Már várják, mikor jön a Máté

kezenfogva cover.png
A videó a KézenFogva Alapítvány megbízásából készült.
2016.05.13. 10:09
A metróújság és a kókuszgolyó is kihagyhatatlan elemei a reggeli iskolába menésnek a Down-szindrómás Máté életében, aki 11 évesen átlagosan egy 4 és fél éves szintjén áll, és egy-két dologban még jobban le van maradva, a beszéd például nehezen megy. A szülők számára rengeteg feladatot és persze örömöt is jelent, hogy fiuk más, mint a többi gyerek.

A hozzá hasonló gyerekek szüleinek gondot okoz, hogy születésükkor ők is nagyon hasonlóak, mint a többiek, de nem lehet megjósolni, hogy később a különbség mekkora lesz a probléma nélkül született gyerekekhez képest. Ugyanakkor édesapja azt mondja, számára nagy öröm, hogy sokáig tart majd Máté gyermekkora, így sokáig lesz egy csöpp gyereke.

Az örömöt láthatóan meg tudják élni, a nehézségek leküzdésében pedig kapnak segítséget. Hol a közösségtől, mely sokat tud adni, hol az erre hivatott szervezettől, a Kézenfogva Alapítványtól. Szakképzett segítőjük van, aki jóval a piaci ár alatti összegért vigyáz családtagként a gyerekre, hogy a szülőknek legyen idejük bevásárolni, ügyet intézni vagy csak feltöltődni. Hasznos adatokat tartalmazó Infóbázis, jogsegélyszolgálat és számos más szolgáltatás is rendelkezésükre áll az alapítványnál, így nehéz helyzetben van kihez fordulniuk.Kisfilmünkben Máté egy napját követhetjük.

Már várják, mikor jön a Máté

A cikket a Brand & Content készítette a KézenFogva Alapítvány megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.