Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Marjai kitüntetését nem tartja indokoltnak az MTA elnöke

2006.03.17. 15:40
A kormányt minősítik a nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetések, jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az MTI-nek.

Vizi E. Szilveszter szerint a Sólyom László által kifogásolt díjazottak, Fekete János közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank nyugalmazott alelnöke, Marjai József nyugalmazott miniszterelnök-helyettes és Mosonyi Emil vízépítőmérnök közül Marjai kitüntetését, a Magyar Köztársaság Középkeresztjét a csillaggal nem lehet szakmailag sem indokolni.

Március 15-én adták át a Parlamentben a Széchenyi-, a Kossuth-díjakat, illetve más magas állami elismeréseket, a díjra jelöltek névsorával azonban nem értett teljesen egyet Sólyom László államfő, aki az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte az alkotmány értékrendje alapján nem támogatható bizonyos személyek kitüntetése.

Vizi E. Szilveszter úgy ítélte meg, Fekete János kitüntetése szakmailag még indokolható, hiszen elismert pénzügyi szakember volt, Marjai József viszont az egypártrendszer képviselője. Mosonyi Emil elismerése szakmai alapon nem kifogásolható, mert a maga területén nemzetközileg elismert szakember.

Az átadási ceremóniára is rányomta bélyegét a Sólyom bejelentése keltette vita, ugyanis Fekete János, az MNB volt elnökhelyettese nem fogott kezet Sólyom Lászlóval, míg Gyurcsány Ferenc kezét Szabad György, az Antall-kormány házelnöke kerülte ki. Napokig nem lehetett egyébként kideríteni, hogy ki javasolta kitüntetésre Feketét és Marjait. Előbbit csütörtökön Szanyi Tibor államtitkár vállalta, Marjairól pedig úgy tudni, hogy Veres János pénzügyminiszter jelöltje volt.