A lakossági igény is visszaigazolta: az egyszerű és átlátható befektetéseket keressük

shutterstock 519630064
2023.11.02. 00:26
Az utóbbi időszak nehezen kiszámítható gazdasági helyzetében a megtakarítások szerepe tovább erősödött, ez is azt mutatja, hogy a lakosság egyre tudatosabban keresi az egyszerű, átlátható befektetési lehetőségeket. Ezt igazolják az OTP Bank idei első féléves tapasztalatai is, melyről a hitelintézet sajtó-háttérbeszélgetés keretében számolt be. Szó volt a Persely funkcióval kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a Tartós Befektetési Számla növekvő népszerűségéről és annak hátteréről is.

A hazai megtakarítási piacot a tavalyi évben több váratlan esemény befolyásolta, a szereplők több buktatóval voltak kénytelenek szembenézni. Ennek ellenére idén július végéig a lakossági megtakarítások piaca közel 10 százalékkal növekedett, (az azóta megjelent MNB statisztikák alapján pedig augusztusra elérte a növekmény a 10,7%-ot) derült ki az OTP Bank által szervezett sajtóbeszélgetésen. Ennek egyik oka az lehet, hogy a bizonytalan környezetben a megtakarítások szerepe felértékelődik, így történt ez most is. Ennek a robusztus növekedésnek a nyertesei egyébként az értékpapírok voltak, míg a betétállomány a megnövekedett megélhetési költések és a magasabb hozamot kínáló értékpapírok miatt enyhén csökkent. Az értékpapírokon belül kiemelkedő állományi növekedést értek el a befektetési alapok az év első 7 hónapjában az OTP-nél, csakúgy, mint a piacon. Ennek oka részben a 13 százalékos, a betéti kamatok és az újonnan vásárolt értékpapírokból keletkező kamatjövedelmek után fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho) július 1-jei bevezetése volt. Ennek köszönhetően a szocho kiterjesztését megelőző 1 hónapban komoly befektetési állomány érkezett a bankhoz.

Felismertük a spórolás fontosságát

A hazai lakosság szinte minden tagja tapasztalja a jelenlegi gazdasági bizonytalanság hatásait – ezt már a legutóbbi, tavalyi Öngondoskodási Index kutatás is kimutatta, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek

  • 95 százaléka érzékelte kiadásainak növekedését az elmúlt időszakban,
  • 76 százalékuk pedig a költségeik jelentős emelkedéséről számolt be,
  • több mint 90 százaléka pedig valamilyen formában korlátozta a kiadásait.

Az OTP Öngondoskodási Index felmérésről 

Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta minden évben elkészülő, a 18-70 éves, bankszámlával rendelkező magyar lakosságra nézve reprezentatív felmérés. A legfrissebb mintavétel 2022 szeptemberében, személyes megkérdezéssel készült.

 

Ebből kiindulva talán nem annyira meglepő, hogy sokak szerint fontossá vált a takarékoskodás,azaz egyre többen látják a spórolásban az anyagi biztonságukat. Az ügyfelekben a legtöbb esetben kettősség él a megtakarításokkal kapcsolatban: egyrészt aktívan keresik a biztonságos, likvid és könnyen hozzáférhető lehetőségeket, ahol rendszeresen is félretehetnek, másrészről viszont a megtakarítási életútjukon előrébb tartók inkább az olyan opciókat keresik, ahol magasabb hozamot, adott esetben adókedvezményt, adómegtakarítást érhetnek el.

Persellyel a kisebb megtakarításokért

Ezekre a piaci igényekre reagálva az OTP Bank az elmúlt időszakban két terméket vezetett be. A július elején elindult Persely a kis összegű, rendszeres megtakarításokat célozza, segítségével az eseti és rendszeres takarékoskodás egyaránt megvalósítható. Használata során a leggyakrabban megjelölt célok a váratlan kiadások, úgymint az autó és az utazás, sokan viszont a karácsonyi nagyobb kiadásokra (például ajándékokra) kezdtek el gyűjteni vele.

shutterstock 1181708167
Fotó: Shutterstock

„Az OTP internet- és mobilbankban elérhető Persely hamar népszerűvé vált, mostanáig több mint 65 ezren nyitottak ilyen számlát. Az ügyfelek átlagosan 100-200 ezer forintot helyeznek el a Perselyben, míg a megtakarítások módusza 10 ezer forintot tesz ki” – mondta el az új szolgáltatás kapcsán Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője.

Hozzátette, a Persellyel a pénzintézet ösztönözni tudja ügyfeleit a kis összegű rendszeres megtakarításokra, hiszen a digitálisan aktív, megtakarítási „életútjuk” elején járó, ezen a területen még kevésbé tapasztalt ügyfeleknek is tudnak segíteni abban, hogy tudatosabban kezeljék kis összegű megtakarításaikat. A Persely népszerűségének köszönhetően egyébként a funkció továbbfejlesztése is várható, de az új, megtakarításokat érintő internet- és mobilbankban elérhető funkciók folyamatos bővülését tervezi a bank.

Sokan újratervezték az év végi hajrájukat

A szocho hatására idén rendkívül nagy kereslet támadt az akár adómentes vagy kedvezményes adózású befektetési lehetőséget biztosító Tartós Befektetési Számla (TBSZ) iránt is. Míg a szocho-módosítás előtti években leginkább év végéhez közeledve vált jellemzővé a TBSZ számlanyitások felfutása, addig idén júliusban és augusztusban nagyjából 5-ször több ilyen számlát nyitottak az ügyfelek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

shutterstock 1721183434

A termék népszerűségét mutatja, hogy a TBSZ egyre inkább a hosszú távú pénzügyi gondolkodás részét képezi. A Tartós Befektetési Számla legfőbb előnye, hogy az elért nyereség 5 év után teljesen adómentes, de már 3 év elteltével is adókedvezmény élvezhető: mindössze 10 százalék SZJA fizetendő a hozamok után. Fontos továbbá, hogy a szociális hozzájárulási adó a TBSZ-t nem érinti, és az sem utolsó szempont, hogy az OTP Banknál a Tartós Befektetési Számla számlavezetési díja kedvezőbb a normál értékpapírszámláénál.

„Az OTP Bank tavalyi és idei TBSZ számlanyitásait tekintve látjuk, hogy nő az érdeklődés a személyi jövedelemadó- és szocho mentességet nyújtó konstrukció iránt, emiatt több TBSZ-re helyezhető terméket kínálunk. Ezek közé tartozik például a szeptember 11-től október 27-ig jegyezhető OTP Ökotrend Alap, mely hazánkban az első olyan tőke- és hozamvédett alap, – amellyel olyan vállalatok részvényeinek teljesítményéből profitálhatnak az ügyfelek, amelyek a zöld átmenet iparágaiban tevékenykednek”

- mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő, marketing- és kommunikációs igazgatója.

Összességében elmondható, hogy bármilyen jellegű megtakarításról is legyen szó, az ügyfeleknek jelenleg számos kihívással kell szembenézniük. A magas infláció és az ebből adódó növekvő lakossági kiadások csak az egyik tényező, ami megnehezíti a helyzetüket, a másik fontos kihívás pedig, hogy csak egyfajta termékben gondolkodnak. Ezért javasolják a szakértők, hogy érdemes bővíteni a portfóliónkat, vagyis többféle termékben tartani a pénzünket.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a közleményben szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette az OTP Bank megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.