Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány ráült az MSZP-listára

2006.02.01. 18:35
Az utolsó pillanatban hozza Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István pártelnök a szocialista párttagok tudomására, kik juthatnak a parlamentbe a párt országos listájáról. Szombaton viszont már szavaznak róla.

Az MSZP országos választási bizottsága és az elnökség is csak pénteken ismerheti meg a párt Gyurcsány Ferenc és Hiller István által összeállított országos listáját. Az egyéni képviselőjelöltek közül kimaradt, a megyei listákra fel sem került, országosan ismertebb politikusok ebben a listában reménykedhetnek.

Ne legyen balhé

Gyurcsányék az időzítéssel kész helyzet elé kívánják állítani a pártot, fogalmazott informátorunk. Gyurcsányék titkolózásának az a célja, hogy így vegyék elejét az esetleges belső hatalmi harcoknak. Ilyen erődemonstráció nem lenne példa nélküli: a megyei listák összeállításakor Békés megyében a Karsai József-Tóth Károly páros és Veress József államtitkár között tört ki háború a megyei listán elfoglalt helyekért. Veress nem tartotta magát az országos elnökséggel kötött megállapodáshoz, hogy a megyei listán Tóth Károly jobb pozícióban szerepeljen, ezért még államtitkári posztját is elveszítette egy hónapja.

A kormányfői hírzárlat miatt egyelőre az országos elnökség tagjai sem ismerik a listán szereplők nevét, főleg pedig a sorrendjét. Annyi azért sejthető, hogy az első tíz helyezett között kik lesznek: az országos listát Gyurcsány Ferenc vezeti, őt Hiller István követi. Az első tízben van még Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Horn Gyula, Juhász Ferenc, Újhelyi István, Szekeres Imre, Simon Gábor.

Az országos listáról szombaton szavaz a párt országos választmánya, a lista pénteken a - Gyurcsány elnökölte - országos választási bizottság, az országos elnökség és a megyei elnökök értekezlete elé kerül. Az utolsó szót a február 18-i kongresszus mondja ki.