"Hallgass zenét, mindjárt jövök!"

tipus
2017.07.31. 08:50
Gondolta volna, hogy a vécé az a helyiség, ami összehozza a tinderezést az útifűmaghéjjal, ahol az X-Akták gumiemberes rém-élménye vígan megfér a Nicsak ki beszél? klotyómanója mellett és ahol külön vécépapír-gurigát rejtegetnek egymás elől az újdonsült párok a fogyasztás eltitkolására? A reggeli szeánsszal kapcsolatos kérdőívünket több mint 13.000 Index-olvasó töltötte ki, íme az eredmények.

Kérdéseinkkel arra kerestük a választ, vajon mit csinál az olvasó a vécén, mit visz magával, mennyi időt tölt bent, mit olvas, mire gondol, mennyire tud nyugodtan elvonulni. Mindent tudni akartunk, ha már a baráti beszélgetések, csajos pizsibulik és családi nevetgélések is érintik ezt a témát. Nem csoda, hiszen tetemes időt vagyunk a vécén, ha napi 6-8 alkalommal számolunk, akkor az életünkből 3 évet bizony nem máshol, mint a fajanszon ücsörögve töltünk.

wc-cover

A Trónbitorló hitvallása

Ha van a napnak fénypontja, márpedig miért ne lenne, akkor az a reggeli szeánsz! Semmi nem zavarhatja meg a napi rutint. Újság, telefon, tablet, kedvenc könyv kézbe, ajtó becsuk és hadd szóljon! Üvölthet a gyerek, ugathat a kutya, dörömbölhetnek, nem számít. Hasznosan és nyugodtan telik bent az idő. Peregnek a percek, fogy a papír, randi fixálva, lájkok kilőve, szalagcímek elmentve. Mert lesz holnap is nap, lesz másnap is trónfoglalás, rettegjenek a többiek.

Következzenek a tények, tessék csak velünk jönni, a nyomok a klotyóba vezetnek!

Az eredmények

Felmérésünk során három kategóriára osztottuk a kitöltőket: a Menekülők, a Békés középutat választók és a Trónbitorlók. A kitöltőink 75%-a a Trónbitorló kategóriába esett. Ők igen változatosan, és hasznosan töltik odabent az időt. Őket követik második helyen a Menekülők csoportja. Nekik nehéz nyugodtan elvonulni, ők azok például, akik felhangosítják a tévét vagy lezavarnak minket a boltba, hogy nyugodtan elvonulhassanak. Az utolsó, a Békés középút kategóriába esett válaszadók pedig nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a dolognak. Jönnek, látnak, győznek.

Jellemzően a telefonunkat visszük magunkkal

A felmérésben részt vevők átlagban 5-10 percet töltenek reggel a toaletten, és több mint felének a telefon a hű társa odabent. A hardcore beköltőzők viszont laptoppal, vagy tablettel érkeznek a trónra.

shutterstock 548689804

Az eredmények alapján a telefonokon leginkább híreket olvasunk, az azt követő csoport csak céltalanul szörfölget, lájkolgat, de sokan játszanak a kedvenc játékukon, vagy éppenséggel randit beszélnek meg. Randit (?)!

Bizonyám, ugye a Tinder. Mert nincs is annál romantikusabb, mint már reggel szerelembe esni letolt gatyával, örökre.

Rosszat tehet a ráérős üldögélés?

Egyes hírekből kiderült, hogy a klotyón olvasgatás és hosszadalmas ücsörgés egyáltalán nem egészséges. Az aranyér, egyes bélbetegségek vagy akár székrekedés is a sokáig tartó üldögélésnek és rossz testtartásnak köszönhető. Az ugyan igaz, hogy csak az angol toalettek megjelenése óta ilyen kényelmes a rutinmunka, viszont a guggolás sokkal természetesebb a beleknek. Ez persze nem azt jelenti, hogy hopp mindenki ugorjon a támlára, vagy hogy irány a bozót, mert abból vagy baleset lesz, vagy szabálysértés.

Probiotikumok a szervezetünkben

A probiotikumok a jó baktériumok. Segítik az emésztést, védik a szervezetet az ellenséges baktériumok ellen, erősítik az immunrendszert.

Folyamatosan jelen vannak a testünkben, de bizonyos esetekben vagy megelőzés céljából akár napi rendszerességgel is ajánlott a bevitelük. Mikor javasolt a pótlásuk?

  • Stresszesebb életszakaszok,
  • fertőzéses megbetegedések,
  • antibiotikum-kúra alatt,
  • hasmenés esetén,
  • őszi, tavaszi időszakban megelőzésként.

"Még 48 év után is zavar, ha hallja a férjem"

Nem is gondolnánk, hány válaszadónak - legyen szó nőről vagy férfiról - okoz gondot a kezdeti szakaszban, hogy eltitkolják, mi zajlik odabent.

hasmenes-wc-vece-pisil

A klasszikus csapnyitogatás és krákogás mellett a toalett szisztematikus kipárnázása a papírral, a zene maximum hangerőre feltolása vagy a lakóközösség kizavarása a teraszra és a lakás másik végébe, esetleg boltba menesztése is teljesen bevett szokás a válaszok szerint.

Ezeken túl sokan énekelnek, halk zümmögést hallatnak, lemenekülnek a pincébe (mert van, akinek ott is van mellékhelyisége), vagy az ajtót csukogatják mint a szellemek. Teljesen oké. Van, akinek ez "csak egy kapcsolat", más az "erőteljes ánuszkontrollban" hisz, de van olyan válaszadónk is, akit "még 48 év után is zavar, ha hallja a férje".

Mivel töltjük az időt?

A mobiltelefonok előtti vidám világban ugye mindenki termékcímkéket olvasott közben (volt persze, aki könyvet, vagy újságot), a válaszokból most kiderült, hogy sokan továbbra is hódolnak ennek a szokásnak. Többen fülpucolással, nyakkörzéssel lazulnak el, a macskát cirógatják, a csempe mintájában keresnek alakzatokat, bámulják magukat a tükörben - többen közülük mosolyognak is - de olyan is van, aki "fogvatartott űrhajótöröttnek" képzeli magát. Ez utóbbit egyébként mindenképpen kipróbálásra ajánljuk!

Szemfülesen arra is rékérdeztünk, ha nem a telefont és a tabletet, akkor mit visznek magukkal a kedves olvasók a mellékhelyiségbe? Bizarr, de a válaszóink közül többen reggeliznek (!) a vécén, a Ponyvaregény óta pedig tudjuk, hogy tortát bármelyik napszakban lehet enni, vagyis a mit visz magával kérdésre érkezett "gyümölcstortát" feleleten már meg sem lepődtünk (csak egy kicsit).

Hogy mit még? A legtöbben keresztrejtvényt, Sudokut vagy termékkatalógusokat bogarásznak. Ugyanitt hódol a retro: kisrádióval, cigivel, presszó kávéval de a Nintendo és a Tetris is feltámad reggelente hamvaiból.

Van, hogy nehéz

Sokan vannak, akiknek egyáltalán nem olyan magától értetődő és vidám ez a napi rutin. Nekik készülniük kell rá, már reggel vagy előző este.

wc-jel

Néhány tipp kitöltőinktől, ha önnek is nehezebben indul a mulatság: lenmagolaj, citromos víz, zöld tea, jóga, búzakorpa, útifűmaghéj, kefír, sok víz, káposztalé, tej, tejes kávé, továbbá aszalt gyümölcsök és szilvás kefír a haladóknak. Ha

Valóban a nyugalom percei?

Azt hihetjük, a klotyón végre nyugtunk lehet, de nem! Dörömböl a gyerek, utánunk jön és bámul a háziállat, folyamatosan járkálnak az ajtó előtt, beszélnek hozzánk vagy fogat mosnak velünk egy térben?

wc-lehuz

Nos igen, több mint 3000 kitöltőt a legjobban a fel-alá mászkálás zavar, százakat a kutya és/vagy macska jelenléte frusztrál, és több mint ezren a gyerekeiktől menekülnének ki a világból, vagy legalábbis a nyugalmat adó vécéajtó mögé mindenképpen.

Ha nem lenne elég a lakótársak jelenléte, sok filmélmény is megzavarhatja a nyugalmunkat. A felmérésben részt vevők 90%-a ugyan bátor oroszlán, és őket nem zökkentheti ki holmi Gumiember, de a legtöbben mégis az X-Akták említett epizódját jelölték meg, ami agyukba férkőzve némileg megakasztotta őket a megnyugvásban. De a válaszok között szép számmal jelent meg a többi X-Akták rész, a Nicsak ki beszél? klotyómanója, valamint különböző hüllős és pókos filmek, illetve a méltán világhírtelen 2003-mas Szarember. Ez a film egyébként megérdemelten csak a 17046. helyen áll a filmek toplistáján, pedig több olvasó is ezt válaszolta.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Normaflore Extra támogatásával, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.