Ki mit vihet váláskor? Ismeri a szabályokat?

shutterstock 2493918317
2024.09.23. 09:54
A házasodni készülő szerelmesek legkevésbé sem gondolnak arra, hogy mi lesz, ha esetleg később válásra kerül a sor. De arra sem, hogy az egész családi kassza rámehet, ha az egyikük cégének bedől egy hitele. Mi számít a pár közös vagyonának? Min kell majd osztozni? Kié lesz a nagymama ékszere? Hogyan lehet megóvni a házastárs vagyonát a hitelezők elől? Töltse ki kérdőívünket és mérje fel tudását!

Sokan nem gondolnak rá, míg másokat ez tarthat vissza a házasságtól. A házassági vagyonjog érzékeny téma, amely körül sok mendemonda kering, de vajon ezek közül melyik igaz? Rengeteg a tévhit a témával kapcsolatban, ezért érdemes időben tájékozódni ezekkel kapcsolatban.

A leggyakoribb félreértés, hogy egy idő után a házastársak minden vagyona közös lesz. Ahogy azt sem tudják sokan, hogy az egyik fél tartozásáért a másik fél is automatikus felelős-e. Talán részben ez is lehet az oka annak, hogy a 2023-as adatok szerint 11 %-kal kevesebben kötöttek házasságot, mint az előző évben. Ezzel szemben a válások száma stagnál, tavaly 17 695-en döntöttek így.

Ha kevesebb a házasság, akkor értelemszerűen a párok inkább együtt élnek, de a tapasztalatok szerint jellemzően nincsenek tisztában az együttélés vagyonjogi következményeivel sem. Például sokan azt sem tudják, hogy a felek ez esetben nem örökölnek egymás után.

De maradva a házasságnál, arra vagyunk kíváncsiak, hogy az olvasók mennyire vannak tisztában a házassági vagyonjog szabályaival. Következő cikkünkben pedig szakértő segítségével kiértékeljük az eredményeket.

Minden kérdés megválaszolására 90 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Dialogue Creatives  készítette, a MOKK - Magyar Országos Közjegyzői Kamara  megbízásából, nem az Index szerkesztősége. 
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.