Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mosogatás igazi ára

shutterstock 746370664
2018.06.04. 10:41
A kézi kontra gépi mosogatás kérdésében nem könnyű döntést hozni, ha kisebb háztartásról van szó, főleg, hogy a kérdés nemcsak a költségekről szól. Van, aki egyszemélyes háztartásban is ragaszkodik a mosogatógéphez, mások pedig inkább kézzel mosogatnak, mert úgy gondolják, nem térül meg a gép vásárlása, vagy nem főznek sokat otthon. Igazságszolgáltatás helyett inkább számolunk, egy 2 és egy 5 fős háztartás esetében hasonlítjuk össze a kézi és a gépi mosogatás költségeit. Azt is összeszedjük, milyen egyéb szempontokat érdemes még figyelembe venni.

A mosogatáshoz a legtöbben elég negatívan viszonyulunk: akár folyóvízzel, akár a kagylót tele engedve végezzük, soha nem gondolunk rá a nap fénypontjaként. Kivételek persze mindig akadnak: hihetetlen, de van, aki egyszerűen szeret mosogatni, egyfajta "meditációnak" fogja fel a dolgot.

A legtöbben azért nem ide tartozunk, és kifejezetten nyűgnek éljük meg az edények tisztára varázslását. Egy kis számolással járunk utána, hogy megéri-e beruházni egy mosogatógépre. (A kapott összegek természetesen függnek az egyéni igényektől, a mosogatás tempójától, az adott település áram- és vízszolgáltatási díjaitól, de attól is, hogy perlátoros-e a csapunk.) 

Kézi mosogatás folyó vízzel: van, akinek nyűg, van, akinek meditáció

A kézi mosogatásnál leolvastuk az akció előtt és a után is a vízórát, és mértük a mosogatással töltött időt.

shutterstock 535381444

Két fős háztartás esetén:

Még felsorolni is sok: 2 db lapos és 2 db mélytányér, 6 db evőeszköz, 2 db pohár, egy lábas, egy merőkanál, egy serpenyő és egy tálca. Az étel elkészítéséhez használt edényeket is el kell mosni (vágódeszka, kés, reszelő/hámozó, keverőtál, szűrő, stb. Máris tele a mosogató.

Lemértük az időt, összeadtuk a víz, a felmelegítéséhez szükséges energia és az eszközök költségeit: összesen 61 forintba* került a kézi mosogatás, és 8 percet vett el az életünkből.

*A víz ára: 30 liter, azaz 0,03 m3 vizet használtunk el. Ez 220 Ft/m3-rel és a csatornadíj árával, összesen 600 forintos m3 árral (Budapest) számolva kb. 18 Ft/mosogatás.

A víz felmelegítésének ára villanybojlerrel: 10 liter vízé, 35 Celsius fokra kb. 0,305 kWh, 40 Ft/kWh áramdíjjal számolva ez 37 Ft/mosogatás.

Vannak további költségek is: a mosogatószivacs ára heti cserével, 40-50 Ft-tal számolva napi 3 kézi mosogatás esetén 2 Ft/mosogatás. A mosogatószer havi egy, közepes árkategóriájú flakonnal számolva kb. 4 Ft/mosogatás.

Öt fős háztartás esetén:

Nemcsak szimplán több szett tányért és evőeszközt kell ilyenkor elmosni. Azzal is számolni kell, hogy szinte lehetetlen eltalálni, pontosan mennyit fog enni a család. Előfordul, hogy lesz maradék, és nemcsak a nagyobb méretű lábosokat, hanem maradékok tárolására használt műanyag dobozokat el kell mosogatni.

Az előbbi logika szerint öt főre egy mosogatás 152 Ft-ba* kerül, és 22 percig tart.

*A víz ára : 80 liter vizet használtunk el. A fenti értékekkel számolva ez kb. 48 Ft/mosogatás.
A víz felmelegítésének ára villanybojlerrel: 10 liter vízé, 35 Celsius fokra kb. 0,305 kWh. 40 Ft/kWh áramdíjjal számolva ez 98 Ft/mosogatás.

Természetesen lehet sokkal spórolósabban, nem folyó vízben mosogatni, de ezt egytálcás rendszerben elég körülményes kivitelezni, és sokkal tovább tart.

Gépi mosogatás: valóban drágább?

Egy 10 terítékes, A+ energiaosztályú mosogatógépnél az elhasznált víz, az áramfogyasztás, a mosogatótabletta árát és a gép amortizációját vesszük figyelembe.

shutterstock 1044744040

Két fős háztartás esetén:

Összesen: egy teletöltött kisebb mosogatógéppel 80-90 Ft-ba* kerül egy mosogatás , a tabletta árától függően.

*A vízfogyasztás: 11 liter, ez kb. 7 Ft. Az energiafogyasztás: 1 kWh, 40 Ft. A mosogatógépbe való tabletta (létezik olyan, ami mellé nem kell külön só és öblítőszer) 30–41 Ft/db.

Fontos azonban, hogy ez az összeg nem 2-3, hanem 10 terítékre vonatkozik, tehát legalább 2-szer annyi mosogatnivalót lehet bepakolni egy kisebb mosogatógépbe is, vagyis:

naponta maximum egyszer kell elindítani a gépet, és arányaiban máris kedvezőbb lesz a mosogatás ára.

Le lehet faragni a költségekből, ha este pakoljuk be a gépet, és egy hosszabb, de energiatakarékosabb éjszakai programot indítunk el. Így reggelre minden tiszta lesz.

Ötfős háztartás esetén:

A több terítékes gépek sem fogyasztanak jelentősen több vizet és áramot, ezért itt nem végezzük el újra a számítást. A mosogatógépet viszont minden nap be kell indítani.

Rengeteg ivóvizet spórolhatunk meg

Összességében elmondhatjuk, hogy a gépi mosogatáshoz 80%-kal kevesebb víz szükséges, így napi egyszeri használat esetén akár 28000 liter vizet is megtakaríthatunk évente, ami a 15000 Ft-ot tesz ki. A gépi mosogatás ezenkívül 50 %-kal kevesebb energiát fogyaszt a kézi meleg vizes mosogatással összehasonlítva.*

Egy 4 fős háztartás napi egy gépindítással közel 19000 Ft-ot spórolhat évente, 50 Ft-ot minden gépindítással.**

Ha minden budapesti háztartás mosogatógépet használna évente akár 19 290 821 liter vizet is megtakaríthatnánk, ami elegendő Budapest ivóvíz ellátásához 34 napon keresztül.

*Az adatokat a normál mosási ciklus során fogyasztott vízmennyiség középső értéke alapján határozták meg (forrás: Bonni Egyetem, Németország, 2013). A mosogatógépek tényleges víztakarékossága eltérő lehet az egyén kézi mosogatási szokásaitól függően. Ezek a megtakarítások forró víz használata esetén érvényesek (nem mindenki használ forró vizet kézi mosogatásnál).

A zöld szemlélettől a manikűrig

Az egy dolog, hogy mosogatógéppel olcsóbban jövünk ki, még akkor is, ha csak két fős a háztartás (ha ritkán főzünk, és nem is reggelizünk otthon, akkor persze nem). A számokon túl még rengeteg szempont jöhet számításba, amikor összehasonlítjuk a mosogatógépes, és a gép nélküli életet.

Pénzben nem mérhető, de a mosogatógépnek köszönhetően felszabadult idő is számít. (Tény, hogy a mosogatógép ki- és bepakolása is vesz el időt, de mosogatás után is a helyükre kell tenni az edényeket.) Ha csak naponta 15 percet töltünk mosogatással, és felszorozzuk 365-tel, azt kapjuk, hogy közel 4 napot vesz el az életünkből egy évben. Ez pedig rengeteg – gondoljunk csak bele, hogy mi lenne, ha ezt hozzácsaphatnánk a szabadságunkhoz. Abból is ki lehet indulni, hogy mennyi mindent lehet ez alatt a 15 perc alatt csinálni – a szobabiciklin való tekeréstől a másnapi szett kivasalásán át a meditációig sok minden beleférhet.

A látvány is fontos: az el nem mosott edények láttán azonnal rendetlennek tűnik az egész konyha, még akkor is, ha csak 4-5 tányér van a mosogatóban.

Egy idő után az ételmaradékok csak nehezen távolíthatók el, és sajátos bioszféra alakul ki, szagokkal és színekkel, és a tányérok maguktól is képesek tektonikusan elmozdulni egymáson. Nagyon sok lelkierő kell, hogy egy ilyen kupac elmosogatásának nekiálljunk.

A mosogatógép megléte ezenkívül számos családi és párkapcsolati vitát megelőz. Természetesen nem oldja meg ezeket, mivel az igazán mély konfliktusok más formában is kibuknak, de a „ki mosogasson”, és „ki mennyit mosogat” jellegű veszekedéseknek annyi.

Többet főzni néha sokkal jobban megéri, mert a felesleget lefagyaszthatjuk, így több alkalomra megspóroljuk az ételek előkészítésével és a sütés-főzéssel járó hercehurcát. Ha a mosogatást a gép intézi el helyettünk, könnyebben rávesszük magunkat arra, hogy egyszerre nagyobb adagokat készítsünk. Imádni fogjuk, amikor csak elő kell venni a fagyasztóból a levest.

A mosogatógép kevesebb vizet használ el, mint a folyó vízben való mosogatás. Többet, mint az egy edényben történő, öblítéses megoldás –

de valljuk be, hányszor állunk neki ilyennek, ha nem kempingezünk?

És ahogy már említettük, a kézápolás is hatékonyabb lesz, tovább bírja a manikűr.

Mosogatógép-tetrisz, azaz a bepakolás művészete

A mosogatógépbe való bepakolás is gyakorlatot igényel, ki kell tapasztalni, hogy mit, hova, milyen szögben érdemes elhelyezni, hogy a leghatékonyabban és a leginkább helytakarékosabban történjen a tisztítás. (Kézzel mosogató vendégek gyakran szeretnének a házigazdáknak segíteni azzal, hogy bepakolják a mosogatógépet, de az eredmény általában az lesz, hogy amikor a vendégek nem látják, a vendéglátók újrapakolják az egészet.)

shutterstock 244604110

Ez egy tetrisz, aminek megvannak a saját szabályai. Először is: nem kell leöblíteni az edényeket a mosogatógépbe való behelyezés előtt, mert a tányérokra tapadt ételmaradékokkal fog reakcióba lépni a mosogatógép-tabletta. A nagyobb darabokat ugyanakkor, amik eltömíthetik a mosogatógép szűrőjét, el kell távolítani.

Nem kerülhet a gépbe fából készült, illetve fanyelű eszköz, mert felszívja a vizet. Ez a faeszköznek nem igazán jó, plusz a faanyag „elszívja” a vizet a többi edénytől. Kézzel kell elmosni az éles késeket is, mert a mosogatógépben hamarabb tompák lesznek, és nem tesz jót a gépi mosás a kristálypoharaknak, aranyszegélyű tálaknak és kényes porcelánoknak sem. A tapadásmentes felületű serpenyők bevonata is rövidebb életű lesz, ha rendszeresen mosogatógépbe kerülnek.

A műanyag tárgyaknál feltüntetik, hogy mosogatógép-kompatibilisek-e, ezt érdemes figyelembe venni. Az alumínium-eszközöknél számíthatunk arra, hogy a színüket elvesztik, a címkéket pedig le kell áztatni vagy kaparni az üvegekről, mert a ragasztóanyag kioldódhat, ez pedig károsítja a mosogatógépet.

A vízsugár a gép belsejében a forgókar alatt, középen a legerősebb, oldalt és alul pedig gyengébb. Az alsó kosárban melegebb lesz a program ideje alatt, ezért ide ne tegyünk műanyagot. A tányérokat középre „nézve” helyezzük el az alsó kosárban, belülre a kisebbeket, kívülre a nagyobbakat. A kanalak és a villák felfelé, a kések a nyelükkel lefelé nézzenek, ez utóbbiak a sérülésveszély miatt.

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy a forgókar mozgását semmi ne gátolja. Ne zsúfoljuk túl a kosarakat, mert a víznek szabadon kell keringenie, fontos, hogy mindenhová elérjen. Csak így lesz hatékony a tisztítás. Eleinte szükség lesz egy kis türelemre, ha belejövünk, pillanatok alatt rendet vágunk a mosogatógépben.

Ha ön szeret a mosogató felett állva tűnődni az élet nagy kérdésein, és látni, hogy tett valami igazán látványosat, folytassa a jól bevált rutint, és élvezze ki a mosogatást minden percét! Ha utálja ezt az egészet, gondolja át újra, hogyan lesz könnyebb az élete.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a  Sunlight megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.