Emőke
-4 °C
9 °C

Szigorodhatnak a fegyvertartás szabályai

2003.01.13. 16:36
Várhatóan márciusban kerül az Országgyűlés elé a fegyvertörvény-javaslat. Az előterjesztés elfogadása esetén szigorodnak az eddigi szabályok: az igazolványt megszerző nem lesz feltétlenül jogosult lőfegyver megszerzésére, csak annak használatára.
A lőfegyvertörvény tervezete mind a jelenleg hatályos, mind a korábban tervezett jogszabálynál, mind pedig az EU lőfegyver irányelvénél szigorúbb rendelkezéseket tartalmaz a jogszabály-tervezetet kidolgozó Belügyminisztérium szerint.

Kevesebb fegyver közterületen

Eördögh Árpád, a BM Európai Integrációs Hivatalának munkatársa, vezető főtanácsosa elmondta: a tervezet szigorítja a lőfegyver megszerzésének személyi feltételeit, amikor fokozott feddhetetlenségi előírásokat, pszichológiai alkalmassági vizsgálatot és a lőfegyver biztonságos kezelésének készségszintű elsajátítását írja elő. Csökkenti a közterületen előforduló sportcélú lőfegyverek számát azzal, hogy előírja sportegyesületnél történő tárolásukat a védelmi célból tartott lőfegyverek viselését pedig csak a védendő épületen belül engedélyezi. Elmondta: a tervezet az EU lőfegyver-kategóriák mindegyikét engedélykötelessé teszi, és szigorodnak a nyilvántartási, adatszolgáltatási, bejelentési és ügyfél-, valamint ügyfél-jogosultság ellenőrzési szabályok is.

Korlátozások

Az igazolványok, engedélyek megszerzését a jogszabály-tervezet elválasztja a lőfegyver megszerzésétől, az igazolványt megszerző nem lesz feltétlenül jogosult lőfegyver megszerzésére, csak annak használatára. A tervezet engedélykötelessé teszi az úgynevezett flóbert fegyvereket, amelyeknek türelmi idő alatt történő regisztrálását és egyszerűsített engedély kiadását írja elő, azonban ilyen fegyverre sem kaphat engedélyt büntetett előéletű személy. "A lőfegyver-törvény célja, hogy megakadályozza a lőfegyverek illetéktelen kezekbe kerülését, az engedélyes szférából engedély nélküli szférába történő eltérítését "- hangsúlyozta a Belügyminisztérium munkatársa. Eördögh Árpád hozzátette: mivel a tervezet az engedéllyel végezhető tevékenységeket szabályozza, így nincs és nem is lehet kihatással az illegálisan tartott lőfegyverek darabszámára.

A belügyminiszter a fegyvertörvény javaslatát várhatóan márciusban nyújtja be az Országgyűlésnek, az elfogadást követő hat hónap múlva lép hatályba, ezalatt kell megalkotni a végrehajtási szabályokat.