2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

Káros szokások és tévhitek – Kérdőívünkben elmondhatja, Ön hogyan látja mindezt

shutterstock 2146642069
2024.06.03. 00:02

Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen káros szokása. Egyesek cigarettáznak, alkoholt fogyasztanak, sokat és/vagy rendszertelenül esznek, keveset vagy egyáltalán nem sportolnak, vagy éppen nem alszanak eleget.


Sok esetben megvan a kellő szándék és akarat arra, hogy változtassunk és az ártalomcsökkentés útjára lépjünk, de a különböző téves elképzelések, tévhitek megakadályozhatnak abban, hogy megfelelően átgondoljuk a döntéseinket.

Ön mit gondol a káros szokásokról? Milyen tapasztalatai vannak? Ossza meg velünk gondolatait és töltse ki a kérdőívet!

A tudomány mai állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem a cigaretta égése során felszabaduló füst felelős főként a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Épp ezért az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Aki még el sem kezdte, az ne is szokjon rá, aki pedig már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le róla, hisz az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkenek a megbetegedés kockázatai. Azonban sokan vannak – a Földön több, mint egy milliárdan, hazánkban 2 millióan – akik valamiért mégsem teszik ezt meg. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik az ismert kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást, van lehetőségük csökkenteni az ártalmakat, ha megbízható forrásból tájékozódnak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. A füstmentes technológiák által akár 70-95 százalékkal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Ilyen füstmentes technológia az elektronikus cigaretta, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, vagy a dohányhevítéses technológia. Fontos tudni azonban, hogy ezen füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak pl. nikotint, amely többek között megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint függőséget okoz; a károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára pedig még hosszútávú kutatások szükségesek. A füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés maradéktalanul csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el. A legjobb azonban továbbra is az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú készítményt.

A fent említett témák, gondolatok jó eséllyel az Ön életét is érintik, hiszen ha Önnek nincsenek káros szokásai, akkor is szinte biztos, hogy a környezetében élnek olyanok, akik valamilyen oknál fogva érintettek. A ránk ömlő információáradatában pedig nehéz eldönteni, hogy mit és hogyan tegyünk, éppen ezért fontos, hogy minden esetben hiteles forrásból tájékozódjunk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Kérdőívünkben - anonim módon - megoszthatja véleményét, tapasztalatait és tudását. A beérkezett válaszokat összesítjük, és pár héten belül egy kiértékelő cikkben közzétesszük őket.

? Ön szerint a magyar társadalom tagjait mennyire jellemzik az egészségre káros szokások?
? Az Ön életét mennyire jellemzik az egészségre káros szokások?
? Az Ön életmódját mennyire jellemzik az alábbi káros szokások? (Többet is bejelölhet)
? Ön próbál valamilyen módon küzdeni az egészségre káros szokásai ellen?
? Az egészséggel, az egészséges életmóddal kapcsolatban rengeteg tévhit kering. Ön szerint igazak az alábbi kijelentések? (Jelölje be, amelyik Ön szerint igaz!)
? Azzal mindenki tisztában van, hogy a cigaretta káros az egészségre, és ezek a hatások úgy küszöbölhetőek ki, ha teljes mértékben leszokunk a dohányzásról, vagy el sem kezdünk cigarettázni, De létezik azok számára lehetőség az ártalmak csökkentésére, akik valamilyen okból nem tudnak leszokni?
? Mi az alapvető különbség a dohányzás és a dohányzás ártalomcsökkentett alternatívái között?
? Mi a nikotin szerepe a dohányzás során?
? Ön használ füstmentes alternatívát?
? Ön szerint a dohányzás és a füstmentes technológiák együttes használatával maradéktalanul csökkenthetők az ártalmak?

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.