Impulzusvásárlás helyett tudatos Black Friday

cover index nativ
2023.10.25. 00:09
A „fekete péntek” átlagon felüli árkedvezményei nem csak a karácsony közelsége miatt lehetnek vonzóak, hanem ilyenkor a legváltozatosabb termékekhez juthatunk hozzá, az év többi napjához képest potom árakon. Éppen ezért a Black Friday mára megosztó jelenséggé vált sokak számára, pedig nem szükséges, hogy az akciókat követően üres zsebbel és bűntudattal roskadjunk magunkba a kassza végén vagy éppen a laptopunk előtt. Összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Tízezreket érő felkészülés

Bár ebben a kiemelt időszakban különösen nagy információdömpinggel szembesülhetünk, nem érdemes meghátrálni, mert egy kis felkészüléssel és alapos átgondolással könnyen túllendülhetünk az esetlegesen  nehezebben áttekinthető, sok kérdést felvető helyzeteken, ráadásul még anyagilag is jól járhatunk. Ha valamikor érdemes nagyobb beruházásokon elgondolkodni, akkor az a Black Friday-időszak. Bár vannak helyzetek, amikor azonnal pótolnunk kell a meghibásodott műszaki eszközöket, de amennyiben tervezhető vásárlásra kerül sor, érdemes időt és energiát szánni arra, hogy előkészítsük, megalapozzuk a vásárlást, hiszen körülnézve az akciók között, nemcsak több tízezer forintot spórolhatunk, de biztosan az igényeinknek megfelelő darabot visszük haza - tehát tudatosan vásárlunk.

A legfontosabb kérdések indulás/kattintás előtt

Küszöbön áll a nagy nap, vagy akár hónap: van, ahol nem is Black Friday-t tartanak, hanem a teljes hónapra kiterjedő Black November-kampánnyal várják a vásárlókat. Ehhez mérten érdemes mihamarabb elkezdeni a felkészülést. Egy televízió, mosógép, mosogatógép nem kis kiadás, úgyhogy javasolt előzetesen áttekinteni, melyek azok a szempontok, amikre érdemes figyelni annak érdekében, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk, a stresszt elkerülve.

Egy nagyobb beruházás esetén az elsődleges szempont szinte minden esetben a termék ára. Bár egy akár többszázezres értékű mosógép, televízió, vagy hűtőszekrény esetében még jelentősebb mértékben spórolhatunk egy akció során, így is nagy kiadást jelent egy ilyen eszköz beszerzése. A nagyobb áruházakban elérhető az áruhitel lehetősége is, de azt is fontos átgondolni, hogy milyen mértékben és időszakra tudjuk vállalni a részletek fizetését.

shutterstock 1619336614
Fotó: Shutterstock

Nem hagyható figyelmen kívül az energiaosztály sem. Óriási szórás van a háztartási nagygépek fogyasztása között, és annak függvényében, hogy milyen használatra tervezzük, közel sem mindegy, mennyire energiatakarékos a gép, amit választunk.

Az ár és az energiaosztály után egy egyszerűen eldönthető, de lényeges szempont: a méret. Mérjük le alaposan a rendelkezésre álló helyet és vegyük figyelembe a víz és az elektromos csatlakozások helyét is! Mosogatógépből találunk keskenyebbet és szélesebbet is, a mosógépnél pedig nem mindegy, hogy elöl-, vagy felültöltős kivitelezést választunk. A mérésnél pedig ne felejtsünk el az ajtó nyílásának helyet hagyni!

Az sem mindegy, hány fő él az adott háztartásban. Fontos döntési szempont, hiszen például két ember mindennapjai során jóval kevesebb mosnivaló ruha keletkezik, mint egy ötfős család esetében. A mosógépeknél találunk 5, de akár 10 kilogramm ruha befogadására alkalmas gépet is, válasszuk az ideális nagyságút. Hűtőszekrény esetében sem mindegy, hogy hányan használjuk: választhatunk a 60, de akár a 600 literesek közül is.

Ebben az esetben számít mások véleménye

Egyre nagyobb szerepet játszanak a vásárlói értékelések, hiszen hajlamosabbak vagyunk arra, hogy személyes, illetve tapasztalaton alapuló véleményt preferáljunk, szimpla leírásokkal szemben. A nagyobb webáruházak, kereskedelmi üzletek oldalain ma már alapvető, hogy vásárlás után értékelhetjük a termékeket. A csillagos besorolás mellett a szöveges értékeléseket is érdemes elolvasni, mert itt rábukkantunk olyan részletekre is, amik segítenek a végleges döntésben.

Gondoljuk át, milyen jellemzők passzolnak leginkább a már meglévő elemekhez, ahova majd az új gépet beillesztjük. Ha például a konyhában lévő többi gép inox, akkor válasszunk hűtőszekrényből is ilyet, az egységes hatás érdekében. Bár ezek a külsőségek elsőre mellékesnek tűnhetnek, de egy minőségi gép jó eséllyel hosszú évekig az otthonunk része lesz, úgyhogy megéri ezt a szempontot is figyelembe venni.

Fontos a minőség és a látvány is, viszont ezek mellett az eszközök által kibocsátott hang és annak volumene sem elhanyagolható. A mosógép és a mosogatógép ugyan csak működés közben lehet zavaróbb, de egy hűtőszekrény átszűrődő zümmögése akár a pihenésünket is megzavarhatja. Ez főként kisebb lakásban lényeges szempont. Vásárlás előtt is már van lehetőségünk erről tájékozódni, mert zajszint tekintetében is jelentős különbségek vannak a piacon lévő készülékek között.

Okos megoldások

Végül az extrákról se feledkezzünk meg. Okosotthon a cél? Akkor válasszunk wifi-kapcsolattal ellátott eszközt, amit applikációból a telefonunkról, akár a távolból is működtethetünk. Nem csak mirelit pizzát ennénk, de szeretnénk izgalmasabb fogásokat is elkészíteni? A légkeverés, a gőzsütés egy sütőnél ma már szinte alapfunkciók, így gazdag választék áll rendelkezésre. Mosni szeretnénk, de a reggel elindított gépben estig állna a vizes ruha? Ebben az esetben az időzítő funkcióra van szükségünk, amivel a gép a hazaérkezésünk idejére végez a mosással vagy szárítással.

Ha újabb típusú televíziót vennénk, az ár/érték arányon túl ellenőrizzük előzetesen, milyen okos funkciókkal van ellátva a kiszemelt darab. Nem tudunk betelni a streaming szolgáltatókkal és éjjel-nappal követjük a legnépszerűbb sorozatokat? Érdeklődjünk az áruházi szaktanácsadóknál a tévén futó applikációk lehetőségéről. A tévéképernyő technológiája is sokféle lehet, ahogy a hangzása is, azt is érdemes vásárlás előtt felmérni.

Online vagy offline?

Jó hír, hogy az akciók nem csak az üzletekben, de a webáruházakban is elérhetőek, úgyhogy mindenki kiválaszthatja a számára legkényelmesebb, legmegfelelőbb formát.

shutterstock 1047953605

Az online vásárlás amellett, hogy mára szinte mindenhol elterjedt, emellett kényelmes és időtakarékos megoldás: akár éjszaka az ágyból, vagy reggel munkába menet is vásárolhatunk, ami nem jár sorban állással és nem kell várni az eladóra sem. Amennyiben kérdésünk merül fel, a termék leírásában minden fontos információt megtalálhatunk: funkciókat, műszaki leírást, véleményeket, még használati utasítást is.

Az online böngészés mellett van, aki mégis személyesen szeretne vásárolni. Az offline vásárlás mellett is sok érv szól: a hagyományos shopping-élmény mellett jó érzés, hogy a kezünkbe foghatjuk, kipróbálhatjuk a termékeket, így biztosan azt kapjuk, amit szeretnénk. Ha kérdésünk van, élőben, áruházi szaktanácsadót kérdezhetünk, ráadásul a legtöbb termék esetében amint kifizettük, haza is vihetjük a terméket, míg online vásárlás esetén akár napokig kell várni a futárt.

Jól nézzük meg, kitől vásárolunk!

Lényeges szempont továbbá a megbízhatóság. Ilyen kiemelt időszakban különösen fontos, hogy az ismert, bejáratott, nagy volumenű vásárlói igényt kielégítő üzletek közül válasszunk, akkor biztosan nem érhet minket csalódás.

Ha pedig aktuálisan nincs a bevásárló listánkon olyan elem, amit ezen akciók során vennénk meg, akkor érdemes kihagyni a plázákat és böngésző nézelődést ebben az időszakban, inkább töltsük az időt szeretteinkkel vagy kapcsolódjunk ki egy jó könyvvel. Ha viszont pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk, vagy régóta halogatunk egy nagyobb beruházást, ne hagyjuk ki az akciókat! Kezdjünk el már most készülni, mert ezzel nem csak a pénztárcánknak, de az idegrendszerünknek is jót teszünk.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette, a Media Markt megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.