Milyen az átlagos magyar?

Centrum-borito 300dpi
2018.11.21. 07:51
Hatalmas visszhangot váltott ki a közelmúltban egy reklám, ami azt a kérdést vetette fel, hogy mi a tipikusan magyar. Nem szeretnénk erre az érzékeny területre tévedni, azt is tudjuk, hogy minden tekintetben átlagos ember nem létezik. Friss statisztikai adatok azonban vannak, melyek alapján több szempontból meg tudjuk mondani, hogy milyen az átlagos magyar. Lássuk.

Úgy tartja a mondás, hogy kifordítva mindenki rózsaszín. Szívünk dobog, ereinkben áramlik a vér, mellkasunk belégzéskor emelkedik. Mindegy, hogy nőből vagy férfiból vagyunk, gyermekként vagy felnőttként éljük életünket, oxigén, víz és táplálék szükséges mindenkinek az életben maradáshoz.

Testünk működésében, igényeiben azonban jelentős különbségek mutatkoznak. De vajon elsődleges és másodlagos nemi jellegünkön túl mi mindenben különbözünk? Jelenleg a férfiak várható élettartama 72, a nőké 79 év, előbbiek 64, utóbbiak 70 évig egészségesen élnek. A nagy különbségnek az is lehet az oka, hogy a nők az adatok alapján egészségesebben élnek és jobban odafigyelnek magukra.

Jóval kevesebb köztük a túlsúlyos és elhízott, több gyümölcsöt és folyadékot, ugyanakkor jóval kevesebb alkoholt és cigarettát fogyasztanak. Ennek ellenére kevesebben elégedettek saját egészségi állapotukkal, és talán ezért is többen járnak egészségügyi szűrésekre. Annak ellenére, hogy korábban házasodnak, magasabb a nők között a diplomások aránya, átlagjövedelmük mégis jóval alacsonyabb, mint a férfiaké.

Hogy egészségünkre miért éri meg jobban odafigyelni, nem is kérdés. 100 ezer lakosra jelenleg 5056 elveszített év jut, ami meglehetősen magas szám. Ha pedig infografikánkon és az érdekes adatokon túl valaki mélyebben szeretne elmerülni a témában, annak javasoljuk, hogy olvassa el Karinthy Frigyes: Kik csókolóznak többet? címet viselő örökérvényű novelláját!

Az átlagos magyar

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Centrum megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.