Önön kifogna a dresszkód és az osztrigavilla? Kvízünkből kiderül, mennyire éli a luxust!

612387323-pb cover mockup
2024.06.25. 00:08
George Bernard Shaw Pygmalionjától kezdve a Micsoda nő címet viselő filmig nem egyszer a humor forrása, hogy az előkelő társaságba belecsöppent szereplő nincs tisztában azzal, hogy kell viselkedni a „szépek és gazdagok” között. Kvízünkből megtudhatja, ön kerülhetne-e hasonló szituációba, vagy illemtudásával helytállna bármilyen körülmények között.

„Ez már luxus lenne” – mondjuk az olyan dolgokra, amiket feleslegesnek, túlzásnak tartunk. De biztos, hogy a luxusnak olyan nagyon-nagyon távol kell állnia a hétköznapi emberek világától? Hiszen a kifejezés nem egyenlő a megfizethetetlenül drága ruhákkal, ékszerekkel vagy szolgáltatásokkal. Rendszerint érdeklődés övezi a protokollszakértők által írt műveket, akár több kiadást is megérnek azok a könyvek, amelyekben a dresszkódról vagy a borfogyasztási kultúráról írnak. Még ennél is nagyobb figyelemmel kísérjük az európai koronás fők (elsősorban a brit királyi család) életét. Bennük sem pusztán az a tény érdekes, hogy gazdagok, sokkal inkább a viselkedései kultúrájuk. Az, hogy mekkora jelentősége van a ruházattal közvetített üzeneteknek vagy egy nyilvános esemény ültetési rendjének.

DSC6650

Szeretnénk mi is (amennyire lehetséges) átvenni ebből a viselkedési kultúrából? Egy nemrég megjelent, gyönyörűen illusztrált könyv nagy segítséget nyújt ebben. Pécsi Balázs luxusszakértő Stílusgourmand címet viselő műve az élet olyan területein nyújt tanácsokat, mint az öltözködés, az étkezés, a nyaralás vagy a társasági élet. A könyv segítségével megtudhatjuk, hogy miként álljunk helyt stílusunkkal és magatartásunkkal akár „felsőbb körökben” is. Természetesen ez a kapcsolat fordítva is létezik, hiszen a megfelelő szabályok ismerete és betartása könnyen segítséget nyújthat abban, hogy sikeres és elismert emberré váljunk.

Ön mennyire ismeri a „viselkedés luxusának” is nevezhető kulturális kódokat? Kicsit kisarkítva: mennyire állná meg a helyét akár a Buckingham-palota vendégeként is? Kvízünk segítségével – amit az említett könyv alapján állítottunk össze – tesztelheti önmagát július 1-ig, a helyes megfejtők között pedig kisorsolunk 15 darabot Pécsi Balázs Stílusgourmand címet viselő művéből.

Loading...

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette, nem az Index szerkesztősége.
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.