Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orbán: a Draskovics-csomag csak rövid távon segít

2004.02.27. 18:27
A magyar gazdaság baját nem pénzügyi, hanem szerkezeti természetűnek látja Orbán Viktor, aki szerint a Draskovics-csomag csak lélegzetvételnyi szünethez juttatja a gazdaságot. A Fidesz elnöke kifogásolja, hogy a csomagról hozott döntést nem előzte meg közéleti vita, és nem került az Országgyűlés elé.
Orbán a 2002-ben Medgyessy szerint
hiányzó 900 milliárdról
A volt kormányfő egy pénteki rádióműsorban feltett kérdésre válaszolva reagált Medgyessy Péter miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatára, aki közölte: a kormányváltáskor 900 milliárd forint hiányzott az államkasszából.

"Azt kívánom a szegény magyaroknak, hogy soha ne legyen rosszabb soruk, soha ne legyen rosszabb államadósságuk, mint az az állítólagos 900 milliárd forint, ami a kormányváltáskor úgymond rejtve maradt, mert ez egy olyan 900 milliárdos állítólagos államadósság volt, hogy a kormányváltás után egy hónapon belül ki lehetett osztani belőle 320 milliárd forintot béremelésre" - jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, "itt valami félreértés lehet", mivel a felsorolt tételek "mind témái voltak az Országgyűlésnek".

Orbán szerint 2002 nyara óta az adósság több ezer milliárddal, "családonként több 100 ezer forinttal nőtt".

A magyar gazdaság bajai "nem pénzügyi, hanem szerkezeti természetűek" - mondta Orbán Viktor pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón a költségvetési kiadáscsökkentésről szólva.

Munkaalapú gazdaság felé kell mozdulni

"Ez a megszorító csomag nem helyezi a mai pénzalapú gazdaságot új alapokra, és nem építi át munkaalapú gazdasággá" - jelentette ki a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök, hozzátéve: "adócsökkentésekkel, munkahely-teremtési támogatásokkal lehet egy munkaalapú gazdaság felé elmozdulni, erről a csomag nem szól".

A politikus kifogásolta, hogy a döntést "semmilyen közéleti vita nem előzte meg", nem mutatták meg a munkásoknak, a gazdáknak, a pedagógusoknak. "A közélet demokratikus fórumait is megkerülték, mert a magyar parlamentben sem mutatták be" - tette hozzá a volt miniszterelnök.

Nem volt érdemi vita

"Szerintem leginkább arra volna szükség, ha véleményt akarunk mondani erről a csomagról, vitassuk meg. Erre van minden demokráciában megfelelő hely, úgy hívják, hogy Országgyűlés, és jogi forma is van hozzá, a költségvetési törvény módosítása" - mondta.

Kijelentette, a csomag tartalmának véleményezésével megvárná az érdekképviseleti szervek véleményét. "A csomag csak egy lélegzetvételnyi szünethez juttatja a gazdaságot", amely az európai parlamenti választásokig elég - közölte az ellenzéki politikus.

A kormány szerdán hagyta jóvá a Draskovics-csomag, azaz a 185 milliárdos takarékossági program részleteit, valamint elindította az államháztartási reform előkészületeit, amit áprilisra ígér teljesen kidolgozni. (A csomag részleteiről bővebben >>)