Ezért éri meg a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveg

shutterstock 1913655904
2024.07.19. 00:34
Előfordult már, hogy az apró betűk elmosódnak, amikor olvas, telefont vagy képernyőt használ? Hunyorognia kell, vagy távolabb tartania a könyvet vagy kijelzőt, hogy élesen lássa a betűket? Nincs egyedül ezzel a problémával: ahogy átlépjük a negyedik ikszet, előbb-utóbb megtapasztaljuk ezt a fajta látásromlást. A legtöbbször sima olvasószemüveggel próbálkozunk, azonban számos olyan hétköznapi tevékenység van, amelynél nem elég, ha csupán 30-40 cm-re látunk élesen. A megoldást négy élethelyzeten keresztül mutatjuk meg.

Az, hogy a kor előre haladtával közelre egyre rosszabbul látunk, egy természetes jelenség. Ezt hívják presbyopiának vagy magyarul öregszeműségnek. Ez a folyamat annak a következménye, hogy a szemlencse fokozatosan elveszti rugalmasságát, így már nehezebben tud a szem közeli dolgokra fókuszálni. Számos különböző szituációban jelenthet kihívást, hogy éppen milyen távolságra látunk élesen.

Petra negyvennégy éves, ügyfélszolgálatosként dolgozik egy multicégnél. Sokszor videós chaten keresztül nyújt segítséget az ügyfeleknek, illetve nagyon sok online meetingen kell részt vennie. Néhány hónapja észrevette, hogy nem látja tisztán a képernyőn az arcokat – egyszer majdnem össze is tévesztett két magas beosztású vezetőt – és a betűket, számokat sem, így fel kell nagyítania a dokumentumokat a képernyőn. Látásvizsgálaton vett részt, és meg is találta a képernyő előtt való munkához a megfelelő szemüveget.

shutterstock 2454482127
Fotó: Shutterstock

Amikor azonban a kollégái az asztalához jönnek különféle kérésekkel, vagy csak egy kicsit beszélgetni, szemüveget kell cserélnie, hogyha szeretné élesen látni az arcukat. Ez a szituáció meglehetősen kellemetlen és időigényes, magyarázkodnia kell, ráadásul a hiúságát is zavarja, hogy két szemüveg lóg a nyakában. Ettől olyan „nénisnek” érzi a megjelenését. Egy olyan szemüveget szeretne, amivel a képernyőt és a kollégáit is jól látja.

Tamás a társas klubok egyik oszlopos tagja, aki arról híres, hogy minden új játékot azonnal megismer, gondolatban több lépéssel előrébb jár, mint játékostársai, és szinte lehetetlen legyőzni. Tamás minden héten beiktat legalább két ilyen estét, az utóbbi időben azonban nem élvezi annyira a játékot, mert homályosan látja a kártyákat, a játékmezőt, vagy éppen a partnerek arcát. Ez utóbbi számára nagyon fontos, hiszen nem mindenki tud olyan jó pókerarcot vágni, mint ő.

shutterstock 2331333421
Fotó: Shutterstock

Beszerzett egy olvasószemüveget, de a játékasztal túloldalán ülő játékostársainak arcrezdüléseit nem tudja olvasni. Tamás eddig a társas klubok egyik favoritja volt, és el van keseredve, hogy így nem akkora ász az asztal mellett. „Olyan szemüvegre lenne szükségem, amivel a kártyákat és a partnereket is jól látom.”

Eszter még a nagymamájától tanult meg kötni kislány korában. Egészen jól ment, de azután egyetemistaként elköltözött otthonról, a divatos kötött pulóvereket már a kedvenc üzleteiben vette meg, és a fiók legmélyére temette a kötőtűket. Titokban örült, amikor a kötés néhány évvel ezelőtt újra trendi lett. Amikor unokája a segítségét kérte élete első, saját pulóverének elkészítésében, Eszter rájött, hogy mennyire szívesen kötöget esténként.

shutterstock 1844994895
Fotó: Shutterstock

Azonban szembesülnie kellett azzal, hogy vagy a kötését látja tökéletesen, vagy az unokáját - Eszter egyikről sem szeretne lemondani.

Péter gyerekkora óta rajong a legózásért. Miután megszülettek a gyerekei, már „legálisan”, felnőttként is órákat tölthet el házak és űrállomások építésével hétvégenként. Elkezdte gyűjteni az értékesebb, limitált szériás szetteket, és egy felnőtteknek szóló lego klub tagja lett. Észrevette azonban, hogy gondot okoz számára, hogy egyszerre lássa élesen a legókockákat és a gyerekeit is, amikor együtt építenek. A nagy már ügyesen, önállóan játszik, de kisebbik fia nagyobb figyelmet igényel.

shutterstock 2376114631
Fotó: Shutterstock

A sima olvasószemüveg ehhez egyáltalán nem praktikus, főleg, amikor egy egész űrbázist építenek együtt, és akár másfél métert is elfoglal a gyerekszobából az építmény. Péter olyan megoldást szeretne, amivel a legót és a gyerekeit is jól látja. Egy ideje azt tapasztalta, hogy a folyamatos fókuszálás miatt néhány órás legózás után megfájdul a feje, elfogy a türelme, és már egyáltalán nem élvezi a gyerekeivel közös alkotást, amire egész héten várt.

Egy olvasószemüveg, amivel távolabbra is élesen lehet látni

A fenti példák mellett számos hasonló helyzetet hoz az élet, és fontos, hogy hosszú távú és kényelmes megoldást találjunk a látásproblémánkra. A hagyományos olvasószemüvegek egyfókuszú lencsével készülnek, és emiatt csak egy adott távolságban (nagyjából 30-40 cm tartományban) biztosítják az éles látást, ha felnézünk a könyvből vagy a monitorról, a távolban homályos lesz minden.

shutterstock 371530408
Fotó: Shutterstock

Ezzel szemben az ún. kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveg speciális, rugalmas fókuszú lencsével készül, így a látáskorrekció sokkal több élethelyzetben valósul meg, mint az egyszerű olvasólencse esetében. Ugyanazt a szemüveget használhatjuk olvasáshoz, egy cérna befűzéséhez, valamint beszélgetőpartnerünket, és az akár néhány méterre levő tárgyakat is élesen láthatjuk, hunyorgás nélkül. Észrevétlenül válthatunk fókuszt, nem kell fel- és levenni, vagy az orrunkra tolni a szemüveget, hogy ne szédüljünk, mikor felnézünk a kedvenc könyvünkből.

Az esztétikai és az egyéni igények miatt sem kell aggódni: a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüvegeket személyre szabhatjuk. Kérhetjük színes lencsével, hobbibarkácsolóknak pedig érdemes vízlepergető és tisztítást segítő réteggel rendelni. Ha magasabb dioptriájú lencsére van szükség, a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüvegek elérhetőek vékonyított lencsével is.

Az első lépés a látásvizsgálat

A fenti történetek happy enddel értek véget: Petra egyetlen csinos szemüvegben dolgozik az ügyfélszolgálaton és beszélget a kollégáival, Tamás újra a társas klubok verhetetlen sztárja – állítólag már a játékosok gondolataiban is képes olvasni, de az is lehet, hogy csak tökéletesen látja apró gesztusaikat. Eszter behozta a pulóverkötésben a lemaradását, Péter pedig újra imádja a gyerekeivel közös legózást.

Fontos, hogy a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüvegeket online nem, csak szaküzletekben lehet beszerezni, az első lépés ugyanis a látásvizsgálat. Ez – bizonyos életkor felett – legkésőbb kétévente egyébként is ajánlott, mivel nem mindig érzékelhető azonnal, ha valami nincs rendben a látásunkkal, és minél előbb észlelik az elváltozásokat, annál jobban kezelhetőek. Az első lépés tehát a látásvizsgálat, amihez online is lehet időpontot foglalni.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives készítette az Ofotért megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.