Extremisztánban élünk? Mérő Lászlót kérdezzük

Out of the Box – virtuális találkozások

OOB-nativ-mero-laszlo-V2(1)
2020.03.30. 13:19 Módosítva: 2020.04.02. 11:45
Új, online beszélgetéssorozatunk első vendége Mérő László. A matematikus és pszichológus évekkel ezelőtt ismertté tette Átlagisztán és Extremisztán fogalmát. Arról kérdezzük, hogy mostani világunk hogyan írható le ezekkel a kifejezésekkel és mit jelent ez a jövőnkre nézve. Az Out of the Box virtuális találkozások sorozata, melyekben választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

Az Out of the Box első adásában Mérő Lászlóval beszélgetünk Átlagisztánról és Extremisztánról. A második, keddi rendezvény kérdésére - Túl vannak a cégek az első sokkon? - Beke Zsuzsa, Dolezsai Gergely, Gerendai Károly és Szabó László válaszol.

A beszélgetés összefoglalója

Március 30-án láthatták élőben az Out Of The Box első adását. Melyik világ szabályai érvényesülnek manapság, az átlagé vagy az extrémé? Milyen esélyei vannak az emberiségnek? Mi a jó stratégia? 

Mi a matek Extremisztánban?

A feltevés nem egyszerű: egy átlagos világrendben élünk továbbra is extrém élethelyzettel vagy már maga a világrend fordult extremitásba? Hogy ismerhető fel a különbség Átlagisztán és Extremisztán között?

„Nem egyféle matek van, az a helyzet” – vág bele Mérő László. „Általában, ami extremisztáni, annak a matekja egészen más fajta, nem lehet előre kiszámolni. Nem azért, mert nem tudunk elég jól becsülni, vagy ne lennének pontosak az adataink, hanem mert ilyen a természete.”

Ami a jelen helyzetet illeti, bár le tudnák a tudósok modellezni a COVID-19 járvány lefolyását, ha az adatok rendelkezésre állnának, de több okból, például az őszinte adatszolgáltatás iránti bizalomvesztés miatt – néhány meghatározó ország esetében – mégsem tudják megtenni.

„Tehát minden látszat ellenére, ez egy átlagisztáni kórság, folyamat – summázta Mérő. „Néha extremisztáni dolgokat tud kiváltani”, különösen az emberi reakciók terén – tette hozzá.

Jó stratégia lehet a #maradjotthon

Hogy legyen egy extremisztáni példánk is, a 2008-as Világválság Mérő szerint feltétlenül az volt, még akkor is, ha nem annyira, mint az 1923-as.

Ezzel szemben még Átlagisztánban élünk – mondja Mérő. A koronavírus esetében átlagos, jobban mondva nem abnormális reakciók születtek. Így normális lehet egyszerre a svéd álláspont is, ami a gyors fertőződés utáni lendületesebb talpra állást – úgy nevezett nyájimmunitást – vallja, és a karanténba vonuló országoké is egyaránt.

Hogy mégis melyik a jó vagy jobb megoldás, azt még nem lehet előre jelezni. Mérő mégis az ellaposítás mellett érvel, azaz elhúzni a fertőzés időtartamát a szociális érintkezés minimalizálásával, ami kíméli az egészségügyet.

„Durván fogalmazva: ne történjen meg az, hogy egy vakbélgyulladásba, vagy kartörésbe halunk meg, mert mindent lefoglal a koronavírus.”

Átlagisztán és Extremisztán

Az, hogy milyen világ Átlagisztán és Extremisztán, Mérő László egy korábbi előadásából könnyen megérthető. A megszokott, jól leírható világot időnként egy másik váltja fel. Ez teljesen másként működik, hasonló, de más törvényszerűségeknek engedelmeskedik, így eltérő módon kell alkalmazkodnunk hozzá.

„Átlagisztán kiszámítható, előrejelezhető, birodalmában hasznos és célravezető a konformizmus, a szabálykövetés. Átlagisztánban az okos ember jól előre tudja jelezni a jövőt, sőt, technikák készülhetnek az előrelátásából. Az elmúlt századokban ez volt a fejlődés motorja.  Extremisztánnak is vannak törvényszerűségei, csak még nem ismerjük őket.

Nagyon kicsi és nagyon nagy kockázatokat érdemes vállalni, közepeseket nem. Extremisztán okos embere tisztán látja, hogy lehetetlen a jövőt akár közelítőleg is előre jelezni, mégis tud előre alkalmazkodni hozzá, bármikor, bármire konvertálható tudása van.

Extremisztánban önálló értékké válik az okos egyszerűség.”

Az Out of the Box első beszélgetéseinek témái, résztvevői:

Március 30. 14.00.

Mérő László - Átlagisztánból Extremisztánba

Mérő László magyar matematikus, publicista, pszichológus, az ELTE Pszichológiai

 

Hogyan váltsuk meg a világot, ha egy dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az OUT OF THE BOX egy olyan virtuális rendezvénysorozat ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMédia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu .

Intézetének és a Babes-Bolyai Tudományegyetemnek professzora. Elsősorban ismeretterjesztő könyveiről, előadásairól ismert.

Moderátor: Szabó Dániel, a Napi.hu újságírója

március 31. 14.00.

Túl vannak a cégek az első sokkon? Veszteségek vannak, de lesznek vajon nyertesek?

Vannak veszteségek, lesznek vesztesek is. Mi van azokkal, akiket a másik oldalról szorít a prés? A gyógyszergyáraktól az éttermekig - egyes iparágak túlélési technikáit és kilátásai.

A telekom cégeknél eddig is gyakori volt a home-office, de a szolgáltatásukra talán most van a legnagyobb szükség. Mi változott tehát azoknál, akiknél azt gondolnánk, hogy semmi?

Moderátor: Szabó Dániel, a Napi.hu újságírója

Vendégek

legfrissebb-resztvevok

Beke Zsuzsa, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok vezetője
Dolezsai Gergely, a Telenor Magyarország márka- és marketingkommunikációs igazgatója
Gerendai Károly, a Michelin-csillagos Costes tulajdonosa
Bilibók Botond, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.