervezni munkaidőben úgy, hogy közben még valami igazán nagy titokra is fényt derítünk. Aztán hamar felébredtünk, amikor rádöbbentünk, nemcsak a kiszemelt mintavételi helyek vannak egymástól meglepően messze, de a mintavétel és a vizsgálat megkezdése között legfeljebb 24 órának szabad eltelnie. Adott volt tehát a feladat: egy kelet- és egy nyugat-magyarországi kör, hajnalban indulva, helyszínenként legfeljebb fél óra, ráadásul este hétig vissza kellett érni, hogy a mikrobiológiai vizsgálatot végző Wessling Kft. munkatársai még időben átvehessék a hűtőtáskában őrzött, félliteres palackokat.

Nem sétagalopp

Vízmintavételben járatlan emberekhez hasonlóan én is úgy gondoltam, hogy a folyamat nem összetettebb annál, minthogy az ember fog egy palackot, alaposan megmeríti egy kényelmi szempontok alapján kiválasztott helyen, majd a feliratozott mintát bedobja a csomagtartóba a többi közé. Ehhez képest a hivatalos elvárás szerint a mintavételhez steril edényzet szükséges, a mintákat a vélhető legterheltebb helyen kell venni, méghozzá legalább egyméteres vízben, de harminc centivel a vízszint alatt, úgy, hogy a felső harminc centiből egy csepp se kerüljön az üvegbe. És persze mintavételkor a Balaton még csak 18 fokos volt, a Tisza pedig ennél jóval hidegebb.

Tovább

Médiaterror a Vakapádon

2012. július 9., 17:48 Módosítva: 2012.07.10 08:22
42

A Fifty-Fifty rekordot döntött, mi meg a viharfokkal döcögtünk végig a Kékszalagon.

Tizenkét előállított a hétvégi balatoni razzián

2012. július 9., 16:09 Módosítva: 2012.07.09 16:09
3

Tizenkét embert állítottak elő a rendőrök a hétvégi balatoni razzián. A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) pénteken és szombaton fokozott ellenőrzést tartott a jogsértések és a balesetek megelőzésére a nagyobb idegenforgalmú városok szórakozóhelyein és azok környékén. Balatonalmádi, Balatonfüred és Tapolca környékén tizenkét emberrel szemben kellett személyes szabadságot korlátozó rendőri intézkedést alkalmazni (személyazonosság megállapítása, alkoholos állapotban való közlekedés vagy más szabálysértés, bűncselekmény gyanúja miatt), elfogtak egy körözött embert, egy másik ellen pedig lopás gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

Az akcióban nemcsak a rendőrség, hanem a társhatóságok - a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége, népegészségügyi szakigazgatási szerve, élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatósága, munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve, továbbá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - is jelentős létszámmal vettek részt.

Veszprém megyében a 64 fős rendőri csapathoz 26-an csatlakoztak a fenti szervek képviseletében, emellett a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének munkatársa is tagja volt az egységnek.

Visszakövetelik a balatonkenesei partszakaszt

2012. július 9., 14:51 Módosítva: 2012.07.12 14:34
46

Az önkormányzat a múlt héten kerített le egy körülbelül 200 méter hosszú szabad partszakaszt, hogy ott fizetős strandot alakítson ki. Civilek tiltakozásként a kormányhivatalhoz fordultak, aláírásgyűjtésbe kezdtek, és szombatra fórumot hívnak össze a település képviselő-testületének meghívásával. Tömör István (Fidesz-KDNP), Balatonkenese polgármestere szerint az érintett, bejáró nélküli partszakaszra, ami hivatalosan közpark, hiába helyezték ki a "Fürödni tilos!" táblát, sokan mégis fürdőzésre használták, ami már balesethez is vezetett.

Az utóbbi időben két panasz érkezett emiatt hozzájuk, ezért döntött úgy a testület, hogy lekerítik a mintegy 200 méter hosszú, és változó, 10-25 méter szélességű parti sávot, majd strandnyitási engedélyt kérnek. Reményeik szerint egy-két héten belül megtörténik a vízminőség-vizsgálat, fogadnak vízi mentőt, elhelyeznek egy strandlejárót, és fizetős strandként megnyithat ez a partszakasz is.

Horváth József, az Alsóréti Üdülő Egyesület elnöke hétfőn arról számolt be, hogy több módon is követelik: adják vissza a helyi lakosoknak, üdülőknek, nyaralóvendégeknek a Balatont. Álláspontjuk szerint az önkormányzat törvényt sértett, amikor a helyi civilekkel történt egyeztetés nélkül, zárt ülésen döntött egy jelentős partszakasz lezárásáról. Emiatt az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, már mintegy 500 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze, és szombaton egy fórumra várják a település vezetőit, hogy megvitathassák a történteket.

Tízezernél is többen úszták át a Balatont

2012. július 7., 19:55 Módosítva: 2012.07.07 19:55

A Balaton-átúszás történetében most fordult elő másodszor, hogy tízezernél is többen, 10 187-en teljesítették a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot, tudatták a szombati esemény szervezői.

Tovább

474 hajó teljesítette a Kékszalagot

2012. július 7., 10:59 Módosítva: 2012.07.07 10:59

Szombat délelőtt 9 óráig - nem hivatalos adatok szerint - 474 hajó teljesítette az idei, 44. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny távját, és mintegy száz hajó adta fel.  

Megrendezik szombaton a Balaton-átúszást

2012. július 6., 12:53 Módosítva: 2012.07.06 12:53

Az eredeti terveknek megfelelően szombaton lesz a 30. Balaton-átúszás - jelentette be péntek délelőtt közleményben az esemény szervezőbizottsága. 

Tovább

Katamarán döntött rekordot a Kékszalagon

2012. július 5., 19:49 Módosítva: 2012.07.07 11:00
57

A reggeli start után már csütörtök este meglett a 44. Kékszalag győztese. A legrangosabb balatoni, tókerülő vitorlásversenyen – a táv nagyjából 150 kilométer – az idén indulhattak katamaránok, és végig dominálták is a versenyt, aminek résztvevői közül sokan várhatóan csak pénteken napközben érnek célba.

A győztes Fifty-fifty. Kép: kekszalag.hu

A győztes a Józsa Márton kormányozta, Paulovits Dénes építette Fifty-fifty nevű hajó lett, 10 óra 34 perc 15 másodperces idővel (a start reggel 9-kor volt). Ezzel hat percet vert a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces idejére - olvasható a verseny hivatalos honlapján.

Tovább

Gránátot találtak Kenesénél a Balatonban

2012. július 5., 13:16 Módosítva: 2012.07.06 13:28
8

Egy második világháborús, német gyártmányú, nyeles ködgránátot találtak a Balatonban Balatonkenesénél a fürdőzők, közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön. Az éles gránátot a parttól száz méterre vette észre egy fürdőző, majd kivitte egy családi ház udvarára. A tűzszerészek hatástalanították a gránátot, és előreláthatólag Balatonkenese határában semmisítik meg. A vízállás miatt a megtalálási hely környékét kézi fémkeresőkkel vizsgálják át. A honvédség tűzszerészei arra figyelmeztetnek, hogy egy füstgránát is veszélyes lehet, mert ha felrobban, letépheti egy ember kezét vagy lábát.

Este Badacsonyt kerüld el!

2012. július 5., 12:11 Módosítva: 2012.07.05 12:13
11

Litkey Farkas sokszoros Kékszalag-bajnok elmagyarázza, hogyan lehet a leggyorsabban körbe vitorlásozni a Balatont.

Fürdőző vaddisznót filmeztek le Csopaknál

2012. július 5., 11:10 Módosítva: 2012.07.05 13:13
81

Nemcsak Zamárdiban láttak vaddisznót fürdeni a Balatonban, egy olvasónk Csopak táján szúrt ki egy úszkáló malacot a vízben vitorlázás közben múlt pénteken. Ahogy a zamárdi vaddisznó, ez sem élvezhette sokáig a hűs vizet. "Mivel aznap reggel Alsóörsnél már pont belefutottam egy rendőri intézkedésbe, ahol a móló melletti öbölben felbukkanó vaddisznót keresték, gondoltam, szólok a vízi rendőröknek, hogy ezúttal egy még úszó példánnyal találkoztunk. A rendőrök pár perc múlva már a helyszínen voltak, és szerencsére békésen intézték a dolgot, partra szállították a hűsölő malacot" – írta Hanzlik Gergely olvasónk, aki le is videózta mindezt.

Háromezren küzdenek a Balatonban

2012. július 5., 09:38 Módosítva: 2012.07.05 09:38

Reggel kilenckor, Balatonfüredről elrajtolt a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye.

Tovább

Csütörtökön rajtol a Kékszalag

2012. július 4., 16:57 Módosítva: 2012.07.04 16:57

Részvételi rekordra számítanak a csütörtökön 9 órakor Balatonfüredről elrajtoló 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny szervezői.

Az eddigi csúcsot 2010-ben regisztrálták 623 hajóval, akkor több mint háromezer vitorlázó indult el Európa legrégebbi – először 1934-ben megrendezett – és legnagyobb tókerülő versenyén. Az idei Kékszalagra szerdán 23 óráig lehet nevezni.

Idén páros év lévén többtörzsű hajók is indulhatnak a viadalon, amelyen a tavalyi vihar után most az alacsony vízállás jelenthet kihívást a versenyzőknek.

A Balaton-kerülés rekordját 10 óra 40 perces idővel, 1955 óta a Nemere II tartja, amely az idén is nekivág a légvonalban 145 kilométeres távnak. A Magyar Vitorlás Szövetség tájékoztatása szerint most versenyezhet először együtt a Balaton három legnagyobb hajója, mert a Sirocco mellett a harmadik 75-ös cirkáló, a Lillafüred is vízre került a héten. A három vitorlás építése 1944-ben kezdődött a Balatonfüredi Hajógyárban, de a vízre bocsájtás különböző időpontokban történt.

Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük. A szél függvényében a legjobbak várhatóan már a rajt napjának estéjén vagy éjjel befutnak a füredi mólóhoz, de a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni.

Tavaly a Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank Lisa nyert, ezzel Litkey tizedszer bizonyult a leggyorsabbnak a Kékszalagon.

A szervezők a verseny bevételéből a Magyar Hospice Alapítvány gyermek-otthonápolási tevékenységét támogatják.