Hogyan épül le a család az ünnepek alatt?

telenor karacsony infograph+ cover1.png
2017.12.17. 07:43
Szereti a karácsonyt, de néha picit fárasztónak találja? Más is így van vele. Jó látni a rokonokat, de van úgy, hogy besokall tőlük? Szereti a halászlét, a töltött káposztát, a bejglit, a fadíszítést, de csak bizonyos mértékig? Összeállításunkban egy teljesen átlagos magyar család karácsonyi amortizálódását mutatjuk be. Ön magára ismer?

A karácsonyi hangulat maximumra járatott verzióját jól ismerjük az amerikai filmekből. Ezekben általánosan elfogadott, hogy egy-egy komplett Las Vegast pakolnak fel a házakra, továbbá 600 wattos mosollyal pörögnek egész nap fa körül.

A magyar ember ehhez képest puritán. Nálunk maximum a ház előtt álló tuját és az utcára néző ablakokban álló dolgokat (mint épületes zenélő hóember, stroboszkópozó LED fények, villogó hópehely) kell az inotai erőműre kötni, az utcaképnek leginkább ezek részesei január közepéig.

Ugyanakkor itthon is jellemző, hogy egy rendesen megtartott karácsony után az egész családnak kijárna plusz egy hét szabadság, annyi tennivalón van túl. Gondoljunk csak a szomszédok és rokonok háromnapos hátlapogatására, a fafarigcsálásra, sütésre, főzésre, evésre és ivásra. Akárhogy is, mindig tiszta lesz a ház, délceg a karácsonyfa (bizonyos szögből), csodálatosak a sütemények (egy része).

 

Mobiladatból sosincs elég. Telenorosként ma egy ön által választott napon korlátlan adatforgalmat kaphat. Ha csomagjában már van korlátlan adat, más meglepetés várja!
Ezt kell tennie:
1. Kattintson erre az oldalra
2. Kövesse a leírtakat

Egy átlagos család már 24-én ajándékoz, és az ünnepi trakta is elkezdődik ilyenkor.
Általában utazással, vendégséggel telik a karácsony második fele, ajándékokkal megpakolva, ünneplőbe bújva, hidegben. A gyerekeknek jó napok ezek, szabadon sütizhetnek, és a korai lefekvés sem kötelező. Az idősek megtáltosodnak: sztorizgatnak, kontyalávalókat iszogatnak, túllicitálják egymást.

Bizony néha kijönnek ilyenkor a jótékony távolság miatt amúgy nem feltűnő családi ellentétek: hogy a nagybácsi túl hangos, az anyós pogácsája sületlen. Végül az átlagcsalád tagjai hazamennek, beájulnak a fotelbe, és szívük szerint átaludnák magukat jövő húsvétra. De legyen bármennyire is fárasztó, hogy három napig rokonokat látogatunk és látunk, az is biztos, hogy a nap végén - már, ha minden jól sült el - jó érzéssel gondolunk vissza ezekre a napokra.

telenor karacsony infograph+.png
Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Telenor megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.