Ön mennyire van képben a lakásbérbeadás szabályaival?

shutterstock 2060899442
2023.09.12. 00:14

Majdnem minden tizedik magyar albérletben él. Aki lakott már albérletben vagy kiadta a saját lakását, tudja, mennyi kérdés merül fel, mi mindenből adódhat félreértés vagy komoly vita, amely a bérleti jogviszony megszüntetéséhez, vagy végső soron bírósági eljáráshoz is vezethet. Kérdőívünkben arról kérdezzük Önöket, hogy mennyire vannak tisztában az ingatlanbérbeadás szabályaival.



Több mint 800 ezer ember él hazánkban albérletben egy kutatás adatai szerint. Ők, és a bérbeadóik is tudják, hogy egy albérlet kapcsán milyen sok kérdés vetődhet fel. Írásba kell-e foglalni a lakásbérleti szerződést? Milyen jogai vannak a tulajdonosnak, a bérbeadónak és a bérlőnek? Mi a helyzet a kaucióval? Szükség esetén hogyan lehet kiköltöztetni a bérlőt?

Biztos mindenki hallott már olyan történetet, amikor vita alakult ki a bérlő és a bérbeadó között, és rosszul végződött egy lakáskiadás: ki nem fizetett rezsi, vissza nem adott kaució, hangoskodó vagy az ingatlant teljesen lelakó bérlő, esetleg olyan tulajdonos, aki nem hajlandó semmit megjavítani a lakásban. Mindenki el szeretné kerülni az ilyen helyzeteket, azt azonban kevesen tudják, mivel lehet megelőzni a vitákat.

Töltse ki kérdőívünket, és a kérdések megválaszolásával felmérheti, Ön mennyire van képben a bérbeadás, illetve a bérlés szabályaival, illetőleg mondja el tapasztalatait a témában. A válaszokat a néhány hét múlva érkező cikkben elemezzük.

? 1. Kötelező-e a lakásbérleti szerződést írásba foglalni?
? 2. Kötelező-e a bérlőnek a közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tenni?
? 3. Visszajár-e a kaució?
? 4. Mikor mondhatja fel a bérleti szerződést a bérbeadó?
? 5. Mire jó a bérlő közjegyző előtt tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozata?
? 6. Beköltözhet-e más a kibérelt lakásba?
? 7. Mit lehet tenni, ha a bérlő nem hajlandó kiköltözni a lakásból a szerződés lejárta után?
? 8. Önnek milyen problémái akadtak ingatlanbérlés esetén?
? 9. Önnek milyen problémái akadtak bérbeadóként?

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Branded Content készítette, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK)  megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.