2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Anyaság, gyermekkor, iskola – Kvízünkkel tesztelheti, mennyit tud arról, hogyan éltek az emberek a múltban

fortepan 42657
2024.05.26. 00:01
Miért szerepelnek a csecsemők csukott szemmel a régi fényképeken? Mit követeltek a magyar feministák az oktatás területén? Mi történt a skandináv gyerekek ajándékaival, amiket a Oscar II. békemissziós hajó szállított? Kvízünk segítségével megtudhatja, Ön mennyire ismeri a történelem ezen részeit.

A történetírás atyjának nevezett Hérodotosznak egyetlen műve maradt fent, a kilenckötetes Historia (Történelem). A perzsa háborúkat taglaló műben bőven találhatók földrajzi és néprajzi adatok, információk, hiszen a korban ezek a tudományterületek nem váltak el élesen egymástól. Később a történelem hosszú évszázadokon keresztül egyet jelentett a politikatörténettel, a királyok, hadvezérek, vezetők dicső vagy kevésbé dicső tetteivel, háborúival. Történelmi léptékkel mérve nagyon modern az a gondolat, hogy a história tudományának a mindennapok történéseiről, az „egyszerű emberek” életéről is szólnia kell, ez a törekvés csak a 20. század elején jelent meg. Ezen a ponton került fókuszba – sok egyéb mellett – a nőtörténet, az anyaság és gyereknevelés története.

A politikatörténet, a diplomácia alakulása nem feltétlenül köti le mindenki figyelmét, ugyanakkor általános tapasztalat, hogy magas olvasottsággal bírnak azok a könyvek és cikkek, amelyek azt mutatják be, hogyan éltek száz vagy több száz évvel ezelőtt az emberek: hogyan udvaroltak, hogyan nevelték a gyerekeket, de a nők helyzetével kapcsolatos témák is sokakat érdekelnek. A Dívány szerkesztősége A szülési versenytől a bankrabló cipészekig – Meglepő hétköznapok a múlt század elejéről címen állított össze egy ilyen kötetet, amely izgalmas és olykor meghökkentő múlt századi utazásra hívja az olvasókat a témában.

Alábbi kvízünket ezen könyv alapján készítettük, a kérdések az anyaság, a gyereknevelés, az oktatás egykori valóságával kapcsolatosak.

Indulhat a tudáspróba!

Loading...

(Borítókép: id. Konok Tamás / Fortepan

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette, nem az Index szerkesztősége.
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.