Az ügyészségen járt a Wiesenthal Központ igazgatója

2005.02.02. 19:45
Az Ausztráliában élő, Charles Zentai (Zentai Károly) ügyében Budapestre érkezett a nácikat felkutató Simon Wiesenthal Központ igazgatója, aki szerdán a Katonai Ügyészségen tárgyalt a magyar hatóságokkal. Zentait azzal gyanúsítják, hogy a Második Világháború idején meggyilkolt egy zsidó fiút, ügyében a magyarok is nyomozni kezdtek.

Az ügyészségen tárgyalt a Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerdán, közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ).

Az igazgatót kérésére fogadták az ügyészségen. A megbeszélésen Efraim Zuroff az Utolsó Esély művelettel kapcsolatban adott át dokumentumokat az ügyészség munkatársának, továbbá tájékoztatást kapott a magyar büntetőeljárás szabályairól.

Efraim Zuroff, a Simon Wisenthal Központ igazgatója az Ausztráliában élő, magyar származású feltételezett háborús bűnös, Charles Zentai (Zentai Károly) ügyében érkezett Magyarországra, és csütörtökön sajtótájékoztatót tart Budapesten.

A Perthben élő Zentaira a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak a jeruzsálemi Wiesenthal-központ nácivadászai.

A Simon Wiesenthal Központ azzal gyanúsítja Zentait, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásában. Zentai korábban a sajtóban visszautasította a gyanúsítást.

A magyar hatóságok a múlt héten megkezdték a nyomozást

A Budapesti Katonai Ügyészség múlt hét pénteken háborús bűntett miatt elrendelte a nyomozást Zentai Károly ügyében. A Budapesti Katonai Ügyészség jelezte, megkapták a feljelentést és az ahhoz kapcsolódó iratokat és azok vizsgálata alapján döntöttek a nyomozás elrendelése mellett.

A Külügyminisztérium tavaly december óta folytatott előzetes vizsgálatot a Simon Wiesenthal Központ által jelzett, feltételezett magyar náci bűnös ügyében. A Külügyminisztérium olyan történészi szakvéleményeket kapott, amelyek indokolttá tették az igazságügyi eljárás megindítását, ezért az ügyet az ügyészséghez tette át.

Mivel Ausztráliának van Magyarországgal kiadatási egyezménye, Charles Zentait kihallgathatja gyanúsítottként a katonai ügyészség.  • Tippek
  • Árfolyam