Gusztáv
-4 °C
1 °C

Sólyom László visszadobta az esélyegyenlőségi törvényt

2006.03.02. 12:41
A középületek akadálymentesítésének 2004 december 31-e volt a határideje, de az érintett épületek csupán egyharmadában törtétn változás. Egy törvénymódosítás évekre eltolná az eddig is mellőzött határidőket, de ez nem tetszik az államfőnek. Sólyom László tudja, hogy a szakszerű akadálymentesítés sokba kerül, "ez az ügy azonban elsősorban szemléletbeli kérdés".

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az esélyegyenlőségi törvény módosítását.

Ez a jogszabály módosítja a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényt, és a középületek akadálymentesítésére vonatkozóan új határidőket állapít meg.

A középületek akadálymentesítésének 2004. december 31-i határidejét még 1998 áprilisában állapította meg az Országgyűlés. Ennek ellenére az akadálymentesítettség a határidő lejárta után több mint egy évvel is csak mintegy egyharmados készültségű. A törvény egy új, a fokozatos teljesítés elvére épülő rendszert állapít meg azzal, hogy a megvalósítás végső határideje a központi költségvetési szervek vonatkozásában 2010. december 31-e, a helyi önkormányzat által nyújtott, illetőleg feladatellátását biztosító közszolgáltatások esetében pedig 2013. december 31-e.

Politikia vétó

A köztársasági elnök nem ért egyet ezzel a távoli időponttal. Az államfő szerint a mindenkori Országgyűlés, kormány és az önkormányzati képviselő-testületek részére több mint hat és fél év állt rendelkezésre, hogy további jogalkotással és konkrét intézkedésekkel végrehajtsák ezt az állami kötelezettséget.

Sólyom elismeri, hogy a szakszerű akadálymentesítés sokba kerül, "ez az ügy azonban elsősorban szemléletbeli kérdés".

"Egy, már több mint egy éve lejárt, hat és fél éves határidő végső soron újabb öt, illetve nyolc évvel történő meghosszabbítása Sólyom László szerint aránytalan és méltatlan lenne, és jelentősen hátráltatná a fogyatékkal élők társadalmi integrációját" - indokolt az államfő.

Sólyom László arra kérte az Országgyűlést, hogy vizsgálja felül az általa kifogásolt rendelkezéseket, és állapítson meg rövidebb határidőket a végső teljesítésre vonatkozóan.

A köztársasági elnök december végén a pártok által használt ingatlanok közpénzből fizetett bérletét és megvételét lehetővé tevő jogszabályt küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek.