Hogy nyaral a magyar? És az Index-olvasó?

shutterstock 459791296
2018.03.09. 07:25

A friss felmérések szerint itthon is egyre többen terveznek nyaralást, és nő az igény, hogy évente legalább egyszer kiruccanjunk. De milyenek olvasóink utazási szokásai? Szakemberre bízzuk a szervezést, vagy egyénileg oldjuk meg? A minőség fontos vagy az ár? Külföld vagy belföld? Csomagolt uzsonna vagy éttermi kiszolgálás? Kérdőívünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

*

Utazni nem csak jó, de a szakemberek szerint fontos is. Nemcsak érzelmileg tölt fel, hanem rugalmasabb lesz tőle a személyiségünk is, hiszen távoli helyeken járva szélesedik a világképünk, és így hazatérve elfogadóbbak leszünk más emberek és kultúrák iránt.

Ha külföld, Görögország, ha belföld, Balaton?


Persze kikapcsolni nem csak külföldön lehet, Magyarországon is bőven akadnak felfedezésre váró remek helyek, és a felmérések szerint kedvelünk is az ország határain belül pihenni. Pláne ott, ahol tó vagy fürdő is megtalálható!

Egy 2017-es GfK Hungária felmérés szerint csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy vagy több fős háztartásokban élők (43%) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55%).


A felmérés azt mutatja, még mindig közkedvelt hely a Balaton, a belföldi utazást tervezők 46 százaléka a Balatont választja, leginkább a 15–19 éves korosztály, valamint a négy vagy több fős családban élők terveznek itt nyaralni.

A belföldi és külföldi nyaralást is tervezők között az átlagnál többen vannak a most 20–29 éves Y-generáció tagjai, a felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végző alkalmazottak, a magasabb jövedelmi státuszúak (380.000 forintnál több havi összjövedelemmel rendelkező háztartások) és a Budapesten élők.

shutterstock 213088075


Ha pedig külföld, akkor a mediterrán térséget preferáljuk, még mindig nagy favorit a magyarok között Görögország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, de újra kíváncsiak vagyunk Törökországra, Tunéziára és Egyiptomra. A slágeridőszak a nyár, ugyanakkor nőtt az igény a hosszabb távú pihenésekre, és a szakember szerint egyre inkább alapszükséglet itthon is, hogy utazással kapcsoljunk ki.

A magyarok több mint fele utazik, egyre többen mennek repülővel


Az IBUSZ foglalási mutatói azt is jelzik, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak az üdülést, ugyan még mindig nagyon árérzékenyek vagyunk és szeretjük a költséghatékony megoldásokat, de nem a minőség rovására - érezhetően nőtt a helyszínekkel és a kiszolgálással szemben támasztott igényünk.

A foglalásokból az is kiderül, hogy egyéni utazás esetében 40-50 ezer forint/fő körül alakul egy az egy hétre szánt összeg, ami buszos utazás esetén 60-70 ezer forint/fő. Európai repülős csomag esetén 200 ezer forint, tengerentúli repülős csomag esetén pedig 350 ezer forint az átlagár, amit kifizet a magyar. A legtöbbet a 30-50 éves korosztály utazik.

A legnépszerűbb utazási eszközök hármasa továbbra is az autó, a repülő és a busz. Külföldi utazás esetében a repülő versenytársa lett a kocsinak, de az utazók fele még mindig autóval tervezi az indulást, míg 43 százalék – a budapestiek körében 59 százalék – a repülőre voksol. A GfK Hungária felméréséből az is kiderül, autóbuszos körutazást elsősorban a felsőfokú végzettségűek és az 50 év felettiek terveznek.

Harminc fölött szeretünk nyaralni, gyakran előre tervezünk


Az IBUSZ statisztikái pedig azt mutatják, hogy a repülős utak, szállás tekintetében pedig az apartmanok és a középkategóriájú hotelek a legnépszerűbbek. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az egyéni szervezéssel szemben egyre többen igénylik az utazási irodák szolgáltatásait, és újra növekszik a foglalás és az elutazás közötti időintervallum.

shutterstock 106035044


A GfK felmérése szerint a nyugdíjas korosztály tervez legkevésbé nyaralást (a vizsgálatban megkérdezettek 61 százaléka otthon marad).

Az Eurostat 2016-os adataiból pedig az is látszik, hogy az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, a 2000 főnél kisebb településeken, a havi 290.000 forintnál kevesebb háztartási összbevétellel rendelkezők, a nyugdíjasok, valamint a szakmunkás végzettségűek az átlagnál nagyobb arányban döntenek az otthonmaradás mellett.

? Hányszor utazik el pihenni egy évben?
? Ha úti cél, akkor inkább Magyarország vagy külföld?
? Általában hány napra megy nyaralni?
? Csak nyáron utazik vagy máskor is?
? Hogyan talál úti célt?
? Egyéb
? Hogyan szervezi meg az útját?
? Egyéb:
? Mivel utazik általában?
? Egyéb:
*

shutterstock 34264462


? Általában milyen típusú szállásokat vesz igénybe?
? Egyéb:
? Szokta böngészni az utazási irodák ajánlatait?
? Mikor veszi igénybe utazási iroda szolgáltatásait?
? Ha szervezett utazás, akkor online foglal vagy igényli a személyes ügyintézést?
*

shutterstock 793665976

 


? Amennyiben nem szokta igénybe venni az utazási irodák szoláltatásait, miért nem?
? Egyéb:
? Mennyit költ (ill. költenek fejenként) jellemzően egy utazásra?
? Az éves „fő” nyaralása során hol/hogyan töltődik fel legszívesebben?
? Egyéb:
? Mi a három legkedveltebb úti célja?
*
 

shutterstock 324420830

? Az ön neme
? Az ön kora
? Kivel utazik?
? Egyéb:
*

A cikket a Brand & Content készítette az IBUSZ megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.