Csokit vagy csalunk, avagy mennyire szokás ünnepelni a Halloweent itthon?

shutterstock 643141957
2023.10.31. 00:04
Húsz éve a Halloween létezéséről is elég keveset tudtunk, ma pedig már programdömping, jelmezek, kellékek és receptek garmadája érhető el ebben az időszakban. Vajon, hogy néz ki nálunk ez az ünnep? Videónkban pedig egy családot követünk, amint az egyik legnépszerűbb szokást, a tökfaragást készíti elő, sőt, egy „Special Edition” tököt is faragnak végül!

A Halloween a mindenszentek, vagy halottak napi ünnepkörhöz sorolható naptár szerint, annak egy kelta szokását őrzi. Tartalmában egy elég sötét, misztikus halálkultuszt kell elképzelni, mely mára vegyesen magában foglalja az egyébként keresztény írek néhány szokását, római korban felvett hasonló ünnepek hatását, de legfőképpen az jellemzi, hogy az USA-ban egy tipikus családi, néhány elemében pedig össznépi szokássá avanzsált. Magyarországon leginkább ezzel az arcával találkozunk, habár szubkultúra szinten megmaradt a halálünnep jellege, hiszen az évnek ebben a szakaszában a csokiért bekopogó jelmezes gyerekek mellett egy másik vonal is élénken él; a horrorfilm darálása, zombiapokalipszis játékok és vámpírbálok képében a tiniket vonzó varázsát sem vetette ki magából az ünnep.

A druidák úgy tartották, hogy a látható és a láthatatlan közötti határ elvékonyodik ezen a napon, október 31-én, ekkor a szellemek – különösen a gonoszak – és a természet feletti lények, démonok, boszorkányok visszalátogatnak az élők közé és ott mindenféle galádságot tudnak tenni. Ezért – bár alapvetően egy gyerekeknek szóló program – nem áll távol az ijesztgetés, a szörnyálarcok viselése, a véresebb kellékek használata sem a Halloweentől.

Jack O'Lantern, avagy a tökfaragás inspirálója

A monda szerint Jack, egy részeges és zsugori csavargó túljárt az ördög eszén, majd, amikor végül meghalt, nem engedték be a mennyországba, de az ördögnek sem kellett a lelke. Amikor a pokol ura elbocsátotta Jacket, egy izzó szenet adott neki búcsúzóul, ami égette a tenyerét. Az öreg csavargó talált egy tarlórépát, amit a bicskájával kifaragott, beletette a szenet és azt használta lámpásként.

A tarlórépa mára tök lett, de a halloweeni lámpás története ebből a legendából ered.

Halloweeeni hangulat

A töklámpás kötelező eleme a Hallowennek, rengeteg fura, kreatív megoldást létezik erre, például édességgyűjtő kosárkák, gyertyák, felfüggeszthető rizslámpások képében árulják. Viszont az autentikus formája, a faragott tök még inkább élő hagyománynak számít. Ebben az időszakban szinte minden piacon és élelmiszeráruházban kapható a faragható tök már itthon is. Akkor számít jó munkának, amikor, ha belekerül a mécses, az minél látványosabban világít és ijesztő árnyékot vet. Egyébként egy tök sosem elég, nagyon is kívánják a társaságot, több Jack együtt sokkal látványosabb, úgyhogy a család minden tagja faraghat egyet-egyet.

Pókhálótól a kertben kúszó múmiáig

Fekete öves halloweeni házdíszítések még mindig az USA-ban jellemzőek – ahogy egyébként a karácsonyiak is -, a LED-es vérszemek, pókhálók, töklámpás kollekciók, sokszor akasztott emberek, vagy más abszolút deviáns kitalációk sem hiányozhatnak egy brutális halloweeni dekorációból. Magyarországon ritkábban találkozhatunk hasonlóval, viszont néhány éve már jellemző, hogy az iskolákban is tartanak jelmezes ünnepséget, a gyerekek pedig bekopognak a szomszédokhoz csokiért vámpírnak, vérfarkasnak, boszorkánynak, zombinak öltözve. A tavalyi év abszolút győztese Wednesday Addams volt.

shutterstock 2218170355
Fotó: Shutterstock

A Halloween már teljesen beszivárgott a klasszikus ünnepek közé, rengeteg tematikus eseményt és bulit szerveznek köré, így például visszatérő a halloweeni futás, az Állatkertben az éjszakai parti, horrormaratonok, jelmezversenyek, utcafesztiválok, töklámpás faragó versenyek, vámpírok éjszakája – vegyesen mindenféle korosztály megtalálja a sajátját. Az éttermek rendszeresen kínálnak speciális ételeket és menüket, a gasztroblogerek is belelendülnek a "levágott ujj" sütik, „véres” koktélok, fura pofájú rágcsák készítésének fortélyaiba.

Ha nem is visszük túlzásba, de jópofa, játékos estét kerekíthetünk a halloweeni szokásokból, süthetünk pár karmos boszorkányujjat, vagy málnakrémben úszkáló habcsókszellemet, tököt faraghatunk, vehetünk egy garnitúra emberrabló alienes, vámpíros, élőhalottas vicces jelmezt, sőt, a kutyát is beöltöztetjük szellemnek.

shutterstock 2360911839
Fotó: Shutterstock

Nem árt viszont tudni, hogy ha szeretnénk kimaradni ebből a mókából, akkor ne tegyünk ki az utcáról is könnyen látható helyre faragott tököt, ugyanis ez ma már egyre inkább "felhívás táncra”, vagyis annak a jelzése, hogy szívesen látjuk a csokit, cukorkát gyűjtő gyerekeket. De az is megoldás, ha aznap útra kelünk egy Suzukival.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette, a Magyar Suzuki Zrt. megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.