Közparkból nem lesz szabadstrand

2012.07.13. 15:13

Szerkesztőségünkhöz számos dagályos terjedelmű felháborodott levél érkezett arról, hogy igazságtalanság történt, amikor múlt héten lezártak egy korábban szabadon látogatható, körülbelül 200 méter hosszú balatoni partszakaszt Balatonkenesén. Azóta óriási tiltakozás alakult ki, az lezáráson felháborodottak  jogellenesen, a civilek kizárásával döntött az önkormányzat a szakasz lezárásáról. Az Alsóréti Üdülő Egyesület szerint ennek csupán annyi értelme van, hogy fizetős strandra kényszerítsék az embereket.

A polgármester az Indexnek azzal magyarázta, hogy nem egyeztetett a civilekkel, hogy ez egy hirtelen, kényszerű döntés volt. Az említett partszakasz körülbelül hat évvel ezelőttig fizetős strand volt, de az előző városvezetés megszüntette a strandot, hogy sétányt alakítson ki. Az emberek azonban továbbra is itt fürödtek, annak ellenére, hogy se kiépített bejáró, se más nem garantálta a biztonságukat. Több száz ember használta a sétányt fürdésre a tiltás ellenére, és a polgármester szerint a rendőrök sem szívesen vállalták fel, hogy kitereljék őket a vízből, a közterületfelügyelőket pedig agresszív módon elhajtották azok, akik “predesztinálva érezték magukat, hogy itt fürödjenek” - fogalmazott. A fürödni vágyók állítólag még a tiltó táblákat is ellopták, hogy kutyáikkal fürödhessenek.

A múlt héten felhúzott kerítés leszaggatva (forrás: Facebook)
A múlt héten felhúzott kerítés leszaggatva (forrás: Facebook)

A hirtelen döntéshez az vezetett, hogy egy férfi, aki állítólag kórházba került, miután a partszakaszon balesetet szenvedett, felhívta a polgármestert, és azzal fenyegette, hogy az önkormányzattal fogja a kezelési költségeit kifizettetni, mivel az önkormányzat területén történt a baleset. Egy másik itteni baleset után döntöttek úgy, hogy ideiglenesen, pár hétre teljesen lezárják ezt a részt, majd az engedélyek megszerzése után fizetős strandot alakítanak ki. Ehhez még pár hétre van szükség, mert a polgármester gyorsított eljárást kért az engedélyeket kiadó hatóságoktól.

A szakasz azért balesetveszélyes, mert ugyan a Balaton talaja beljebb homokos, közvetlen a vízparton kövek vannak, emiatt bejutáskor könnyen eleshetnek, beverhetik magukat a próbálkozók.

Tömör István Fidesz-KDNP-s polgármester szerint amúgy semmilyen törvény nem írja elő, hogy szabadstrandot kelljen kialakítani bárhol is a Balaton körül. Ez meglátszik abból is, hogy az északi parton szinte alig van már szabadstrand, azok közül is néhány csak úgy szabad, hogy a parkolásért fizetni kell a vendégeknek.

A tiltakozók szerint a város nem mérlegelte a saját nyaralóval rendelkezők érdekeit, akik sérelmezik, hogy 550 forintot kelljen fizetniük a strandolásért a fizetős strandon. Kenesén van ugyan egy szabadstrand, de az nagyon kicsi, keskeny és túlzsúfolt.

Panaszok

A helybéli civilek tiltakozni kezdtek, fórumot szerveztek július 14-ére, szombatra, és aláírásgyűjtésbe fogtak. Egy tiltakozó szerint a 2000. évi CXII. törvény 2008-as törvénymódosításának 20. § (1) pontja alapján a település belterülethez csatlakozó parthossz legkevesebb 30%-án legalább 5 méter széles közhasználatú parti sétány helye biztosítandó. Azaz a településnek nem hogy elzárni nem szabadna, de még tovább is kéne bővíteni a parti sétányt, például a vízparti nyaraló ingatlanok előtt található 30 méteres vízparti sáv megvásárlásával, ahogyan azt a törvény is javasolja. A levélíró számítása szerint eddig a kenesei partszakasz 12%-a volt szabadon bejárható, most ez 7%-ra csökkent. Az Alsóréti Üdülő Egyesület adatai alapján 1250 nyaraló ingatlan található Kenesén, ennek elenyésző része rendelkezik saját vízparttal, a város állandó lakosainak száma pedig 3200 fő, ehhez képest szerintük egy főre nagyon kicsi szabad partszakasz jut.

“Amikor is 48 Celsius fok volt árnyékban és a rendőrség megengedte még a csoportos hőguta előtt, hogy az istenadta nép akár még a szökőkutakba bemászva is hűsöljön, ingyen osztogatták a vizet a Kerepesi úton, na, ezen a napon Kenese City elzárta és lezárta az ő népe elől a Balatont, azaz a vizet” - idézzük szó szerint egy felháborodott hölgy levelét Keneséről.

Erős szembenállás alakult ki a Kenesén életvitelszerűen lakók, és az itt nyaralók között. “A nyaralók - akikre a kenesei lakos úgy tekint, mint az átkosban a cimmerfrájos a németre, gyűlölte őket, de a márkájukra áhítozott- nem nagyon értették, ismerősök, ismeretlenek elegyedtek beszédbe egymással, hoztak létre polgári köröket, ellenállási mozgalmakat, fölpezsdült az élet, minden éjszakára fölosztották ki vágja ki aznap éjjel a kerítést” - próbálgatja írói vénáját a panaszos hölgy, aki vélhetően nyaralók táborát erősíti.

Gerjesztés

Azóta néhány tiltakozó az éj leple alatt kidöntötte a kerítést, és csípőfogóval szabdalták össze - tudtuk meg. A felbérelt biztonsági szolgálat három nap alatt feladta a kerítés védelmét, még ki sem kellett őket fizetni az önkormányzatnak. Amikor az egyik őr megpróbált fellépni egy illegálisan fürdőzni szándékozók ellen, öten-hatan megtámadták, kicsavarták a kezét, és be kellett gipszelni.

A helybéliekre nem annyira jellemző ez a magatartás, a nyaralók viszont a kerítésen töltik ki az erejüket - mondja a polgármester.

Megoldotta

A polgármester a médiavisszhang ellenére kitart eddigi elhatározása mellett, és fizetős strandot alakít ki a sétányon. Ez szerinte körülbelül 500 000 forintjába fog kerülni az önkormányzatnak. Hogy mennyi bevételük lesz ebből, azt nem tudta megbecsülni, de elmondta, hogy ha semmi bevételre nem tesznek szert, az önkormányzatnak az emberek biztonsága érdekében már akkor is megéri megtenni ezt a lépést. Bejárót építenek ki, vízi mentőt alkalmaznak, és öltözőket alakítanak ki, ezért kell belépőt fizetni majd, de a helybéli ingatlantulajdonosok kedvezményt fognak kapni erre.

Azt is elárulta, hogy a strand csak este hat óráig lesz fizetős, aki tényleg csak sétány minőségében akarja használni a partszakaszt, az ezt este hat után megteheti ingyen, akkor megnyitják majd a strandot, mert a polgármester szerint ez az életszerű: “a 35 fokos melegben biztos nem azért megy le valaki a partra, hogy a panorámában gyönyörködjön, hanem fürdeni” - fogalmazta. “Közparkban nem nyitunk szabadstrandot” - zárta le a témát Tömör.