Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az országos listán is büntették az MSZP Békés megyei elnökét

2006.02.07. 10:34
Az MSZP közel végleges országos listáján előretörtek a harmincasok, elbukott Jánosi György, a vezetés pedig kárpótolta a Békés megyei belharcokban alulmaradt Tóth Károlyt.

Az Index megszerezte azt az 186 képviselő nevét tartalmazó ívet, ami az MSZP választmányának és elnökségének közös javaslata a párt országos listájára. A lista szinte véglegesnek tekinthető, bár az MSZP február 18-án ülésező, a listáról szavazó kongresszusának elviekben még van változtási lehetősége.

Mécs a 15. helyre került

A 2002-es országos listával összehasonlítva a 2006-oson érződik az MSZP-től szokatlanul eseménydús elmúlt négy év. A listát Gyurcsány Ferenc (1., -) [Az első szám a 2006-os, a második a 2002-es hely a listán] kormányfő vezeti, mögötte Hiller István (2., 28.) pártelnök. Nincs a listán már Medgyessy Péter (-., 1.) exkormányfő, aki ugyan továbbra is a szocialistáknak szurkol, már nem jelöltette magát.

Munkaerőpiaci körképen a szocialisták
A jogászok, közgazdászok, tanárok, mérnökök, humánszervezők garmadája mellett tucatnyi orvossal, népművelővel találkozhatunk még. Többszöri átszámolás után sem jutottunk ugyanarra az eredményre, de azt megállapíthatjuk, hogy szinte darabra ugyanannyi jogász, közgazdász, mérnök és tanár került fel a listára. A névsorban szereplők közül harmincan-harmincan tartoznak a négy szakmacsoport legalább egyikéhez. Tehát a közgazdász Gyurcsány Ferencet, a tanár Hiller Istvánt és a jogász Szili Katalint - talán a kormányfő szakmai autonómiájának megőrzése érdekében - egy tanár követi: Lendvai Ildikó. Horn Gyula közgazdász, de őt nyilvánvalóan nem a közgazdaság-tudományban elért érdemei alapján válogatták az előkelő, ötödik helyre. Kiss Péter, gépészmérnök, Simon Gábor, tanár és népművelő, Juhász Ferenc tanító valamint pénzügyi szaküzemgazdász. Néhány kevésbé kurrens szakma képviselője is előfordul a listán: a 38. helyen lévő Baja Ferenc például filmesztétaként járulhat hozzá a szocialista frakció működéséhez. A 47. helyre sorolt Iváncsik Imre a honvédelem területén már ma is kamatoztatja a védelemigazgatási menedzserként elsajátított ismereteit.

A lista élvonalából kikerült Kovács László (-, 2.) volt pártelnök, az Európai Bizottság adóügyi biztosa, viszont megőrizte 2002-es harmadik helyét Szili Katalin (3., 3.). Lendvai Ildikó (4., 7.) frakcióvezető pedig megnyerte Horn Gyula (5., 4.) 2002-es helyét, így a volt kormányfő most egy helyet hátracsúszott. Szekeres Imre (7., 16.) is javított pozícióin. Mandur László (13., 13.), az Országgyűlés alelnöke pedig ugyanúgy a 13. helyről vághat neki a választásnak.

Előkelő helyet kapott a listán Mécs Imre (15., -), aki 2002-ben még az SZDSZ egyéni képviselőjelöltje volt és a liberális listáról került a parlamentbe.

Jánosi kibukott a lista elejéről

A leglátványosabb visszaesés Jánosi György (93., 5.) nevéhez fűződik, aki az előkelő 5. helyről a lista aljára került. A párt országos választmányi elnöke többször is élesen kikelt a kormány, és Gyurcsány sportminiszter ellen, majd a kormányfőváltás után kegyvesztetté vált.

Csalódott a politikában, ezért nem indul Doszpot Péter (-., 19.) exrendőr sem, aki a 19. helyen volt befutó 2002-ben, Kökény Mihály a budapesti listára költözött, Vastagh Pál (-., 44.) is kiszállt, az elsőfordulós győztes egyéniben sem indul. Nem szerepel a listán Warvasovszky Tihamér (-., 51.) sem, bár ő egyéniben Székesfehérváron az első körben jutott be, és idén is indul.

2002-ben az MSZP 31 képviselőt juttatott be országos listájáról, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a 77. helyen álló Nyakó István (52., 77.) pártszóvivő még éppen megszerezte a mandátumot. Őt egy hellyel megelőzte a holokausztáldozatokon viccelődő Bács-Kiskun megyei Zuschlag János.

Előretörtek a harmincasok

A harmincasok előretörése azért szembetűnő: bár Újhelyi István (2006-ban a 10., 2002-ben 28. a helyen) alelnök szerepelt Medgyessy listavezető "elitválogatottjában", de a többiek, Vadai Ágnes (17., 72.) országos elnökségi tag, Mesterházy Attila (18., 78.), Gál J. Zoltán (31., 66.) államtitkárok, Simon Gábor (35., 78.), az etikai bizottság elnöke, Botka László (43., 50.) szegedi polgármester vagy a soproni időközi választáson elbukó Kránitz László (59., -) jelentőset ugrottak előre.

Újoncak a listán azok a fiatal megyei elnökök, akik 2003 és 2005 között váltották le jó pár megyében az előző generációs vezetést. Ilyen Molnár Csaba (44., -) Győr-Moson-Sopron, Oláh Lajos (45., -) Hajdú-Bihar, Lukács Zoltán (48., 112.) Komárom-Esztergom megyei elnökök.

Mégis több fiatal képviselő is vesztese a párt belső "harcainak", a közgazdász végzettségű Szitka Péter (132., -) például biztosan nem lesz a következő országgyűlés tagja 132. helyével. Jóllehet, amikor tavaly ősszel leköszönt a Fiatal Baloldal éléről, utódja, Komássy Ákos (89., -) külügyi szakértő deklarálta, hogy Szitka befutó listás helyéért mindent megtesz a szervezet. Igaz, Komássy nemhogy elődjét nem tudta a parlamentbe juttatni, de ő is csak a 89. lett, ami korántsem garancia a bekerülésre.

A korábbi választásokon a Fiatal Baloldal, illetve jogelődjei, az ifjú szocialisták és a Baloldali Ifjúsági Társulás - a fiatal kvóta eredményeként - még jelentős számú parlamenti pozícióhoz jutott. A fiatal politikusok mára betagozódtak a szocialista pártba. A fiatal politikusok közül Csige Tamás vesztese még a listaállításnak, aki rá se került a mostani ciklus közben még parlamenti mandátumot jelentő listára.

Tóth Károly beelőzte Veress Józsefet

Jó helyre került Tóth Károly, békési szocialista politikus, aki az 56. helyet kapta az országos listán, ugyanakkor figyelemreméltó, hogy pártbéli ellenlábasa, a békési elnök Veress József az országos listának csak a 85. helyét kapta.

Tóth politikai érdemei közt tartják számon vizsgálóbizottságokban végzett munkáját, és azt, hogy ő dobta be Kövér László elhíresült "köteles" beszédét. Veress mint megyei listavezető biztosan a parlamentbe jut, az országos listás hátra csúszott helyezésnek ugyanakkor szimbolikus jelentése van: "ne ellenkezz az országos vezetéssel". Veressék ugyanis az MSZP vezetésének külön kérésére ellenére sem tették a megyei listára Tóth Károlyt.

Bársony András 2002-ben még éppen bejutna

Ha a 2002-es eredményeket vesszük alapul, vagyis a lista 77. helye az utolsó befutó, akkor a 49 éves Németh Erika már nem kerül be a parlamentbe, de Bársony András külügyi államtitkár még igen.

Az országos listán szereplők közül 2002-ben 46-an jutottak be egyéniben vagy területi listán. A megyei elnökök a területi listán általában az első vagy a második helyen állnak, bekerülésük ezért biztosra vehető.

Hiller István (2., 28.) pártelnök, Szili Katalin (3., 3.) házelnök, Csizmár Gábor (22., 71.) munkaügyi miniszter, Szanyi Tibor (68., -) államtitkár, Katona Béla (26., 22.) és Burány Sándor (27., 27.) képviselők 2002-ben az elős fordulóban bekerültek, jó esélyük van erre idén is, de a lista első száz helyén 10 olyan politikus van, akik 2002-ben 10 százalékkal többet vertek ellenfelükre egyéniben.

Lebukott a lista elejéről, de 2002-es jó eredménye alapján parlamentbe kerülhet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Füle István (108., 39.) képviselő, Géczi József Alajos (81., 43.) mentelmi bizottsági elnök, illetve a vadászrepülő Vári Gyula (20., 87.), aki egy körzettel arrébb, Tiszakécskén próbálkozhat.