5+1 tényező, amitől jobbak leszünk a munkahelyünkön

shutterstock 750933064
2019.09.30. 09:36
Köztudott, hogy igazán jól teljesíteni akkor tudunk egy munkahelyen, ha jól is érezzük magunkat, a feladataink izgalmasak, a közösség pedig támogató és inspiráló. A magas fizetés ma már önmagában nem elég motiváció, fontos, hogy legyen lehetőség a szakmai fejlődésre és a karriercélok megvalósítására is. Szakértők segítségével összegyűjtöttük, milyen tényezők segíthetnek minket abban, hogy fejlődni tudjunk és a személyiségünkhöz illő karrierpályát tudjuk befutni egy vállalatnál.

Tudatos karriertervezés

Sokat segít, ha tisztában vagyunk azzal, mi az a munkakör, vagy tevékenység, amiben igazán jól és a helyünkön érezzük magunkat. Azt is tudnunk kell, milyen készségekre, kompetenciákra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a karriercéljainkat, és hogyan, milyen lépésekkel tehetünk ezekre szert.

A tudatos karriertervezés során nekünk kell eldönteni, hogy mik a céljaink és mennyi energiát szeretnénk az elérésükre fordítani,

a felelősség tehát a miénk. Érdemes coach-hoz fordulni, vagy egy mentor, illetve egy motiváló és segítő vezető tanácsait kérni a karriertervezéshez.

Támogató és inspiráló környezet

Jól teljesíteni csak olyan környezetben lehet, ahol jól érezzük magunkat, és ahol elég inspirációt és motivációt kapunk céljaink eléréséhez. Fontos, hogy munkahelyünkön azt érezzük, hogy a helyünkön vagyunk, egy olyan helyen, ahol nyugodtan vállalhatjuk a konfliktusokat, mert tudjuk, hogy észérvek ütköztetése révén mindenki a megoldásra törekszik.

BP WizzAir félmaraton 2
Fotó: A BP-s csapat készen áll a félmaratonra

A BP-nél a tehetség megléte mellett az is fontos, hogy a kollégák meg tudják valósítani a karriercéljaikat, a személyiségüknek megfelelő karrierutat tudják befutni a vállalatnál és a maximumot hozzák ki magukból. Az irodán kívül például a WizzAir félmaratonon inspiráló és támogató atmoszférát teremtve, párakapuval, szurkolói csapatokkal, frissítőponttal, gyümölcs smoothie-val támogatta a futás résztvevőit, hogy mindenki teljesíteni tudja az általuk kitűzött célt.

Mi a közös a futásban és a személyes fejlődésben?
A vállalatnál befutható sikeres karrier titkának jártunk utána a WizzAir félmaraton alkalmából.

Motiváló kollégák, jó csapat

Nem mindegy, hogyan jövünk ki a kollégáinkkal, de a karrierünk szempontjából az talán még fontosabb, hogy mennyire motiválnak minket a nap, mint nap minket körülvevő emberek. Az inspiráló, jó hangulatú, sokszínű csapat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, folyamatosan fejlődni tudjunk, amelyhez egy jó vezető és mentor jelenléte szintén elengedhetetlen.

Fotó: WizzAir félmaratonon szurkolnak a kollégák
Fotó: WizzAir félmaratonon szurkolnak a kollégák

Sőt! A közvetlen munkatársainktól tanulhatunk a legtöbbet,

velük lehet megosztani a céges tapasztalatokat, amik alapján még hatékonyabbak lehetünk.

Folyamatos személyes és szakmai fejlődés

Karriercéljaink, érdeklődésünk változhat az évek során, és teljesen természetes, hogy fejlődni akarunk és újabb kihívásokat keresünk. Nagyon fontos, hogy a munkaadó is támogassa a személyes és a szakmai fejlődésünket: képzéseket biztosítson, vagy legalábbis lehetőséget arra, hogy jusson időnk önképzésre, nyelvtanulásra, tanfolyamokra, és izgalmas, kihívásokkal teli feladatokat is kapjunk.

Azt gondolom, hogy egy vállalatnak kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a különböző személyiségű és érdeklődési körű kollégák is megtalálják a számukra megfelelő fejlődési lehetőséget. Legyen szó nyelvtanulásról, vezetői tréningekről vagy post-graduális képzésről, támogatjuk a kollégáinkat a céljaik elérésében a BP-nél.” – mondta Knezevics Viktor, a BP országigazgatója.

Saját célok és karrierút megvalósítása

Ha tisztában vagyunk a céljainkkal, akkor már csak annyi kell, hogy a munkáltató is támogasson minket az elképzeléseink megvalósításában. A vállalatnak segíteni kell abban, hogy felfedjük az erősségeinket, a bennünk rejlő potenciált és ezáltal egy olyan karrierutat jelöljünk ki közösen a személyre szabott fejlődési lehetőségekkel övezve, amely révén meg tudjuk valósítani a céljainkat.

BP WizzAir félmaraton 1

A BP-nél a például a rugalmas munkaidő révén támogatják a kollégáikat abban, hogy a személyes céljaikat is meg tudják valósítani a munkájuk elvégzése mellett, legyen szó a hobbijukról vagy éppen gyereknevelésről. A különböző szakmai képzések révén pedig segítik a munkavállalóikat abban, hogy munkakört válthassanak a vállalaton belül, például az ügyfélszolgálati pozícióból kommunikációs területre. Emellett például olyan képzéseket is biztosítanak számukra, mely számviteli tudást ad olyan kollégák számára, akik nem ilyen területen dolgoztak korábban, de inkább ezen a területen szeretnének karriert befutni.

+1 Vállalnunk kell a következményeket

Ha rosszak, akkor is. A mi felelősségünk, hogy a kitűzött célunkat sikerült-e elérnünk. Ha igen, akkor joggal veregethetjük meg a vállunkat és bonthatjuk a győzelmi pezsgőt. Ha viszont nem ott tartunk, ahol azt pár éve elképzeltük, akkor nem biztos, hogy minden esetben a főnök, illetve a cég az, akit hibáztatni kell ezért.

Lehet, hogy rosszul mértük fel képességeinket, vagy épp nem fordítottunk kellő mennyiségű időt és energiát vágyaink elérésére.

A sorsunk a mi kezünkben van. Ha a munkahelyünk támogat minket, az persze csak jó lehet. Ha nem, akkor priorizálni kell, hogy mire áldozunk az értékes időnkből.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a BP megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.