Már 10 éve egyszerűbb az életünk – az utca emberét kérdeztük a digitalizáció előnyeiről

cover2-otpmobil
2023.09.04. 00:26
Hajlamosak vagyunk főként a jövőbemutató fejlesztésekre fókuszálni, azonban még napjaink felgyorsult világában is érdemes megállni és megnézni, milyen úton haladunk. Most különösen aktuális a visszatekintés, hiszen éppen idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját az OTP Mobil Kft., amely számos fejlesztésével – köztük a Simple alkalmazással milliók számára tette egyszerűbbé a mindennapokat. Az évforduló kapcsán az utca emberét kérdeztük, hogyan mozog az online térben, ha fizetésről, ügyintézésről vagy éppen szórakozásról van szó.

10 év elsőre talán nem tűnik hosszú időnek, ám az informatikában és a digitális technológiában egy igazi örökkévalóságnak érződhet. Ennyi idő alatt új programok, operációs rendszerek és applikációk tűnnek fel és el, gondoljunk csak arra, milyen applikációkat és programokat használtunk egy évtizeddel ezelőtti telefonunkon vagy éppen számítógépünkön. 10 éve arra sem gondoltunk még talán, hogy az azonnali fizetési rendszernek köszönhetően utalásaink percek alatt megérkeznek, de talán azt sem láttuk előre, hogy vásárlásaink jelentős részét az online térben fogjuk intézni.

Egyszerű és nagyszerű

Vannak azonban olyan fejlesztések, amelyek a folyamatos változás mellett is képesek ott maradni a leggyakrabban használt applikációink között. Többek között ilyen a Simple és a hozzákapcsolódó megoldások, amelyek már indulásuk óta milliók számára tették egyszerűbbé és gyorsabbá az online vásárlást, ügyintézést, amellyel a megspórolt percek mellett a könnyebbség és kontroll élményét biztosítja felhasználóknak. Az OTP Mobil szolgáltatásportfóliója megoldásokat kínál az élet számos területére, annyira beépülve a mindennapokba, hogy a hétköznapi felhasználó szinte észre sem veszi. A Simple appban gyorsan és egyszerűen intézheti bárki az olyan hétköznapi ügyeket, mint a parkolási díj fizetése, autópálya- matrica vagy BKK-jegy, de akár mozijegy vásárlása. A SimplePay fizetési rendszer nem csak a vásárlóknak kényelmes, de a webshopot üzemeltető vállalkozásoknak is könnyebbséget jelent. A SimpleBusiness alkalmazás kifejezetten a terminállal nem rendelkező vállalkozások számára lett kitalálva, hogy még mobilisabban vigyék sikerre bizniszüket. Mindezeket pedig a Simple-fiók köti össze, amely a bankkártyaadatok elmentésével átjárhatóságot és könnyű felhasználást biztosít mindenkinek.

Akik nincsenek is kevesen: 2014. április 15. óta már 3 millió letöltésnél jár a Simple alkalmazás, 3 millió Simple-fiókkal. A Simple életében a legutóbbi, 2022-es év rekordnak számított, de a bővülés idén, 2023-ban is folytatódott. Azt, hogy a szolgáltatások rendszere mennyire sokszínű és mennyi ember számára nyújtanak praktikus segítséget a mindennapokban, jól tükrözik az alábbi adatok: az applikációs vásárlásokon belül a parkolójegyek 37, a közlekedési mobiljegyek 59 százalékkal nőttek 2023 első negyedévében az előző évhez képest (2022 Q1). Az NFC vásárlások volumene közel 10 milliárd forinttal nőtt ugyanezen időtávon, ami 50 százalékos növekedést mutat. A tavalyi évben közel egymillió autópálya-matricát vettek a felhasználók az alkalmazással. A SimplePay online fizetési felületen keresztül pedig az indulás óta 2022-ig bezárólag 3451 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a hazai vállalatok, összességében pedig a forgalom értéke 2022-ben meghaladta az 1416 milliárd forintot.

Értékes idő

Ahogy a 10 év az informatikában nem tűnik hosszú időnek, úgy néhány perc sem tűnik soknak az emberi mindennapokban. Egy elcsípett vagy éppen elszalasztott lehetőség között néha csak percek állnak, van hogy néhány perc elegendő bonyolult problémák megoldásához, de néha az is előfordul – például vizsgaidőszakban –, hogy a tökéletes munka megalkotásához csak néhány perc többlet kellene.

Adódik persze a kérdés: hogyan viszonyulunk ehhez mi, emberek. Mit kezdünk a felszabadult percekkel, amelyeket nem ügyintézésre fordítunk? Hogy egy kicsit közelebb kerüljünk a válaszhoz, kilátogattunk Budapest utcáira, hogy a járókelőket is megkérdezzük.

Mire van 5 perce?

A videóban hallható válaszok természetesen nem meglepőek. A mobiltelefonok és okoseszközök elterjedése és az elektronikus fizetési lehetőségek mind-mind erősítik a pénzügyi digitalizáció folyamatát, ami a jövőben sem hagy alább. A megújult Simple applikáció esetében is, ahogy az elmúlt években, továbbra is folyamatos fejlesztések várhatók, amelynek első állomása az applikáció idei megújítása volt.

Advertisement

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette az OTP Mobil megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.
Advertisement