Beszélünk az öngondoskodásról, mégsem teszünk érte

shutterstock 2400067913
2023.12.22. 00:03
A magyar lakosság egyre többet beszél az öngondoskodásról, mégsem lép a tettek mezejére. A tavalyi érték után az inflációs emelkedést követően idén is 37 ponton áll az OTP Öngondoskodási Index főátlaga, a látszólagos változatlanság mögött azonban átalakuló szokások körvonalazódnak, sokan elkezdték felhasználni megtakarításaikat, akik pedig új megtakarítást képeznek, azok is inkább rövid távon gondolkoznak.

A tavalyi évek emelkedése után az OTP Öngondoskodási Index értéke idén 37 ponton maradt, ami azt jelzi, hogy a korábbi időszakban tapasztalt növekedési tendencia megtorpant. Ezzel egyidejűleg a tájékozottság terén pozitív változások figyelhetők meg a lakosság körében: 35 százalékról 47 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik hallottak az öngondoskodásról, míg 30 százalékról 40 százalékra azoké, akik a médiából értesültek róla – többek között ez derült ki az OTP Bank által idén 12. alkalommal elkészített Öngondoskodási Index kutatásból.

Az eredmények alapján a nehezebb körülmények ellenére csak kevesek élték fel teljesen a megtakarításaikat, összességében azonban még mindig elmondható, hogy 10-ből négy banki ügyfélnek semmilyen megtakarítása nincsen, akik pedig félretesznek, azok is inkább rövid távon gondolkoznak, a gyorsan felhasználható megtakarításokat preferálják. A folyamat hátterében több tényező áll, melyek közül a legjelentősebb, hogy a válaszadók a jelenlegi gazdasági környezetet és ebben a saját helyzetüket hosszú távon bizonytalanabbnak érzik. Emellett a lakosság jelentős része gondolja úgy, hogy bár stabil az anyagi helyzete, de kihívást jelent félretenni.

Mindenkinek rendelkeznie kell 2-3 havi megtakarítással

Az OTP Öngondoskodási Index eredményeinek ismertetésekor Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatója elmondta: bár megismétlődött a tavalyi érték, a két eredmény mögött zajló folyamatok ugyanakkor eltérnek egymástól.

„A tavalyi év egy bőkezű, állami kiköltekezési időszak volt, a lakossághoz igen jelentős plusz források jutottak. Ehhez társult egy energiasokk, ami miatt az energiatakarékosság jelentősen megemelkedett a lakosság körében. Ehhez képest idén nagyon magas infláció volt tapasztalható, ami a lakossági fogyasztást is befolyásolta. Összességében tehát tavaly két pozitív, idén pedig két negatív hatás mellett is tudtuk tartani az OTP Öngondoskodási Indexének fő értekét adó 37 pontot.” – mondta.

Takács Domokos az idei index eredményeinek ismertetésekor egy másik fontos eredményre is rámutatott. Szerinte az OTP Bank felméréséből arra is fény derült, hogy az öngondoskodás iránti tudatosság rendkívüli mértékben erősödött, aminek egyik oka, hogy a nehéz idők erős embereket szülnek. Éppen ezért az OTP Bank hisz abban, hogy a társadalmi tanulsága az elmúlt egy évnek nem más, minthogy igenis mindenkinek rendelkeznie kell legalább 2-3 havi megtakarítással ahhoz, hogy a fogyasztást ne tudja érdemben befolyásolni egy inflációs sokk, így szükség esetén képesek legyünk szinten tartani fogyasztásunkat.

shutterstock 1022177197
Fotó: Shutterstock

„Azt látjuk, hogy a megtakarítás a hazai lakosság számára egy kicsit olyan, mint az egészség. Akkor érezzük igazán a fontosságát, amikor hiányzik. Éppen ezért talán nem véletlen, hogy bár minimálisan csökkent a megtakarítással rendelkezők aránya, mégis nőtt azoknak a száma, akik fontosnak tartották volna, hogy rendelkezzenek váratlan helyzetre félretett pénzzel. Pedig az első lépés megtétele könnyebb, mint gondolnánk” – mondta az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatója. A pénzintézet felismerve az egyszerű, kis lépések fontosságát, az idei évben az Internet- és Mobilbankban elérhetővé tette a Perselyt, ami a mindennapi megtakarítást teszi egyszerűbbé. Ezt a törekvést igazolja a Persely funkció sikere, hogy ma már több mint 120 000 Perselyt nyitottak az ügyfelek. Az új funkcióval a kisebb összegű, adott célhoz rendelt megtakarítások válnak egyszerűbbé, segítségével az eseti és rendszeres takarékoskodás egyaránt megvalósítható. Használata során a leggyakrabban megjelölt célok nem véletlenül a váratlan kiadások, az autó és az utazás, sokan viszont a karácsonyi nagyobb kiadásokra (például ajándékokra) kezdtek el korábban gyűjteni vele.

A megtakarítás nem a gazdagok sportja

A fentiekből jól látható – és ez bizonyítja az OTP Bank egyik legfőbb megállapítását az Öngondoskodási Index kapcsán –, hogy a megtakarítás nem csak a gazdagok sportja, aminek sarkalatos pontja a nyugdíj kérdése is. Ezzel kapcsolatban az OTP Öngondoskodási Index adataiból kiderült, hogy továbbra is csak a lakosság 25 százaléka gondolja, hogy elegendő lesz az állami nyugdíj a későbbi megélhetésre, ami enyhe csökkenést mutat a tavalyi értékhez (27 százalék) képest, mégis csak a megkérdezettek 11 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással és csak 32 százalék tervez a jövőben nyugdíjas éveire félretenni.

shutterstock 2271616595
Fotó: Shutterstock

Márpedig a sikeres nyugdíjcélú megtakarítások titka, hogy minél előbb érdemes belevágni, akár kisebb, de rendszeresen befizetett összegekkel. Az OTP Bank szakértőinek az a tapasztalta, hogy azok, akik belevágtak ebbe az öngondoskodási formába, azok ki is tartanak mellette., Cél, hogy a lakosság fiatalabb részét is megszólítsák, hogy csökkenteni tudják a jelenlegi, 39 éves átlagéletkort az új belépők között, amihez azonban nagyon komoly edukációs munkára van még szükség.

A szakértők szerint egyre nő a munkáltatók jelenléte és fontossága az öngondoskodási piacon, ugyanakkor nekik is lenne még mit tenniük ezen a téren a dolgozóik tudatosságának növelése érdekében.

Az OTP Bank szakértői azt tapasztalják, hogy a hazai lakosság számára kiemelten fontos az egészséges életmód, és az ehhez szükséges anyagi fedezet megteremtése. Éppen ezért egyre többen egyre többet tesznek félre az egészségükre. Ugyanakkor a szakemberek látnak még teret a fejlődésre, hiszen sokan még mindig nem használják ki a pénztári befizetések után igénybe vehető évi maximum 150 ezer forintos visszatérítést.

A fentiek alapján összességében elmondható, hogy bármilyen jellegű megtakarításról is legyen szó, az ügyfeleknek mindig számítaniuk kell nehézségekre. Éppen ezért szakértők azt javasolják, hogy az aktuális élethelyzetéhez mérten mindenki gondolkodjon el azon, hogy mennyit tud félretenni, és hogy milyen megtakarítási formákban szeretné tartani a megspórolt pénzét. Hiszen egy jól megválasztott portfólió segítségével akár életünk végéig folyamatos anyagi biztonságban érezhetjük magunkat.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette az OTP Bank megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.