Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Magyar siker, mentális rendszerváltás, elutasított kitüntetés

2004.03.15. 21:50
A Kossuth téren és a Nemzeti Múzeum épületénél tartották az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra emlékező állami ünnepségeket. A budai Várban a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör ünnepelt. Mádl Ferenc Kossuth- és Széchenyi-díjakat , valamint Köztársági Érdemrendeket adott át. Medgyessy Péter összefogásról, Szili Katalin mentális rendszerváltásról, Magyar Bálint a '48-as magyar sikertörténetről beszélt. Áder János szerint az ünnep azt üzeni: "Merjünk nagyok lenni." Csurka István "polgári engedetlenségi mozgalmat" hirdetett és az EU ellen agitált a Hősök Terén.
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 156. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth téren hétfőn.

Medgyessy nem mondott beszédet

A rendezvényen nem mondta el tervezett ünnepi beszédét a Kossuth téren Medgyessy Péter. Gál J. Zoltán arról tájékoztatta az RTL Klub esti híradóját, a szervezők attól tartottak, valakik megzavarnák a kormányfő beszédét.

A lobogó felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál, a koszorúzás után a Kossuth téren egybegyűltek átvonultak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol Magyar Bálint oktatási miniszter mondott beszédet a mintegy nyolcezres hallgatóság előtt.

"Sokan azt mondják: magyarnak lenni kudarctörténet. Én azt mondom: sikertörténet. Sikertörténet, bár rengeteg áldozattal" - mondta Magyar Bálint az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező beszédében.
Bővebben a központi ünnepségekről >>

Tekintse meg képeinket!
Bugár nem vette át az Érdemrendet

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére 16 Kossuth-díjat, 21 Széchenyi-díjat adományozott és a Magyar Köztársasági Érdemrend különböző fokozatainak odaítéléséről döntött.
A díjazottak névsora >>

Nem vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke hétfőn a Parlamentben. Mádl Ferenc államfő Bugár mellett Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét, illetve Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét tüntette ki a díjjal.
Bugár indoklása, Medgyessy reakciója >>

Emlékezés a madridi áldozatokra

Pontban délben, megszakítva az ünnepi műsort, csatlakozva ezzel az európai gyászhoz, három perces néma csenddel emlékezett meg a múzeumkertben összegyűlt tömeg a madridi merényletsorozat csaknem kétszáz halálos áldozatáról.
Bővebben a megemlékezésről >>

Fotó: Barakonyi Szabolcs
A kormánypártok összefognának

Medgyessy Péter miniszterelnök, illetve kormánypárti politikusok a nemzeti összefogás szükségességét hangsúlyozták március 15-e alkalmából.

Az 1848/49-es szabadságharc közös megünneplésére kérte a nemzetet a kormányfő hétfőn, a Pilvax Kávéházban Budapesten, ahol átadták a Szabad Sajtó Díjakat.

A forradalom során "a nemzet képes volt megmutatni azt, hogy fontosak számára azok az értékek, amelyek egyszerre magyarok, közép-európaiak és európaiak" - jelentette ki a kormányfő.

"A fortély, amit 1848 hőseitől mi, a hálás utódok úgymond elleshetünk, egyetlen szóval kifejezhető, és ez a szó az összefogás" - jelentette ki Szili Katalin az Országgyűlés elnöke Sopronban.
Bővebben Szili Katalin beszédéről >>

"Nem engedünk a '89-ből!" - jelentette ki Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a fővárosi önkormányzat ünnepi megemlékezésén a Petőfi-szobornál hétfőn. A főpolgármester szerint Magyarország csak úgy lehet sikeres az Európai Unióban, ha az ország jövőjét különbözőképpen elképzelő konzervatív, liberális és szocialista magyarok összefognak - tette hozzá.
Bővebben Demszky Gábor beszédéről >>

Áder: Merjünk nagyok lenni, Kerényi: Sétálj, mint egy manöken!

"Ez a márciusi ünnep nem azt üzeni, hogy tanuljunk meg kicsik lenni, hanem azt, hogy igenis merjünk, mindig merjünk nagyok lenni" - mondta Áder János, a Fidesz-MPSZ frakcióvezetője a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör ünnepségén a budai Várban. Kerényi Imre politikai bábjáték keretében adta át Bayer Zsoltnak a Szabadság-díjat.
A Szövetség a Nemzetért rendezvényéről >>

Klikk a képre!
Fotó: Nagy Attila
Tízezrek a MIÉP megemlékezésén

A jobboldali pártokat is bírálta ünnepi beszédében Csurka István, a MIÉP elnöke, aki polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetett, és felszólította híveit, hogy ne nézzék az ATV-t, és ne törődjenek az értelmetlen EU-s szabályokkal.
Bővebben a MIÉP rendezvényéről >>

Idén emlékeztek meg legtöbben március 15-ről Szlovákiában, ahol a Magyar Koalíció Pártjának ismert személyiségei, parlamenti képviselői, írók, történészek szólították meg a ünneplőket. A tavalyi március 15-iki megemlékezésekkel ellentétben az idén külön ünnepelt a kárpátaljai magyarság két legnagyobb érdekvédelmi szervezete.
Bővebben a határon túli ünneplésről >>