Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Bizottsági ülés helyett beszélgetés a Terror Házában

2003.01.30. 15:08
Hatátozatképtelenség miatt érdemi munka nélkül zárta a Terror Háza múzemban tartott, kihelyezett ülését az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága ellenőrző albizottsága. Az ötfős testület kormánypárti tagjai ugyanis nem jelentek meg és nem ment el az intézménybe Görgey Gábor kultuszminiszter sem. Az albizottság fideszes elnöke jelezte: levélben kezdeményez újabb meghallgatást.
Halász János, a társadalmi szervezetek bizottsága ellenőrző albizottságának fideszes elnöke megdöbbentőnek nevezte, hogy hivatalos válaszban nem, csak egy, a sajtónak eljuttatott közleményben reagált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma javaslatára. Eszerint Görgey Gábor miniszter, Schmidt Máriával, a Terror Háza múzeum vezetőjével együtt számolt volna be az intézménnyel kapcsolatos tervekről az albizottság előtt. A kultusztárca vezetője szerdán közleményben tudatta: nem jelenik meg a Terror Házában tartandó ülésen, mert a testületnek nincs hatásköre az intézményt működtető közalapítvány ügyében eljárni. A tárca indoklása szerint a közalapítvány ugyanis nem társadalmi szervezet.

Új meghallgatás

Az albizottság elnöke vitatta ezt a véleményt. Szerinte a társadalmi szervezetek bizottsága - amely már több közalapítvány beszámolóját meghallgatta - illetékes az ügyben. Mint mondta, a testület hatáskörébe tartoznak a civil szervezetekkel kapcsolatos ügyek, márpedig a közalapítványok civil szervezetek. Görgey Gábor pedig nem tett eleget kötelezettségének, amikor akár személyesen, akár helyettesítő révén nem vett részt az ülésen. Halász János bejelentette: az albizottság új meghallgatást fog kezdeményezni.

Elképesztő és reális

Az ülésen egyébként az öt képviselőből álló testület két szocialista és egy szabad demokrata tagja sem volt jelen. Halász Jánoson kívül csupán az MDF-es Pettkó András ment el, aki közleményt olvasott fel, amely szerint pártja lakmuszpapírként kezeli a Terror Háza sorság és jövőjét. Az albizottság határozatképtelenség miatt nem tudta megszavazni az előterjesztett napirendet, ezért Halász János berekesztette az ülést. Javasolta viszont, hogy hallgassák meg az ülés számára helyet biztosító Terror Háza főigazgatóját, Schmidt Máriát. A főigazgató egy független cég által elvégzett vizsgálatra utalva reálisnak nevezte a múzeum 330 millió forintos költésgvetési támogatását. Egy Népszabadságban megjelent cikkre hivatkozva ugyanakkor elképesztőnek nevezte, hogy a kormány véleményt akar mondani egy múzeum történelemfelfogásáról. Szerinte ez Acél György gondolkodását idézi. Halász János úgy vélte, még annál is rosszabb a helyzet: a támogatás, tűrés, tiltás hármasából ma már a tiltás dominál.