Reptér, lobog a szélben…

BUD-1329
2023.12.28. 00:00 Módosítva: 2023.12.28. 11:28
BUD, avagy Európa legjobb repülőtere. Nagyképes összefoglalónkban a légikikötő 2023-as évét összegezzük annak apropóján is, hogy a 73 éves repülőtér hosszú évek fejlesztései után idén ért a csúcsra. Legekről, újdonságokról, különleges kihívásokról, szokatlan vendégekről és jeles évfordulókról is izgalmas részleteket gyűjtöttünk.

A BUD tizedjére is elnyerte a World Airport Awards-on a Kelet-Európa legjobb repülőterének járó díjat. Idén tavasszal az utasok szavazatai alapján az Európa legjobb repülőterének járó elismeréssel is díjazták a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító légikikötők kategóriájában. 2023-ban a Skytrax négycsillagosra emelte a BUD minősítését, ami azt jelenti, hogy az utazási élmény szempontjából egy súlycsoportba került olyan repterekkel, mint a londoni Heathrow, az amszterdami Schiphol, vagy a barcelonai és a bécsi légikikötők.

73 éve alatt számos változáson kellett átesnie a kor aktuális elvárásai, illetve a kapacitás növelése miatt. 1950-es átadásakor a háromemeletes főépületben egy óriási várócsarnok, étterem és büfé, utazási irodák fülkéi, posta, egy meteorológiai és egy irányítótorony, gyerekváró, személyzeti helyiségek és egy 1500 méteres futópálya állt rendelkezésre. A repülőtér az Li-2-es repülőgépeket fogadta, melyek 21 főt tudtak szállítani, a célországok száma pedig összesen csak 8 volt. Ebben az időben évi 50 ezer utast fogadtak a főváros légikikötőjében – ma egyetlen nap alatt fordul meg ennyi emberi a repülőtéren. A régi 1-es terminál mára műemlék, Építőipari Nívódíjjal jutalmazták.

A BUD mai képét már nem tudnánk elképzelni a 2011-ben nyílt SkyCourt nélkül, mely a 2A és az idén 25 éves 2B terminál közös épülete. A repülőtér szolgáltatásai is a többszörösére bővültek; közel 50 üzlet, étterem és kávézó, emellett tárgyalók, VIP váró, múzeum, imaszoba, gyerekjátszó, bankok és autókölcsönzők várják az utasokat, hogy a járatuk indulásáig kellemesen teljen a várakozás. A változatos időtöltési lehetőségekre szükség is van, hiszen évente 12-15 millió fő fordul meg a Liszt Ferenc repülőétéren a világ minden tájáról.

(Borítókép: Baranyi Róbert / Budapest Airport)

A cikket a Dialogue Creatives készítette a Budapest Airport megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom,  itt olvashat részletesebben .