Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Nem tiltják be a gumilövedéket március 15. előtt

2007.03.01. 11:12
Az MSZP - a házszabálytól való eltérés leszavazásával - nem támogatta azt a fideszes indítványt, ami a rendőrségi törvény módosításával a tömegoszlatásnál megtiltaná a gumilövedékek használatát.

Nem járult hozzá a házszabálytól való eltéréshez a Magyar Szocialista Párt frakciója, ezért az Országgyűlés nem tárgyalhat arról a fideszes módosító indítványról, amely kivetetné a rendőrségi törvényből a tömegoszlatásnál alkalmazható eszközök közül a gumilövedékek használatát.


A Fidesz múlt héten nyújtotta be indítványát néhány nappal azután, hogy Franco Frattini, az Európai Unió Bizottságának alelnöke budapesti látogatásán ajánlásában jelezte, a rendőrségnek nem kéne gumilövedéket használnia tömegoszlatásnál. A biztos a látható azonosítók viselését is kötelezőnek tartotta.

A Fidesz ezért felszólítja a kormányt, hogy március 15-én "is utasítsa a rendőrséget, ezúttal arra, hogy az uniós ajánlásnak megfelelően mellőzzék a gumilövedék használatát."

A nemzetbiztonsági szolgálatok szerint március 15-én szélsőséges, felfegyverzett csoportok készülnek arra, hogy visszafoglalják a kordonnal elzárt Kossuth teret. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanakkor a napokban kijelentette, nem lesznek zavargások a nemzeti ünnepen.